Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Συναγερμός από ΔΝΤ: Οικονομικός παρίας οι ΗΠΑ, είναι απειλή για την παγκόσμια τάξη – Σε μια Kλωστή Kρέμονται οι αγορές


 Η οικονομική πολιτική στις ΗΠΑ είναι επικίνδυνη…

Τα δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ δεν πρέπει να συνεχίσουν να διογκώνονται την ερχόμενη δεκαετία, δεδομένου ότι αγγίζουν ένα μη διατηρήσιμο επίπεδο που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ειδικότερα, το ΔΝΤ προειδοποίησε τις ΗΠΑ πως τα τεράστια δημοσιονομικά τους ελλείμματα έχουν βάλει φωτιά τον πληθωρισμό και θέτουν «σημαντικούς κινδύνους» για την παγκόσμια οικονομία.

Όπως ανέφερε το Ταμείο στην έκθεση Fiscal Monitor, οι ΗΠΑ θα καταγράψουν δημοσιονομικό έλλειμμα 7,1% το 2025 – τριπλάσιο από τον μέσο όρο του 2% που εμφανίζουν άλλες προηγμένες οικονομίες.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ανησυχίες εκφράστηκαν για το δημόσιο χρέος της Κίνας, με τη χώρα του Δράκου να καταγράφει έλλειμμα 7,6% το 2025 -υπερδιπλάσιο από το μέσο όρο του 3,7% που εμφανίζουν άλλες αναδυόμενες αγορές- καθώς το Πεκίνο είναι αντιμέτωπο με μεγάλη μείωση της ζήτησης και με πρωτοφανή στεγαστική κρίση.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι ΗΠΑ και η Κίνα ήταν μεταξύ των τεσσάρων χωρών που «πρέπει να αναλάβουν κρίσιμη πολιτική δράση για την αντιμετώπιση θεμελιωδών ανισορροπιών μεταξύ δαπανών και εσόδων».

Οι άλλες δύο χώρες ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία.

Αν μη τι άλλο, οι ανεξέλεγκτες δαπάνες από τις ΗΠΑ και την Κίνα θα μπορούσαν «να έχουν βαθιές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα σε άλλες οικονομίες», ανέφερε το ΔΝΤ.

Σε άλλες προηγμένες οικονομίες, όπως η Ευρωζώνη, τα δημοσιονομικά ελλείμματα περιορίστηκαν το 2023.

Ωστόσο, το ΔΝΤ είπε ότι οι ΗΠΑ παρουσιάζουν «αξιοσημείωτα μεγάλη δημοσιονομική διολίσθηση», με το δημοσιονομικό έλλειμμα να αγγίζει το 8,8% του ΑΕΠ πέρυσι – υπερδιπλάσιο από το έλλειμμα 4,1% που καταγράφηκε το 2022.

Το Ταμείο είπε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας είχε συνεισφέρει 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό πυρήνα – έναν δείκτη των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα.

Αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε ο πληθωρισμός να επανέλθει στον στόχο 2% Fed.

Το ΔΝΤ σημείωσε ότι οι «μεγάλες και ξαφνικές αυξήσεις» στο κόστος δανεισμού των ΗΠΑ συνήθως οδηγούν σε έξαρση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε όλο τον κόσμο και αναταραχή στις συναλλαγματικές ισοτιμίες στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Ανάλυση διαπίστωσε ότι μια άνοδος 1 ποσοστιαίας μονάδας στα επιτόκια των ΗΠΑ οδήγησε σε άνοδο 90 μονάδων βάσης σε άλλες προηγμένες οικονομίες και σε αύξηση στις αναδυόμενες αγορές κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.

«Τα παγκόσμια επιτόκια θα συμβάλουν σε αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες, αυξάνοντας τους κινδύνους αλλού», ανέφερε το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ βλέπει «φούσκες» έτοιμες να σκάσουν στις αγορές, όλα κρέμονται σε μια κλωστή

Στο μεταξύ, οι υψηλές εταιρικές αποτιμήσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα καθώς η αισιοδοξία της αγοράς αποσυνδέεται από τα θεμελιώδη, δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Νομισματικής και Κεφαλαιαγοράς του ΔΝΤ.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν σε ισχυρή άνοδο για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους, ωθούμενοι από την πτώση του πληθωρισμού και τις ελπίδες για επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων.

Αλλά αυτή η «αισιοδοξία» έχει τεντώσει τις αποτιμήσεις σε σημείο που θα μπορούσαν να γίνουν ευάλωτες σε ένα οικονομικό σοκ, είπε ο Tobias Adrian.

«Ανησυχούμε για ορισμένα τμήματα όπου οι αποτιμήσεις έχουν γίνει αρκετά υπερβολικές», είπε ο Adrian στο CNBC.

«Καθοδηγήθηκε από την τεχνολογία πέρυσι, αλλά σε αυτό το σημείο, είναι πραγματικά σε γενικές γραμμές ότι έχουμε δει μια αύξηση στις αποτιμήσεις.

Υπάρχει πάντα αυτό το ερώτημα, εάν επρόκειτο να χτυπήσει ένα αρνητικό σοκ σε ποιο βαθμό βλέπουμε μια αναπροσαρμογή της τιμολόγησης», είπε.

Ο Adrian, ο οποίος μιλούσε στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, είπε ότι οι πιστωτικές αγορές αποτελούν ιδιαίτερο τομέα ανησυχίας.

«Θα ήθελα να επισημάνω τις πιστωτικές αγορές, όπου τα spread είναι πολύ στενά, παρόλο που τα θεμελιώδη μεγέθη των δανειοληπτών επιδεινώνονται, τουλάχιστον σε ορισμένα τμήματα», είπε.

«Ακόμα και οι πιο ριψοκίνδυνοι δανειολήπτες είναι σε θέση να εκδώσουν νέο χρέος, και αυτό σε πολύ ευνοϊκές τιμές», πρόσθεσε.

Κίνδυνοι ακίνητης περιουσίας

Οι ανησυχίες για τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ επεκτείνονται επίσης στην αγορά ακινήτων, και κυρίως στα εμπορικά ακίνητα, τα οποία ο Adrian είπε ότι έχουν γίνει «κάπως ανησυχητικά».

Ιδίως οι μεσαίου και μικρού μεγέθους δανειστές θα μπορούσαν να είναι ευάλωτοι σε κραδασμούς στα εμπορικά ακίνητα, καθώς ο κλάδος έχει δεχθεί πιέσεις από τη στροφή προς την εξ αποστάσεως εργασία και τις ηλεκτρονικές αγορές, είπε.

«Υπάρχει πραγματικά ένας δεσμός μεταξύ της έκθεσης ορισμένων τραπεζών, ιδιαίτερα μεσαίων και μικρότερων τραπεζών, σε εμπορικά ακίνητα που τείνουν επίσης να έχουν μια εύθραυστη βάση χρηματοδότησης.

Κάπως ο συνδυασμός της έκθεσης σε κίνδυνο σε εμπορικά ακίνητα και αυτή η εύθραυστη χρηματοδότηση που θα μπορούσε σε ορισμένα σενάρια να αναζωπυρώσει κάποια αστάθεια», είπε ο Adrian.

Το ΔΝΤ δημοσίευσε την Τρίτη την Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική, στην οποία αναβάθμισε ελαφρώς τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, λέγοντας ότι η οικονομία είχε αποδειχθεί «αναπάντεχα ανθεκτική».

Βλέπει τώρα την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,2% το 2024, ωστόσο σημείωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού και της ολοένα και πιο αβέβαιης πορείας για τα επιτόκια.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις