Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

H Mεγαλύτερη απάτη εταιρικής ευημερίας: Οι «Πράσινες» ενεργειακές εταιρείες


 Το «πράσινο» στην πράσινη ενέργεια δεν σημαίνει καθαρότερο περιβάλλον. Αντιπροσωπεύει το χρώμα του χρήματος. Το δικό σου και το δικό μου

Απάτη: Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να δίνει διαλέξεις στην εταιρική Αμερική για να «πληρώσει το δίκαιο μερίδιο που της αντιστοιχεί» σχετικά με τους φόρους. Αποδεικνύεται ότι έχει δίκιο, καθώς ορισμένες εταιρείες πραγματικά ξεφεύγουν από την οικονομική δαγκάνα, χωρίς να πληρώνουν φόρους.

Αλλά δεν είναι εταιρείες των Big Tech στη Silicon Valley ή οι χρηματοοικονομικές εταιρείες της Wall Street, ή μεγάλες τράπεζες ή η Walmart που το κάνουν αυτό. Πληρώνουν δισεκατομμύρια σε φόρους.

Οι ένοχοι εδώ είναι οι ίδιες οι εταιρείες με τις οποίες ο Πρόεδρος Μπάιντεν βρίσκεται στο κρεβάτι: οι εταιρείες πράσινης ενέργειας.

Αποδεικνύεται ότι παρά τις υποσχέσεις της τελευταίας δεκαετίας σχετικά με το πώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, μακράν οι μεγαλύτεροι φοροδιαφυγές στη χώρα είναι οι βιομηχανίες αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Τις τελευταίες δεκαετίες, το λόμπι της πράσινης ενέργειας – αυτό που αποκαλώ βιομηχανικό σύμπλεγμα κλιματικής αλλαγής – δεν έχει πληρώσει το μερίδιο που του αναλογεί. Αυτό συμβαίνει επειδή η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εταιρειών πληρώνει σχεδόν μηδενικούς φόρους εισοδήματος.

Αλλά ταυτόχρονα βυθίζονται σε ποτάμια ομοσπονδιακών άμεσων και έμμεσων επιδοτήσεων που κρατούν ζωντανές αυτές τις εταιρείες ζόμπι. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το λόμπι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 250 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις—οι πληρωμές για τις οποίες έχουμε διαβεβαιωθεί ξανά και ξανά ότι θα είναι προσωρινές. Το επιχείρημα για αυτές τις επιχορηγήσεις, δάνεια, φορολογικές μειώσεις και άλλα τέτοια όμορφα, είναι ότι αυτές ήταν «βρεφικές βιομηχανίες» που χρειάζονταν ένα πρόγραμμα Head Start (προώθησης) για CEO. Μόνο που αυτές οι εταιρείες δεν έφτασαν ποτέ στην εφηβεία μετά από τόσα χρόνια.

Το χειρότερο είναι ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν συνεχίζει να κακομαθαίνει τα «παιδιά» με πολυτελή δώρα την ώρα που οι επιδόσεις τους, είναι το λιγότερο κακές. Μια νέα έκθεση του φορολογικού εμπειρογνώμονα Adam Michel στο Ινστιτούτο Cato διαπιστώνει ότι οι επιδοτήσεις πράσινης ενέργειας – που δημιουργούνται κυρίως από τις πολιτικές Μπάιντεν, όπως ο λεγόμενος νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού – θα αναγκάσουν το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να δώσουν έως και 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 10 χρόνια.

Η έκθεση Cato διαπιστώνει ότι από την ψήφιση του νόμου και μετά, «το εκτιμώμενο κόστος των νέων και διευρυμένων πιστώσεων φόρου ενέργειας του IRA (το προεδρικό διάταγμα για την μείωση του πληθωρισμού), αυξήθηκε δραματικά».

Αυτά τα φορολογικά καταφύγια είναι απλώς μια μορφή βοήθειας σε εξαρτημένες εταιρείες. Δεν φαίνεται να θέλουν ποτέ να κόψουν τον ομφάλιο λώρο.

Τι έχουμε κερδίσει για αυτό το βουνό πράσινης ενέργειας που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους; Τίποτα, αλήθεια. Σήμερα, εξακολουθούμε να παίρνουμε το 80 τοις εκατό της ενέργειάς μας στις Ηνωμένες Πολιτείες από ορυκτά καύσιμα και πυρηνική ενέργεια. Ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια δεν αντιστοιχούν σε λιγότερο από 10 τοις εκατό. Αυτή είναι μια «φοβερή» επένδυση που κάνουμε.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Μπάιντεν συνεχίζει να κατηγορεί τις εταιρείες που δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος. Υποστήριξε έναν υποχρεωτικό ελάχιστο εταιρικό φόρο 15%. Αλλά μαντέψτε ποιος κλάδος εξαιρείται ρητά από το ελάχιστο; Το λόμπι της πράσινης ενέργειας.

Είναι απλώς μια υπενθύμιση ότι πολλοί άνθρωποι γίνονται πραγματικά, πολύ πλούσιοι από την υστερία της κλιματικής αλλαγής.

Το «πράσινο» στην πράσινη ενέργεια δεν σημαίνει καθαρότερο περιβάλλον. Αντιπροσωπεύει το χρώμα του χρήματος. Το δικό σου και το δικό μου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις