Το Ισραήλ φέρεται να έχει στείλει μηνύματα σε αραβικές χώρες σε όλη τη Μέση Ανατολή λέγοντας ότι δεν θα απαντήσει στην επίθεση με drone και πυραύλους του Ιράν με τρόπο που θα έθετε σε κίνδυνο αυτές τις χώρες ή τις κυβερνήσεις τους! Αυτό αναφέρει η Jerusalem Post!
Η πληροφορία έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ερωτημάτων για το πώς και πότε το Ισραήλ πρέπει να απαντήσει στις επιθέσεις του Ιράν νωρίς το πρωί της Κυριακής, με τους δυτικούς και μεσανατολικούς εταίρους να προειδοποιούν το Τελ Αβίβ για τα επόμενα βήματά του.
Περιφερειακοί εταίροι όπως η Ιορδανία υποστήριξαν το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της ιρανικής επίθεσης, με την ιορδανική αεροπορία να ενώνεται με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία και άλλες χώρες στην κατάρριψη ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων που πετούσαν προς το Ισραήλ.
Ιορδανοί αξιωματούχοι έχουν έρθει σε επαφή με την κυβέρνηση Μπάιντεν. Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι η Ιορδανία δεν θα υποστηρίξει τον περιφερειακό πόλεμο και ότι είναι ενάντια σε οποιαδήποτε κλιμάκωση από το Ισραήλ.
Το ίδιο ισχύει και για την Σαουδική Αραβία!
Ωστόσο, σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας, το Ισραήλ θυμίζει πως η συμμαχία μεταξύ αυτού και πολλών σουνιτικών αραβικών εθνών δεν δημιουργήθηκε από συγγένεια αλλά ως προπύργιο ενάντια στις επιθετικές στάσεις της Τεχεράνης! Χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, η Ιορδανία, η Αίγυπτος, το Μαρόκο και, ανεπίσημα, η Σαουδική Αραβία θεωρούν ότι η απειλή από το Ιράν επισκιάζει άλλες περιφερειακές διαφωνίες. Αυτή η κοινή προοπτική για θέματα ασφάλειας, ιδιαίτερα οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν και η περιφερειακή ηγεμονία, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα μιας ενιαίας στάσης έναντι των κοινών απειλών, σχολιάζει το ρεπορτάζ!
Και συνεχίζει το άρθρο:
Η πρόσφατη αεροπορική επίθεση από το Ιράν χρησιμεύει ως έντονη υπενθύμιση του τι διακυβεύεται. Οι ενέργειες του Ιράν δεν ήταν απλώς μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης του Ισραήλ, αλλά είχαν επίσης στόχο να σπάσουν τις αναπτυσσόμενες συμμαχίες που το Ισραήλ έχει καλλιεργήσει με τα σουνιτικά αραβικά κράτη. Αυτή η στρατηγική αντανακλά την επιθυμία της Τεχεράνης να απομονώσει το Ισραήλ, αποσπώντας ταυτόχρονα την παγκόσμια προσοχή από τις δικές της στρατιωτικές δυνατότητες και τις πυρηνικές της φιλοδοξίες.
Η στρατηγική απάντηση του Ισραήλ σε τέτοιες προκλήσεις πρέπει να είναι τόσο υπολογισμένη όσο και αποφασιστική. Σύμφωνα με τον στρατιωτικό ανταποκριτή της Post, Yonah Jeremy Bob, η πιθανή χρήση προηγμένων μαχητικών stealth F-35 από τον ισραηλινό στρατό για να διεισδύσουν βαθιά στο ιρανικό έδαφος και να στοχεύσουν βασικές πυρηνικές τοποθεσίες είναι απόδειξη των υψηλών διακυβεύσεων. Μια τέτοια επιχείρηση πιθανότατα θα συνεπαγόταν με πτήσεις πάνω από εχθρικά ή αμφισβητούμενα εδάφη όπως η Συρία, το Ιράκ ή ακόμα και ο Περσικός Κόλπος (ΕΔΩ).
Ωστόσο, οι επιπτώσεις οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης εκτείνονται πέρα από τις άμεσες τακτικές επιτυχίες. Η περιφερειακή δυναμική είναι λεπτή. Οι Συμφωνίες του Αβραάμ (σ.σ. Προσέγγιση Ισραήλ και αραβικών χωρών για να λυθεί το ζήτημα της Ιερουσαλήμ), που σηματοδότησαν μια σημαντική αναδιάταξη στη διπλωματία της Μέσης Ανατολής, υπογραμμίζουν τη λεπτή ισορροπία της διατήρησης νέων φιλιών, αποτρέποντας ταυτόχρονα τους παραδοσιακούς αντιπάλους. Ο συντονισμός που παρατηρήθηκε στον απόηχο των επιθέσεων, στους οποίους δεν εμπλέκεται μόνο το Ισραήλ αλλά και οι περιφερειακοί εταίροι του, αντικατοπτρίζει μια πολυεθνική δέσμευση για την ασφάλεια!
Επιπλέον, η ανάγκη του Ισραήλ να δράσει εκτείνεται πέρα από τις περιφερειακές συμμαχίες. Το εσωτερικό μέτωπο είναι εξίσου κρίσιμο. Η προσδοκία του ισραηλινού κοινού για ασφάλεια και η ευθύνη της κυβέρνησης να την διαφυλάξει δεν μπορούν να παραβλεφθούν. Ενώ τα αντίποινα είναι δαπανηρά, το κόστος της αδράνειας θα είναι υψηλότερο».
Με άλλα λόγια ασκείται πίεση, προκειμένου το Ισραήλ να απαντήσει, σε διαφορετική περίπτωση θα αμφισβητηθεί η δυναμική του! Στο εβραϊκό κράτος θέλουν παράλληλα τυχόν χτύπημά τους να μην προκαλέσει περιφερειακή σύγκρουση! Προς τα εκεί δουλεύει αυτή την ώρα η διπλωματία! Πόσο εύκολα μπορεί όμως να ξεφύγει το πράγμα;
Για αυτό και θα… χρειαστεί, ενδεχομένως, ένας παγκόσμιος σωτήρας να διασφαλίσει σε βάθος χρόνου την ειρήνη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.