Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

KOKKINA δάνεια: Πρεμιέρα για την e-ενημέρωση των οφειλετών από τους servicers - Εκτός κλάδου 4 εταιρείες


 Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι την εκ νέου αδειοδότηση τους είχαν ζητήσει 18 - 19 από τις εταιρείες του κλάδου και 4 είχαν ενημερώσει ότι μάλλον δεν θα υποβάλλουν τον σχετικό φάκελο που σημαίνει ότι διακόπτουν τη λειτουργία τους, κάτι που ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο καθώς από τις 23 εταιρείες οι 5-6 δεν έχουν χαρτοφυλάκια προς διαχείριση

Πρεμιέρα σήμερα για τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των servicers, μέσω των οποίων οι οφειλέτες θα μπορούν να έχουν άμεση, αναλυτική και προσωποιοιημένη πληροφόρηση για τα χρέη τους από κόκκινα δάνεια. Σήμερα εξάλλου θα αποσαφηνιστεί ποιες και πόσες από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (servicers) παραμένουν στην αγορά, καθώς έληξε και η προθεσμία υποβολής των φακέλων ανανέωσης της άδειας λειτουργίας από την ΤτΕ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι την εκ νέου αδειοδότηση τους είχαν ζητήσει 18 - 19 από τις εταιρείες του κλάδου και 4 είχαν ενημερώσει ότι μάλλον δεν θα υποβάλλουν τον σχετικό φάκελο που σημαίνει ότι διακόπτουν τη λειτουργία τους, κάτι που ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο καθώς από τις 23 εταιρείες οι 5-6 δεν έχουν χαρτοφυλάκια προς διαχείριση.  Η ΤτΕ αφού εξετάσει τους φακέλους θα προχωρήσει στις νέες αδειοδοτήσεις μέχρι τις 29 Ιουνίου.

Οι ίδιες πληροφορίες εξάλλου αναφέρουν – και μένει να επιβεβαιωθούν τις επόμενες ώρες – ότι στην παρούσα φάση καμία εταιρεία διαχείρισης δεν υπέβαλε αίτηση για τη λήψη άδειας αναχρηματοδότησης, δυνατότητα που τους παρέχει το θεσμικό πλαίσιο υπό τον όρο να καταβάλλουν αρχικό κεφάλαιο 4,5 εκατ. ευρώ ενώ για την απλή διαχείριση το αρχικό κεφαλαίο είναι 100.000 ευρώ. 

Εκτιμάται ότι στην παρούσα φάση και με δεδομένη τη συγκυρία καμιά εταιρεία δεν θέλει να δανειστεί και να δεσμεύσει κεφάλαια ώστε να επεκτείνει τις δραστηριότητες, χορηγώντας δάνεια για αναχρηματοδότηση φυσικών προσώπων ή επιχειρήσεων. Μάλιστα, το κατ’ αρχήν ενδιαφέρον για την παροχή δανείων  - ακόμα και στεγαστικών - από μη τραπεζικά ιδρύματα δεν φαίνεται να έχει αποτυπωθεί ακόμα, με υποβολή αιτήματος αδειοδότησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρά το γεγονός ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο (ν. 5072/2023) απλοποιείται το πλαίσιο αδειοδότησης.


Τσουχτερά πρόστιμα 

Σε ότι αφορά στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των servicers, η λειτουργία των οποίων ξεκινά από σήμερα, η μη ανταπόκριση των εταιρειών σε όσα προβλέπει το νομός μπορεί να τις φέρει αντιμέτωπες με πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 500.000 ευρώ ή και την ανάκληση της άδειας.  Στο πλαίσιο αυτό και με βάσει τα όσα προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους services, οι οποίοι έχουν κομβικό ρόλο στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους η Τράπεζα της Ελλάδας αναμένεται να ανεβάσει ταχύτητες σε ότι αφορά στους ελέγχους.


Οι παιδικές ασθένειες

Εκτιμάται ότι μια σχετική ανοχή εκ μέρους του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα υπάρχει τις πρώτες μέρες – εβδομάδες καθώς κάθε καινούργιο εγχείρημα έχει και «παιδικές ασθένειες» να αντιμετωπίσει, ωστόσο και για τις ίδιες τις εταιρείες – κυρίως τις τρεις μεγάλες, δηλαδή doValue, Cepal, Intrum,  που διαχειρίζονται αθροιστικά τη συντριπτική πλειοψηφία των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων – αποτελεί στοίχημα να λειτουργήσουν ομαλά τα συστήματα για τα οποία έχουν κάνει πολύ μεγάλες επενδύσεις.


Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Συστήματα τα οποία σε δεύτερο χρόνο θα αξιοποιηθούν περαιτέρω και πέραν των όσων προβλέπει ο νόμος ώστε να αποτελέσουν, για παράδειγμα, εργαλεία «διμερών» αυτοματοποιημένων ρυθμίσεων για μικρές οφειλές.

Η συμπεριφορά των οφειλετών

Βέβαια, ένα  επίσης μεγάλο στοίχημα είναι η χρήση αυτών των ηλεκτρονικών πλατφορμών που θα λειτουργούν κατά τα πρότυπα του web banking από τους ίδιους τους οφειλέτες. 

Η πρόσβαση του δανειολήπτη στο ηλεκτρονικό σύστημα προσωποποιημένης πληροφόρησης πραγματοποιείται online μέσω προσωπικών κωδικών πρόσβασης που χορηγεί ο διαχειριστής πιστώσεων μετά από τη διαδικασία ταυτοποίησης του δανειολήπτη. 

Οι μεγάλες εταιρείες για παράδειγμα θα ζητούν η ταυτοποίηση, αναφέρουν οι πληροφορίες, να γίνεται μέσο του eGov – KYC (Know Your Customer) με κωδικούς Taxisnet, δηλαδή με την υπηρεσία που προσφέρει μια ψηφιακή εναλλακτική στην προσκόμιση εγγράφων του δημοσίου για την βεβαίωση στοιχείων του πολίτη σε φορείς του ιδιωτικού τομέα (πιστωτικά ιδρύματα και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς).

Σημειώνεται ότι η διάθεση των στοιχείων γίνεται κάθε φορά που ζητείται πρόσβαση αποκλειστικά κατόπιν συναίνεσης του ενδιαφερόμενου πολίτη και με γνώμονα την προστασία των προσωπικών δεδομένων.


Άλλοθι

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Ετσι, όπως εκτιμούν πηγές της αγοράς από τον βαθμό αξιοποίησης των ηλεκτρονικών πλατφόρμων από τους ίδιους οφειλέτες θα φανεί σε μεγάλο βαθμό πόσοι είναι αυτοί που πραγματικά θέλουν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και σε ποιο βαθμό, αλλά και για πόσους τα προβλήματα εξατομικευμένης ενημέρωσης από πλευράς servicers, τα οποία είναι υπαρκτά, αποτελούν άλλοθι.

Με άλλα λόγια το δικαίωμα των οφειλετών για  αναλυτική και προσωποποιημένη πληροφόρηση αναφορικά με την οφειλή τους, θα «επανεπιβεβαιώσει» και τις υποχρεώσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι η προσωποιημένη ενημέρωση θα πρέπει κατ’ ελαχιστον να περιλαμβάνει: 

πληροφορίες σχετικά με τα ποσά που οφείλει ο δανειολήπτης, με αναλυτική καταγραφή των ποσών που οφείλονται ως κεφάλαιο, τόκοι, προμήθειες, τυχόν άλλες χρεώσεις, καθώς και το ισχύον επιτόκιο

την περιοδικότητα των δόσεων, το ύψος τους, την ημερομηνία πληρωμής κάθε δόσης, το τρέχον υπόλοιπο, καθώς και τον λογαριασμό εξυπηρέτησης της οφειλής.

Επίσης, το ηλεκτρονικό σύστημα επικαιροποιείται, ως προς τα στοιχεία των περ. α) και β) της, τουλάχιστον κάθε πρώτη ημερολογιακή ημέρα εκάστου μηνός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.