Παρότι οι κάτοικοι του Βλοχού στον Παλαμά Καρδίτσας έχουν εγκαταλείψει το χωριό, εξακολουθούν να λαμβάνουν λογαριασμούς ενώ καταγγέλλουν καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις
«Οχρόνος έχει παγώσει στον Σεπτέμβριο. Δεν υπάρχει μέριμνα από το κράτος για τις επιδοτήσεις ενοικίων ή για τις αποζημιώσεις». Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της Κοινότητας Βλοχού του Δήμου Παλαμά Καρδίτσας Βασίλης Καλογιάννης περιγράφει στο «Βήμα» την κατάσταση στο χωριό επτά μήνες μετά το καταστροφικό πέρασμα του «Daniel».
Ομως, δεν έχουν «παγώσει» ακριβώς όλα στον Σεπτέμβριο. Αντιθέτως, οι λογαριασμοί συνεχίζουν να παραδίδονται κανονικά στους πλημμυροπαθείς, παρότι αυτοί δεν μένουν καν στα σπίτια τους και δεν λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους, αφού το χωριό τους παραμένει κάτω από τις λάσπες.
«Ενώ δεν υπάρχει παροχή, οι λογαριασμοί έρχονται ανελλιπώς. Για την ακρίβεια, δεν σταμάτησαν ποτέ. Με μηδέν κιλοβατώρες έρχονται λογαριασμοί 100, 120 και 150 ευρώ. Δυστυχώς, αυτό το θέμα δεν διευθετήθηκε όπως και πολλά άλλα» αναφέρει ο Κώστας Τσιάπουλας, κάτοικος του Βλοχού. Στο ίδιο πνεύμα, η συγχωριανή του Κωνσταντίνα Ράγια περιγράφει: «Εχουν έρθει λογαριασμοί σε όλους στο χωριό. Να μη μένεις εκεί, να νοικιάζεις σπίτι αλλού και να σου έρχεται το ρεύμα; Το σπίτι δεν έχει ρεύμα και χωρίς κατανάλωση μου ήρθε λογαριασμός. Είναι δυνατόν;».
«Η πολιτεία δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Εχουμε εξαντληθεί οικονομικά. Τόσους μήνες δεν είχαμε πάρει επιδότηση ενοικίου και πληρώνουμε από τις 15 Σεπτεμβρίου»
Η κατανάλωση…
Μάλιστα, όπως λένε, ορισμένοι λογαριασμοί εμπεριέχουν και… κατανάλωση κιλοβατωρών. «Κάποια σπίτια έβγαλαν πρίζα έξω για λίγα λεπτά ώστε να γίνουν εργασίες, δηλαδή υπήρξε μια μικρή κατανάλωση, αλλά όχι και 100 κιλοβατώρες που αναφέρουν οι λογαριασμοί» επισημαίνει ο κοινοτάρχης. Σε επικοινωνία του με τον πάροχο, μάλιστα, ενημερώθηκε ότι θα πρέπει να πληρώνονται μόνο οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί και όχι οι έναντι, ωστόσο και σε αυτές τις περιπτώσεις τα ποσά αγγίζουν ακόμα και τα 180 ευρώ.
«Κάποιοι δήμοι πήραν εξαίρεση, ο δικός μας όχι. Δεν έχουμε πάρει ακόμα επιδοτήσεις ενοικίων και τα χρήματα που έδωσαν για την πρώτη αρωγή και την αντικατάσταση της οικοσκευής τα παίρνουν πίσω μέσω των λογαριασμών» καταγγέλλει η Ασπασία Τεγοπούλου που μαζί με άλλους κατοίκους του Βλοχού και του Κοσκινά γνωστοποίησαν το ζήτημα την Τετάρτη σε βουλευτές, σε συνάντηση που πραγματοποίησαν στη Βουλή.
Δεν είναι, όμως, μόνο οι πάροχοι ρεύματος που στέλνουν λογαριασμούς σαν να μη συνέβη τίποτα. «Ερχονται και λογαριασμοί ΤΟΕΒ (Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων). Αυτός ο Οργανισμός, που υπάγεται στον Δήμο Παλαμά, στέλνει λογαριασμούς για παροχές προς τους αγρότες. Οι αγροτικές εργασίες που γίνονται, εν τούτοις, είναι ελάχιστες και δεν επιτρέπουν στους αγρότες να καλλιεργήσουν» αναφέρει ο συγχωριανός της Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.
Ο Κώστας Τσιάπουλας μεταφέρει την απογοήτευση των συντοπιτών του και για τις καθυστερήσεις στην καταβολή της επιδότησης ενοικίου, με τα δυσβάστακτα έξοδα για το στήσιμο της ζωής τους από την αρχή να συνεχίζουν να «τρέχουν». «Η πολιτεία δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Εχουμε εξαντληθεί οικονομικά. Τόσους μήνες δεν είχαμε πάρει επιδότηση ενοικίου και πληρώνουμε από τις 15 Σεπτεμβρίου. Αυτές τις μέρες πήραμε κάποια χρήματα για το πρώτο τρίμηνο, αλλά για το δεύτερο χρειάζονται πολλά δικαιολογητικά. Υπάρχουν, δε, ηλικιωμένοι που με τους λογιστές καλούνται κάθε μέρα να μαζεύουν χαρτούρα».
Κατά τον Βασίλη Καλογιάννη, μόλις επτά οικογένειες από τις 200 του χωριού έχουν λάβει τη σχετική επιδότηση, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί για τα βασικά. «Περιμένουν μέχρι και σήμερα τα πρώτα 6.600 ευρώ για τις οικοσκευές. Σε περίπου 10-15 μέρες είπε ο κ. Τριαντόπουλους ότι θα γίνει η πίστωση του επιδόματος. Οι άνθρωποι, όμως, είναι στον αέρα. Ο καθένας, όπως μπορεί, προσπαθεί να βολευτεί με ό,τι του έχει απομείνει. Αλλά δεν έχει απομείνει και τίποτα εδώ που τα λέμε…».
«Υπάρχουν οικογένειες που περιμένουν μέχρι και σήμερα τα πρώτα 6.600 ευρώ για τις οικοσυσκευές»
Το μέγεθος της καταστροφής και κυρίως ο φόβος της επανάληψης έχουν μετατρέψει τον Βλοχό και τα γύρω χωριά, τη Μεταμόρφωση, τον Κοσκινά, σε φαντάσματα. Οι περισσότεροι τα έχουν ήδη εγκαταλείψει. «Είμαστε διασκορπισμένοι. Αλλοι στον Παλαμά, άλλοι στην Καρδίτσα, στη Λάρισα, στα Τρίκαλα και κάποιοι ηλικιωμένοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Εχουμε σκορπίσει σε όλα τα σημεία της Ελλάδας. Ημασταν 450 ψυχές πριν από τις πλημμύρες. Σήμερα έχουν επιστρέψει μόλις τρεις-τέσσερις οικογένειες που είχαν διώροφα σπίτια» εξηγεί ο Κώστας Τσιάπουλας, με τον πρόεδρο της Κοινότητας Βλοχού να προσθέτει πως από τις 7 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα. «Το μόνο που δεν υπάρχει πλέον είναι τα πέντε μέτρα νερού». Τα πάντα, όμως, είναι καλυμμένα από λάσπες.
Τα σπίτια, τα μαγαζιά και οι αποθήκες κρίθηκαν «κίτρινα», δηλαδή «χρήζοντα εκτεταμένων επισκευών». «Τώρα περιμένουν να έρθουν ξανά οι μηχανικοί. Για να προχωρήσει η διαδικασία πρέπει πρώτα να κατατεθούν οι φάκελοι στο υπουργείο κ.ο.κ. Ολα αυτά θέλουν χρόνο, αλλά με τη γραφειοκρατία και την αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών καθυστερούμε. Μας είπαν ότι όταν γίνει κατάθεση του φακέλου θα μας δώσουν το 50% του κόστους που θα ορίσουν ο μηχανικός και η αρμόδια επιτροπή. Βεβαίως, για την επιστροφή των κατοίκων θα πρέπει γίνουν και τα αντιπλημμυρικά έργα – διαπλάτυνση και εκβάθυνση των ποταμών, ενίσχυση αναχωμάτων, κατασκευή αντλιοστασίων». Σχετικά με την κατάσταση των κτιρίων, ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος εξηγεί πως «έξι σπίτια στον Βλοχό έχουν υποστεί καθίζηση, «ανοίγουν» και θεωρητικά τα δηλώνουμε ως «κίτρινα». Είναι αδύνατον, όμως, να μπούμε μέσα».
Η μετεγκατάσταση
Ωστόσο, οι ντόπιοι είναι διχασμένοι για το μέλλον τους. «Υπάρχουν 91 οικογένειες που θέλουν να παραμείνουν και 115 που ζητούν μετεγκατάσταση. Εμείς έχουμε κάνει πρόταση στην κυβέρνηση να γίνει πράγματι η μετεγκατάσταση όσων το επιθυμούν. Σε λίγες μέρες θα έρθει η απάντηση» τονίζει ο Βασίλης Καλογιάννης. «Εως πότε θα πρέπει να περιμένουμε για να ξεκινήσει η μετεγκατάστασή μας; Υπάρχει πρόθεση, αλλά ενέργειες το κράτος θα ξεκινήσει;» διερωτάται ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.
Zoom στο ΒΗΜΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Αγγελος Σκορδάς
Επιμέλεια: Παναγιώτης Σωτήρης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου