Ισχυρή ομάδα αρεοπαγιτών φέρεται ότι διαφωνεί με την καινοφανή θεωρία του πανταχού παρόντος συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου – Προεξοφλεί με άρθρα του την δικανική κρίση για την αναδιανομή εδρών και ποσοστών των «Σπαρτιατών»
Σε πολιτικό θρίλερ με απρόοπτη έκβαση μπορεί να εξελιχθεί η δικαστική υπόθεση του κόμματος των «Σπαρτιατών», το οποίο μετά την άσκηση ποινική δίωξης εναντίον της κοινοβουλευτικής τους ομάδος για «εξαπάτηση εκλογέων» αντιμετωπίζει την απειλή της έκπτωσης δώδεκα Βουλευτών του από το αξίωμα και την απαγόρευση της συμμετοχής του στις ευρωεκλογές, με νέα απόφαση του Ε’ Τμήματος του Αρείου Πάγου που ανακηρύσσει τους συνδυασμούς.
Αν αυτό συμβεί και καταργήσει την λαϊκή ετυμηγορία ένα δικαστήριο, ακόμη και το Ανώτατο θα πρόκειται περί συνταγματικής ανωμαλίας. Αλλά αυτό είναι το «ολιγώτερο». Η κυβέρνηση που από την αρχή έδειξε ότι προσδοκά στην αποβολή του κόμματος αυτού από το Κοινοβούλιο και στην αναλογική διανομή των εδρών των «Σπαρτιατών» στα κόμματα του «συνταγματικού τόξου» ως λάφυρου «δημοκρατίας» (με την ίδια να λαμβάνει την μερίδα του λέοντος και να αυξάνει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία κατά έξι τουλάχιστον έδρες) τώρα με έκπληξη διαπιστώνει ότι θα δυσκολευτεί να «ελέγξει» την ετυμηγορία του Εκλογοδικείου με βάση τις επιθυμίες της.
Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αντί της διανομής των εδρών, την εφαρμογή της παγίας νομολογίας του (υπόθεση Τσοβόλα) για την περίπτωση της έκπτωσης Βουλευτών από το αξίωμα και την προκήρυξη αναπληρωματικών εκλογών σε 12 εκλογικές περιφέρειες της χώρας με 2,5 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρητικώς θα ωφελούσε την κυβέρνηση γιατί πρώτο θα αύξανε την ένταση των διλημμάτων στις χαλαρές ευρωεκλογές και δεύτερον διότι θα έδινε υποθετικά στην ΝΔ την δυνατότητα να διεκδικήσει και τις 12 έδρες καθώς οι αναπληρωματικές εκλογές διεξάγονται κατ ουσίαν με πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα κατά τα πρότυπα των μονοεδρικών. Τις κερδίζει όλες το πρώτο κόμμα. Είναι όμως έτσι;
Οι εκλογές… «μπούμερανγκ» για την ΝΔ
Η προκήρυξη αναπληρωματικών εκλογών σε 12 περιφέρειες μεταξύ των οποίων και τα αστικά κέντρα των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης μπορεί να εξελιχθεί σε μείζονα κίνδυνο για την πολιτική σταθερότητα με ευθύνη της ίδιας της κυβέρνησης, η οποία ανακίνησε δημοσίως το θέμα με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον περασμένο Αύγουστο στην Βουλή μετά τις δηλώσεις Στίγκα περί Greek Mafia (ο κύριος Μητσοτάκης είχε κάνει ως Μωυσής προφητεία για «κοινοβουλευτικές επιπτώσεις εις βάρος των Σπαρτιατών»). Kαι τούτο διότι πρώτον μπορεί αναλόγως του χρόνου έκδοσης της αποφάσεως του εκλογοδικείου οι αναπληρωματικές εκλογές να διεξαχθούν ταυτοχρόνως με τις ευρωεκλογές μπορεί όμως και όχι.
Αν συμβεί το τελευταίο και διεξαχθούν αναπληρωματικές εθνικές εκλογές μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών η ΝΔ θα κληθεί να δώσει την μάχη για την καταγραφή εθνικού ποσοστού μέσα σε μία εντελώς νέα για εκείνη αρνητική πολιτική ατμόσφαιρα.
Ατμόσφαιρα, δεύτερον, που μπορεί να οδηγήσει σε καταγραφή εθνικών ποσοστών λίαν κατωτέρα των εκλογών του Ιουνίου του 2023 και να ανοίξει πραγματική συζήτηση αυτή την φορά για την πολιτική σταθερότητα. Άλλη είναι η πολιτική συζήτηση με το εθνικό ποσοστό της ΝΔ στο 41% και άλλη με 35% π. χ. Αυτομάτως «πιάνουν» δουλειά τα κομπιουτεράκια και αρχίζουν τους υπολογισμούς για τις αυτοδυναμίες.
Σύμφωνα με εξομολογήσεις Υπουργών σε απόρρητες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου η ΝΔ δεν επιθυμεί αναπληρωματικές εκλογές ακόμη και αν επρόκειτο να κερδίσει και τις 12 έδρες και να αποκτήσει πλειοψηφία 170 εδρών για έναν πολύ απλό λόγο: Τις δημοσκοπήσεις.
Οι κυλιόμενες μετρήσεις την εμφανίζουν αυτή την στιγμή στο 27% σε εκλογικές περιφέρειες του λεκανοπεδίου ενώ το ποσοστό που έλαβε σε αυτές προ έτους ανήλθε σε 42%! Η ίδια τάση εμφανίζεται και στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες όπου διατηρούν σήμερα έδρες οι «Σπαρτιάτες». Η ΝΔ κινείται αυτή την στιγμή σταθερά κάτω από 30%. Τυχόν καταγραφή αυτού του ποσοστού σε εθνικές αναπληρωματικές εκλογές, μείον 10% της εκλογικής επιρροής της ΝΔ στην ελληνική κοινωνία, στην πιο συντηρητική εκδοχή, θα προκαλούσε μετά βεβαιότητος ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Ακόμη και πρόωρες εθνικές εκλογές.
Μια προωθημένη εκτίμηση υποστηρίζει ότι η έκπτωση των «Σπαρτιατών» θα έπρεπε να οδηγήσει απευθείας σε εθνικές εκλογές και όχι σε αναπληρωματικές καθώς ακυρώνονται οι ψήφοι τους σε όλη την επικράτεια.
Η κοινή κάθοδος της αριστεράς
Τρίτον και σημαντικότερον: Μια αναπληρωματική εθνική αναμέτρηση σε δώδεκα περιφέρειες (ούτε ο Πρόεδρος των «Σπαρτιατών» κύριος Στίγκας θα γλυτώσει την έδρα του παρά το γεγονός ότι η άσκηση της δίωξης βασίστηκε στην μαρτυρία του) μετά από τις ευρωεκλογές στις οποίες το ποσοστό της ΝΔ θα είναι κατά το μάλλον ή ήττον όσο και το ποσοστό του αθροίσματος των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ και τους «Δημοκράτες» μπορεί να οδηγήσει στην συνεννόηση και στην κοινή κάθοδο της κεντροαριστεράς στις μονοεδρικές των αναπληρωματικών εκλογών. Όσα δεν φέρνει ο χρόνος μπορεί να τα φέρει η ώρα! Έχει ξανασυμβεί άλλωστε.
Το Νοέμβριο του 1989. Αν και οι σχέσεις ΠΑΣΟΚ -Συνασπισμού τότε ήταν κατά πολύ χειρότερες των σημερινών καθώς ο ενιαίος Συνασπισμός είχε παραπέμψει μαζί με την ΝΔ τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο εντούτοις οι δύο χώροι κατέβασαν κοινούς υποψηφίους στις πέντε μονοεδρικές περιφέρειες και κέρδισαν τις τέσσερις. Μόνο η Ντόρα Μπακογιάννη έμεινε όρθια και θριάμβευσε στην μονοεδρική της Ευρυτανίας δύο μήνες μετά την δολοφονία του συζύγου της Παύλου από την «17 Νοέμβρη». Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί ανέτως και σήμερα.
Όπως θα μπορούσε να συμβεί να συνεννοηθούν τα κόμματα του πατριωτικού χώρου για κοινούς υποψηφίους απέναντι στην ΝΔ και στις 12 περιφέρειες Είναι προφανές λοιπόν ότι η ΝΔ δεν θέλει με τίποτε την προκήρυξη αναπληρωματικών εκλογών.
Το πρόβλημα γι αυτήν, η οποία ανακίνησε στο παρασκήνιο με δική της πρωτοβουλία την έκπτωση των «Σπαρτιατών» από τις έδρες τους (και τώρα πέφτει στην παγίδα που έστησε) είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες της «Εστίας της Κυριακής» μια πολύ ισχυρή ομάδα Αρεοπαγιτών με σημαία το Σύνταγμα προβάλλει αντιστάσεις στην διεκπεραίωση του σχεδίου της κυβέρνησης για συνταγματική ανωμαλία διανομής των εδρών στα κόμματα. Τα οποία δεν ξέρουμε πλην της ΝΔ αν δέχονται να προσθέσουν στην κοινοβουλευτική τους δύναμη έδρες που προέκυψαν από ακροδεξιές ψήφους. Θα το δεχθούν αυτό ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ;
Οι συνταγματικές ακροβασίες του καθηγητή Αλιβιζάτου αλλά και του συνταγματολόγου Κώστα Μποτόπουλου (ο οποίος κατά τα λοιπά θεωρείται σοβαρός) για διανομή εδρών ή για αναδιανομή ποσοστού των «Σπαρτιατών» στα κόμματα (!!!) δεν προκαλούν ενθουσιασμό σε μεγάλο τμήμα της συνθέσεως του εκλογοδικείου. Και πως άλλωστε;
243.922 Έλληνες ψήφισαν «Σπαρτιάτες» για να ρευστοποιηθεί η ψήφος τους υπέρ άλλων κομμάτων; Ψήφισαν «Σπαρτιάτες» και θα ενημερωθούν ότι ψήφισαν υπέρ της ΝΔ με απόφαση της δικαιοσύνης; Θα είναι η κλοπή!
Το νομικό προηγούμενο Τσοβόλα
Η νομολογία του εκλογοδικείου από την υπόθεση Τσοβόλα είναι σαφής και ξεκάθαρη και πατά πάνω στην εκλογική νομοθεσία, το Σύνταγμα και τις διατάξεις που διέπουν το Ανώτατο Δικαστήριο. Έκπτωση Βουλευτών σε περίπτωση που δεν υπάρχουν επιλαχόντες Βουλευτές να τους αναπληρώσουν ή δεν διανύουμε το τελευταίο έτος της τετραετίας (μένουν κενές σε μια τέτοια περίπτωση) σημαίνει αναπληρωματικές εκλογές! Μονόδρομος.
Κάθε άλλη νομική κατασκευή συνιστά συνταγματική ανωμαλία και πολιτική εκτροπή. Πόσω μάλλον που το Σύνταγμα έγινε κουρελόχαρτο από το Ε’ Τμήμα του Αρείου Πάγου για την μη ανακήρυξη του κόμματος των «Ελλήνων» με το νόμο Γεραπετρίτη περί πραγματικού αρχηγού ο οποίος δεν ελέγχθηκε ποτέ για την συνταγματικότητα του.
Το κλίμα στο Ανώτατο Δικαστήριο είναι βαρύ επίσης εξαιτίας της αποφάσεως της εισαγγελέως του ΑΠ Γεωργίας Αδειλίνη να αναλάβει η ίδια (που δεν υπόκειται σε ιεραρχικό έλεγχο) την έρευνα για την υπόθεση των «Σπαρτιατών» η οποία κατέληξε σε άσκηση δίωξης για «εξαπάτηση εκλογέων». Βεβαίως η εισαγγελεύς ήταν υποχρεωμένη μετά από όσα είπε ο κύριος Στίγκας στην Βουλή να διατάξει με βάση την νομοθεσία προκαταρκτική εξέταση αλλά η έρευνα κατέληξε στο πλημμέλημα της «εξαπάτησης εκλογέων» και όχι σε νέα κατηγορία περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης όπως διέρρεαν κάποιοι αρχικώς.
Η πληροφορία που διακινείται στον Άρειο Πάγο ότι η δικαιοσύνη υπεισήλθε στα εσωτερικά του κόμματος και συνέκρινε τα ονόματα μελών των «Σπαρτιατών» που δεν διαθέτουν ποινικό μητρώο με αμετάκλητη καταδίκη (για να αποκλειστούν από τις εκλογές) με τις λίστες των «Ελλήνων» που απέρριψε ο Άρειος Πάγος για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι «Σπαρτιάτες» είναι παρακλάδι της Χρυσής Αυγής δεν έχει προκαλέσει φρενίτιδα ενθουσιασμού σε τμήματα της δικαιοσύνης. Γιατί δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο ανάμιξης της Δικαιοσύνης στα εσωτερικά όλων των πολιτικών κομμάτων.
Όπως δεν προκάλεσε ρίγη ενθουσιασμού η απαξιωτική απάντηση της εισαγγελέως στους Δελφούς σε ερώτηση για την αρνητική κρίση των πολιτών για την δικαιοσύνη. Η κυρία Αδειλίνη υποστήριξε ότι «η κοινωνία διολισθαίνει σε έναν λαϊκισμό ο οποίο είναι προστάδιο του αυταρχισμού που απειλεί την δημοκρατία». Έκφραση αυτού του λαϊκισμού κατά την Eισαγγελέα είναι «τα ανεξέλεγκτα κοινωνικά δίκτυα, οι ανώνυμες μάζες που υπηρετούν σκοπιμότητες»….
Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα στην δικαιοσύνη είναι απολύτως λογικό να διαμορφώνονται με άξονα την τήρηση του Συντάγματος ισχυρές πλειοψηφίες και ισχυρές μειοψηφίες για μια τόσο κρίσιμη απόφαση. Και βεβαίως είναι απολύτως λογικό να «λούζει» κρύος ιδρώτας την κυβέρνηση για την ετυμηγορία του Εκλογοδικείου.
Οι αναπληρωματικές εκλογές είναι ικανές να τινάξουν τόσο τον πολιτικό σχεδιασμό της ΝΔ όσο και τον προσωπικό σχεδιασμό του πρωθυπουργού για απόδραση, ο οποίος εκτός από τις Βρυξέλλες περιλαμβάνει εσχάτως και την Νέα Υόρκη όπου η έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η Δημοκρατία δεν «εξυπηρετεί» πάντα τα σχέδια των ταγών της. Ενίοτε τα εμποδίζει!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου