Το γλυπτό μιας θεότητας με σώμα φιδιού, ένα υβρίδιο της ρωμαϊκής-γερμανικής μυθολογίας, βρέθηκε σε αρχαίο φρούριο. Οι αρχαιολόγοι τώρα σκέπτονται να επεκτείνουν τις έρευνες σε περιοχή όπου κάποτε ήταν στρατόπεδο μονάδας ιππικού και αργότερα κτίστηκε οικισμός.
Οι ανασκαφές συνεχίζονται από τις αρχές του έτους, στο ρωμαϊκό φρούριο του Altenburger Steige στο Bad Cannstatt, την παλαιότερη περιοχή στην πόλη της Στουτγάρδης, υπό την επίβλεψη εμπειρογνωμόνων από την Κρατική Υπηρεσία για τη Διατήρηση Μνημείων (LAD) του Περιφερειακού Συμβουλίου της Στουτγάρδης.
Οι αρχαιολόγοι ερευνούν στην περιοχή που γίνονται εργασίες επέκτασης του δημοτικού σχολείου του Άλτενμπουργκ. Εκεί, κατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών χρόνων, μεταξύ 100 και 150 μ.Χ., υπήρχε αρχικά ένα φρούριο για μια μονάδα ιππικού. Μετά ακολούθησε η οικοδόμηση μεγάλου πολιτικού οικισμού, μέχρι περίπου το 260 μ.Χ.
Το ειδώλιο της ρωμαϊκής θεότητας
Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, ανακαλύφθηκε ένα πέτρινο ειδώλιο ρωμαϊκής θεότητας, το οποίο μπορεί να σχετίζεται με ανακαλύψεις που έγιναν πριν από 100 χρόνια. Ένας μάλλον μέτριας ποιότητας ψαμμίτης, λασπωμένος, τράβηξε την προσοχή υπαλλήλου της εταιρείας ArchaeoBW, η οποία διεξάγει τις εργασίες. Έπειτα από πιο προσεκτική επιθεώρηση και έναν πρώτο καθαρισμό, το εύρημα αποδείχθηκε ότι αναπαριστούσε μία γονατιστή φιγούρα, ύψους 30 εκατοστών με ανθρώπινο κεφάλι.
Παρά τη διάβρωση της πέτρας, φαίνεται ακόμα πώς οι βραχίονές του στηρίζονται στις πλευρές του άνω σώματος και τα χέρια του στους γοφούς και τα πόδια. Ωστόσο, τα τελευταία δεν έχουν ανθρώπινο σχήμα, αλλά συγχωνεύονται σε ενός είδους σώμα, που μοιάζει με φιδιού.
Ο επικεφαλής αρχαιολόγος του LAD, Dr. Andreas Thiel, εξήγησε: Το σχήμα είναι ένα υβριδικό πλάσμα από το ρωμαιογερμανικό κόσμο των θεών, ένας «γίγαντας». Όπως δείχνουν συγκρίσιμα ευρήματα, η φιγούρα ήταν μέρος μιας στήλης Δία-Γίγαντα. Αυτά τα μνημεία συνδυάζουν την κλασική αρχαιότητα με πιθανώς γερμανικές πεποιθήσεις: Ο Δίας που κρατά τους κεραυνούς καβαλάει το άλογό του πάνω σε μια στρογγυλή φιγούρα στο έδαφος, συνήθως γυμνή και γενειοφόρος, όπως μπορεί να δει κανείς, για παράδειγμα, και αλλού. Παραδείγματος χάριν στο Χάουζεν αν ντερ Ζάμπερ, στην περιοχή Χέιλμπρον.
Ωστόσο, η μορφή κάτω από το άλογο, συχνά απεικονίζεται σε μια πόζα που φαίνεται να κρατά ψηλά το άλογο. Αυτές οι ομάδες μορφών ξεπέρασαν τους ψηλούς πέτρινους κίονες που είχαν στηθεί σε δημόσιες πλατείες. Θεωρείται ότι ο Δίας αντιπροσωπεύεται εδώ ως ο θεός του καιρού και ο άρχοντας των δυνάμεων της φύσης, λέει ο Thiel.
Εκτός από την επιστημονική του σημασία, το νέο εύρημα έχει και μια άλλη πλευρά με μεγάλο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον Thiel: «Κάθε αρχαιολόγος χαίρεται με κάθε νέο, όμορφο εύρημα. Κάθε ανασκαφή στο Χάλσλαγκ ανακαλύπτει κομμάτια του παζλ του ρωμαϊκού παρελθόντος της πρωτεύουσας του κράτους. Στην περίπτωση περίπτωση αυτή, είμαστε τυχεροί που ο «γίγαντάς» μας ταιριάζει με άλλα ευρήματα που ήρθαν στο φως στο Bad Canstatt περισσότερο από 100 χρόνια πριν.
Ο ταπεινός «γίγαντας»
Η Astrid Fendt, προϊστάμενη του Τμήματος Αρχαιολογίας και υπεύθυνη για την Κλασική Ρωμαϊκή Αρχαιολογία της Περιφέρειας, στο Κρατικό Μουσείο της Βυρτεμβέργης στη Στουτγάρδη, δήλωσε: «Έχουμε πολλά ευρήματα από το Ρόμαν Μπαντ Κάνστατ στην αποθήκη μας. Όταν ακούσαμε για τη νέα ανακάλυψη, σκεφτήκαμε αμέσως ένα άλλο τμήμα μιας στήλης Δία-Γίγαντα: Η βάση του χρησιμοποιείτο για να περιλάβει την αποκαλούμενη πέτρα των τεσσάρων θεών. Στο Κρατικό Μουσείο της αποθήκης της Βυρτεμβέργης, υπάρχει μια πολύ κατεστραμμένη πέτρα των τεσσάρων θεών με απεικονίσεις των ρωμαϊκών θεοτήτων Ερμή, Ήρα, Ηρακλή και Μινέρβα».
Ο Andreas Thiel του LAD πρόσθεσε: «Αυτό το λίθινο σύμπλεγμα θεοτήτων προέρχεται από ένα πηγάδι (το οποίο βρισκόταν στην άκρη της περιοχής που έχει ανασκαφεί) και βρέθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του 1908. Ο ταπεινός «γίγαντας» θα μπορούσε επίσης να είναι εκεί, αλλά πιθανότατα διέλαθε της προσοχής των συναδέλφων, πράγμα καθόλου περίεργο, δεδομένου του πόσο βρώμικη ήταν ακόμη η πέτρα».
Εν ολίγοις, είναι μεγάλη τύχη ότι ο «γίγαντας» που πρόσφατα ανακαλύφθηκε μπορεί να συνδεθεί με ένα θραύσμα που έχει αποθηκευτεί στο αμαξοστάσιο του Κρατικού Μουσείου της Βυρτεμβέργης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό επιτρέπει την ανακατασκευή μιας στήλης Δία-Γίγαντα που κάποτε βρισκόταν σε μια σημαντική περιοχή, σταυροδρόμι στο ρωμαϊκό οικισμό του Bad Cannstatt. Για τους αρχαιολόγους, αυτό είναι ένα άλλο κομμάτι του παζλ του πλούσιου ρωμαϊκού παρελθόντος της Στουτγάρδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου