Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 16,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η ακρίβεια καίει τους πολίτες


 Η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτη μεγάλη διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega.

Στην εκτίμηση ψήφου σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Metron Analysis η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη με 32,3% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 15,4%, το ΠΑΣΟΚ με 12% και το ΚΚΕ με 9,8%. Η Ελληνική Λύση ακολουθεί με 8,3%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4,2%, η Νίκη με 3,6% και η Νέα Αριστερά με 3,1%.

Στην πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 26,8% έναντι 12,8% του ΣΥΡΙΖΑ, 9,9% του ΠΑΣΟΚ και 8,1% του ΚΚΕ. Ακολουθεί με 6,8% η Ελληνική Λύση, με 3,5% η Πλεύση Ελευθερίας, με 3% η Νίκη.

Ως σημαντικότερο πρόβλημα των πολιτών καταγράφεται η ακρίβεια σε ποσοστό 33% και ακολουθεί η οικονομία με 27%, η κρίση θεσμών με 7%, η εγκληματικότητα με 6% και η ανεργία με 5%.

Στο πως κινείται η χώρα το 64% θεωρεί πως πάει προς τη λάθος κατεύθυνση και το 31% προς τη σωστή.

Στη ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 35% και ακολουθεί ο… κανένας με 33%. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ποσοστό 9% και από 5% ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Στις εντυπώσεις από την κυβέρνηση στο ζήτημα της αντιμετώπισης του πληθωρισμού το 70% λέει μάλλον αρνητικές ενώ στο ζήτημα της εγκληματικότητας το 78% μάλλον αρνητικές.

 

Στο ερώτημα αν το αποτέλεσμα θα δημιουργήσει προβλήματα πολιτικής σταθερότητας το 65% λέει δεν υπάρχει ενώ το 32% υπάρχει.

 

Αρνητικές αξιολογήσεις για την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση έχει θετικές γνώμες που παρά τη μικρή άνοδο παραμένουν λιγότερες σε σχέση με πριν μερικούς μήνες την ώρα που καταγράφεται μια βελτίωση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και παρότι η αρνητική αξιολόγηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αγγίζει το 75% έχει ιδιαίτερα σημασία ότι και κυβέρνηση έχει και ένα σαφώς πλειοψηφικό επικριτικό 62% απέναντί της.

Ως προς τις επιδόσεις της κυβέρνησης και εδώ έχουμε μια εικόνα που είχε καταγραφεί και σε προηγούμενες έρευνες. Οι πολίτες εκτιμούν θετικά τις κυβερνητικές επιδόσεις σε θέματα όπως η προσέλκυση τουρισμού, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, η αμυντική θωράκιση και η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Από την άλλη, οι πολίτες βγάζουν κόκκινη κάρτα στην κυβέρνηση σε θέματα όπως η εγκληματικότητα (78% αρνητικές γνώμες), η αντιμετώπιση της διαφθοράς (74% αρνητικές γνώμες), η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (70% αρνητικές γνώμες).

Η εικόνα αυτή αναπαράγεται ως έναν βαθμό και στην αξιολόγηση του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πάλι καταγράφεται μια μικρή άνοδος της θετικής αξιολόγησης του πρωθυπουργού, που παραμένει πιο χαμηλή σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά και μια άνοδος και της θετικής εικόνας του Στέφανου Κασσελάκη. Και εδώ έχουμε να κάνουμε με πλειοψηφικές αρνητικές γνώμες.

 

Σταδιακή αύξηση του ενδιαφέροντος για τις ευρωεκλογές

Καθώς πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές δείχνει να αυξάνεται το ενδιαφέρον για αυτές αν και απέχουμε από το επίπεδο που είχε καταγραφεί την παραμονή των προηγούμενων ευρωεκλογών.

Αντίστοιχα αυξάνονται και οι απαντήσεις στο ερώτημα εάν προτίθενται να πάνε να ψηφίσουν. Πάντως και εδώ έχει σημασία ότι οι νεώτερες γενιές είναι και αυτές που εκφράζουν σε μικρότερο βαθμό τη βεβαιότητα ότι θα ψηφίσουν, στοιχείο που αποτυπώνει και ένα γενεαλογικό χάσμα ως προς την αντίληψη της πολιτικής συμμετοχής και της χρησιμότητάς της.

Όμως, η άνοδος του ενδιαφέροντος δεν σημαίνει ότι οι πολίτες έχουν αποφασίσει κιόλας με βεβαιότητα τι θα ψηφίσουν. Απόλυτα βέβαιο ή μάλλον βέβαιο είναι αθροιστικά το 66% των πολιτών και πάλι με τη βεβαιότητα να μεγαλώνει σε όσο μεγαλύτερη ηλικία πηγαίνουμε, δείχνοντας και την ιδιαίτερη ρευστότητα (αλλά και δυσπιστία) των νεώτερων ηλικιών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις