Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Ποιες ώρες Kατανάλωσης φαγητού «απειλούν» την Kαρδιά;


 Σύμφωνα με έρευνα ο χρόνος που επιλέγουμε να καταναλώσουμε τα γεύματά μας θα μπορούσε να επηρεάσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Είμαστε ό,τι τρώμε, έχουμε συνηθίσει να λέμε, μιας και όσα βάζουμε στο πιάτο μας, επηρεάζουν το σώμα, τα μέρη και τις λειτουργίες του. Κι ενώ γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τροφές που ευνοούν την καρδιά και άλλες που την αποδυναμώνουν, νέα ευρωπαϊκή μελέτη αποκαλύπτει ότι και ο χρόνος που επιλέγουμε να καταναλώσουμε τα γεύματά μας θα μπορούσε να επηρεάσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, αναφέρει επίσης ότι η μεγαλύτερη νυχτερινή νηστεία (οι ώρες δηλαδή που περνάμε από το βραδινό μέχρι το πρωινό της επόμενης ημέρας) φάνηκε να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών της Γαλλίας, το Ινστιτούτο της Βαρκελώνης της Ισπανίας για την Παγκόσμια Υγεία και το Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord.

Τα ευρήματα, όπως υποστηρίζουν, «υποδηλώνουν τη σημασία του χρονοδιαγράμματος και του ρυθμού των καθημερινών γευμάτων για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Η ώρα που τρώμε θα μπορούσε να επηρεάσει τον κίνδυνο να αναπτύξουμε καρδιαγγειακή νόσο».

Ποιες ώρες «απειλούν» την καρδιά;

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 103.000 συμμετέχοντες στην κοόρτη NutriNet-Santé, μια μελέτη που ξεκίνησε στη Γαλλία το 2009 και είχε στόχο να κατανοήσει καλύτερα τη σύνδεση διατροφής και υγείας.

«Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν αργότερα, έπιναν περισσότερο αλκοόλ, είχαν περισσότερα επεισόδια υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, ανέφεραν ότι πήγαιναν για ύπνο πιο αργά και ότι ήταν πιο πιθανό να έχουν μεγαλύτερη διακύμανση στους χρόνους των γευμάτων τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας», αναφέρουν οι ερευνητές.

Πιο συγκεκριμένα η καθυστέρηση του πρωινού συσχετίστηκε με 6% αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου ανά ώρα καθυστέρησης.

Όσον αφορά το τελευταίο γεύμα της ημέρας, το δείπνο μετά τις 9 μ.μ. συσχετίστηκε με 28% αύξηση του κινδύνου εγκεφαλοαγγειακής νόσου, όπως το εγκεφαλικό, σε σύγκριση με το φαγητό πριν από τις 8 μ.μ., ειδικά μεταξύ των γυναικών.

«Τέλος, η μεγαλύτερη διάρκεια της νυχτερινής νηστείας – ο χρόνος μεταξύ του τελευταίου γεύματος της ημέρας και του πρώτου γεύματος της επόμενης ημέρας – σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου, υποδηλώνοντας ότι θα ήταν ωφέλιμο να καταναλώνουμε το πρώτο και το τελευταίο γεύμα νωρίτερα μέσα στην μέρα», καταλήγουν οι ερευνητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις