Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Βοστώνη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε το Battelle Autonomy Lab του φημισμένου MIT, όπου και ενημερώθηκε από τον Καθηγητή – Ερευνητή Μichael Βenjamin για τις εκπληκτικές δυνατότητες των υποβρυχίων drones.
Μπορεί το ενδιαφέρον πρόσφατα, μετά τη μαζική επίθεση στο Ισραήλ, να στρέφεται στα αυτονόμως κινούμενα στον αέρα «οχήματα» (drones) και στη δημιουργία «θόλου» και στην Ελλάδα,
όμως ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας δίνει μεγάλη έμφαση και στα «drones» της θάλασσας.Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Βοστώνη, επισκέφθηκε το Battelle Autonomy Lab του φημισμένου MIT στον ποταμό Charles, όπου και ενημερώθηκε από τον Καθηγητή – Ερευνητή Μichael Βenjamin και άλλους ερευνητές, για τις εκπληκτικές δυνατότητες των αυτονόμως κινουμένων στη θάλασσα και κάτω από αυτήν, δηλαδή των υποβρυχίων drones. Μάλιστα, ο κ. Δένδιας φέρεται αποφασισμένος να «τρέξει» η θωράκιση με τα συγκεκριμένα μέσα ή και η κατασκευή τους στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030».
Τα μυστικά του περιβόητου «θόλου»
Τι όμως είναι αυτός τέλος πάντων ο περιζήτητος «θόλος», που αναφέρει συνέχεια ο Νίκος Δένδιας τον τελευταίο καιρό; Δηλαδή περισσότερο τον αναφέρει μετά την απόκρουση από τα συστήματα αεραμύνης του Ισραήλ (και των Αμερικανών) των 350 και πλέον drones και βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν. Μαθαίνω από τις πηγές μου ότι θα έχει διπλό ρόλο:
α. Ενεργητικό, δηλαδή θα παρέχει αντιαεροπορική προστασία (τόσο με τα υφιστάμενα οπλικά συστήματα όσο και με νέα που θα αποκτηθούν για να συμπληρώσουν και να επεκτείνουν τις υπάρχουσες ικανότητες).
β. Παθητικό, τουτέστιν θα αναγνωρίζει, επιτηρεί, ταυτοποιεί και θα αντιμετωπίζει όλες τις εναέριες απειλές, όπως αεροσκάφη, ελικόπτερα, πυραύλους βαλλιστικούς, τα διάφορα ντρόουνς (drones, UAVs). Τα τελευταία δε και με παρεμβολή των συχνοτήτων τους.
Περισσότερα, για λόγους ευνόητους (και ασφάλειας) δεν μπορώ να σας πω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου