Λίγες εβδομάδες αφού η αλβανική βουλή τροποποίησε τον νόμο για να επιτρέψει στην κυβέρνηση της Αλβανίας να χορηγήσει άδειες για την κατασκευή πολυτελών ξενοδοχείων και θερέτρων σε προστατευόμενες περιοχές, ο Τζάρεντ Κούσνερ, ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, υπέβαλε σχέδια για επενδύσεις στην περιοχή τoυ Αυλώνα (Βλόρε).
Φόβοι
Μέσα από τα κιάλια του, ο ορνιθολόγος Γιον Βόρπσι παρακολουθεί φλαμίνγκο και πελεκάνους που ξεκουράζονται σε μία λωρίδα στεριάς κατά μήκος του μεταναστευτικού διαδρόμου που περνά από τις προστατευόμενες νότιες ακτές της Αλβανίας.
Ο Βόρπσι φοβάται ότι το θέαμα θα τελειώσει σύντομα αν ο Τζάρεντ Κούσνερ προχωρήσει με τις τουριστικές του επενδύσεις στην περιοχή που οι κάτοικοι αγαπούν για τα ήσυχα πευκοδάση της, τους ελαιώνες και τα μονοπάτια και όπου αγελάδες περιπλανώνται σε έρημες ανεμοδαρμένες ακτές.
Ο Κούσνερ ανακοίνωσε τα σχέδιά του για την προστατευόμενη περιοχή στο πλαίσιο ευρύτερου επενδυτικού πακέτου για τα Βαλκάνια της εταιρείας του Affinity Partners που περιλαμβάνει την τουριστική αξιοποίηση και ενός κοντινού αλβανικού νησιού, καθώς του εγκαταλελειμμένου αρχηγείου του σερβικού στρατού στο κέντρο του Βελιγραδίου.
Αν και θα ενισχύσουν τις τοπικές οικονομίες προσελκύοντας τουρίστες, τα επενδυτικά σχέδια του γαμπρού του Τραμπ συναντούν και την αντίθεση των ντόπιων που φοβούνται για τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις, στην περίπτωση της Αλβανίας, και για την καταστροφή χώρων πολιτιστικής σημασίας, στην περίπτωση του Βελιγραδίου.
«Είναι πολύ λυπηρό να ξέρεις ότι αυτή η περιοχή δεν θα υπάρχει πια για τις επόμενες γενιές», λέει ο Βόρπσι της τοπικής μη κυβερνητικής οργάνωσης PPNEA παρατηρώντας τα πουλιά μέσα από τα κιάλια του. «Σε δέκα χρόνια, αυτό το μέρος θα είναι μία γκρίζα τσιμεντένια περιοχή».
Από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1990, η Αλβανία υποφέρει από την οικονομική, την πολιτική αστάθεια και την μαζική μετανάστευση του πληθυσμού της, κυρίως των νέων.
Αλλά οι αλπικές της λίμνες και η ανέγγιχτη ακτογραμμή της προσελκύουν όλο και περισσότερους τουρίστες που αναζητούν μία φθηνότερη και λιγότερο πολύβουη εναλλακτική σε σχέση με την Κροατία και την Ελλάδα. Η Αλβανία υποδέχθηκε 10 εκατομμύρια τουρίστες πέρυσι, 35% περισσότερους σε σχέση με το 2022.
«Οι βίλες του Τραμπ»
Ο δήμαρχος της Αυλώνας Ερμάλ Ντρέντα υποστηρίζει με θέρμη το σχέδιο του Κούσνερ. Λέει ότι οι μαρίνες, οι πισίνες και οι πολυτελείς βίλες του γαμπρού του Τραμπ θα μετατρέψουν την περιοχή του σε «πολυτελή τουριστικό προορισμό». Αλλωστε, ο Κούσνερ έχει υποσχεθεί ότι δεν θα βλάψει το περιβάλλον...
«Χωρίς την επένδυση, πώς θα προσελκύσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους να έρθουν εδώ, να επιλέξουν την Αυλώνα;», λέει με ενθουσιασμό ο Ντρέντα. Το σχέδιο, που οι κάτοικοι αποκαλούν «βίλες του Τραμπ», ήδη παράγει αποτελέσματα.
Σύμφωνα με μεσίτη της περιοχής, οι τιμές των διαμερισμάτων με πιθανή θέα στην μελλοντική επένδυση του Κούσνερ έχουν ήδη αυξηθεί κατά 100-200 ευρώ ανά τετραγωνικό.
Στην Σερβία, η Affinity σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει σχέδιο για την ανέγερση ξενοδοχείου, διαμερισμάτων, καταστημάτων και χώρων γραφείων στον χώρο στο κέντρο του Βελιγραδίου όπου βρισκόταν το αρχηγείο του Λαϊκού Γιουγκοσλαβικού Στρατού μέχρι το 1999, όταν βομβαρδίσθηκε στο πλαίσιο των νατοϊκών αεροπορικών επιδρομών .
Περισσότεροι από 26.000 άνθρωποι υπέγραψαν έκκληση για την προστασία των δίδυμων κτιρίων που αποτελούν προστατευόμενο πολιτιστικό μνημείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου