Ο ακρωτηριασμός δύο σκελετών, που ανήκουν σε άνδρες που έζησαν στην αρχαία Κίνα, υποδηλώνει ότι το κόψιμο των ποδιών ήταν τιμωρία για πιθανά εγκλήματα που διέπραξαν πριν από 2.500 χρόνια.
Δύο αρχαίοι σκελετοί, στον καθένα από τους οποίους έλειπε ένα τμήμα του κάτω ποδιού, που ανασύρθηκαν από τάφους στην Κίνα ανήκαν σε άτομα της ελίτ, τα πόδια των οποίων ακρωτηριάστηκαν ως τιμωρία πριν από περίπου 2.500 χρόνια, κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Ανατολικών Zhou, προτείνει μια νέα μελέτη.
Η βάναυση μέθοδος τιμωρίας,”yue”
Πρόκειται για την μέθοδος τιμωρίας, η οποία ονομάζεται “yue”, από την αρχαία Κίνα, ανέφεραν οι ερευνητές. “Τέτοιες ανακαλύψεις, μαζί με κάποια προηγούμενα ευρήματα, απεικονίζουν τη σκληρότητα του ποινικού συστήματος της Κίνας”, ανέφερε στο Live Science σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Quan Wang, καθηγητής βιοϊατρικών επιστημών στην Οδοντιατρική Σχολή A&M του Πανεπιστημίου του Τέξας.
Ωστόσο, δεν υπάρχει ομοφωνία στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες τιμωρήθηκαν με yue, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να έχουν υποστεί τους ακρωτηριασμούς για άλλους λόγους.
Οι σκελετοί — μαζί με αντικείμενα όπως χάλκινες αγκίστρες, πέτρινες πλάκες και κεραμικά — ανασκάφηκαν από αρχαίο νεκροταφείο στην επαρχία Χενάν. Οι δύο σκελετοί βρέθηκαν μέσα σε φέρετρα δύο επιπέδων, σε τάφους με προσανατολισμό Βορρά-Νότου, πιθανώς υποδεικνύοντας υψηλή κοινωνική θέση.
Ο ένας σκελετός δεν είχε το αριστερό του πόδι και ο άλλος το δεξί. Τα κάτω άκρα των υπόλοιπων οστών της κνήμης (κνήμη και περόνη) παρουσίασαν σημεία επούλωσης και δεν έφεραν σημάδια κοπής. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν σκόπιμη και εξειδικευμένη κοπή και σωστή φροντίδα του τραύματος.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τους σκελετούς με διάφορες μεθόδους, όπως η αξονική τομογραφία (CT) και η ραδιοχρονολόγηση άνθρακα. Διαπίστωσαν ότι τα οστά ανήκαν σε άνδρες που έζησαν γύρω στο 550 π.Χ., κατά τη διάρκεια της περιόδου των εμπόλεμων κρατών, όταν η δυναστεία των Ανατολικών Zhou (770 έως 256 π.Χ.) ασκούσε επιρροή στην περιοχή.
Τη στιγμή του θανάτου του, ο άνδρας από τον οποίο έλειπε μέρος του αριστερού του ποδιού ήταν 40 έως 44 ετών, ενώ εκείνος που δεν είχε μέρος του δεξιού του ποδιού ήταν 45 έως 55 ετών. Οι τραυματισμένες κνήμες και οι περόνες των ανδρών είχαν επουλωθεί με συγκόλληση και σχηματισμού ενός οστέινου εξογκώματος, ενώ δεν έφεραν σημάδια κοπής από επαναλαμβανόμενα χτυπήματα, πιθανώς από αδεξιότητα.
Μια ανάλυση των ισοτόπων των οστών, ή παραλλαγές των στοιχείων που έχουν διαφορετικό αριθμό νετρονίων στους πυρήνες τους, αποκάλυψε ότι και οι δύο άνδρες ακολουθούσαν δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνη και ένα είδος άνθρακα που εμφανίζεται σε φυτά όπως το κεχρί, που ταίριαζε με τις δίαιτες που ήταν δημοφιλείς στην αριστοκρατική τάξη των Ανατολικών Zhou.
Τι αποκαλύπτει ο τάφος για τη θέση τους στην ελίτ της κοινωνίας
Με βάση τα επίπεδα των φέρετρων, τον προσανατολισμό των τάφων και τη διατροφή των ανδρών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δύο άνδρες ήταν υψηλής κοινωνικής θέσης. Αυτή η βεβαιότητα υποστηρίζεται από τα γραπτά του φιλοσόφου Ζουάνγκτσι.
Τα τρία και πάνω από τρία, επίπεδα των φέρετρων, προορίζονταν για ανώτερους αξιωματικούς, ευγενείς και βασιλείς, οι οποίοι επίσης εξαιρούνταν από το ποινικό σύστημα των Zhou. Αυτό σήμαινε ότι οι δύο άνδρες ήταν πιθανώς χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί της δυναστείας Zhou, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 16 Μαρτίου στο περιοδικό Archaeological and Anthropological Sciences.
Με βάση την κοινωνική κατάσταση των ανδρών και τον ποινικό κώδικα Zhou, οι ερευνητές πρότειναν ότι, η πιο εύλογη εξήγηση για τα χαμένα πόδια ήταν η μέθοδος τιμωρίας της yue. Η ομάδα απέκλεισε άλλες αιτίες, όπως η συγγενής απουσία άκρων, ασθένειες που απαιτούν ακρωτηριασμό (όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος των οστών ή η λέπρα) και ο ακρωτηριασμός των θυσιών.
Το yue, ή ο σωφρονιστικός ακρωτηριασμός, ασκούνταν στην αρχαία Κίνα αρχίζοντας από τη δυναστεία Xia (2100 έως 1600 π.Χ.) και καταργήθηκε από τη δυναστεία Han το δεύτερο αιώνα π.Χ. Ο ποινικός κώδικας Zhou προέβλεπε σωφρονιστικούς ακρωτηριασμούς για μυριάδες κακουργήματα, “συμπεριλαμβανομένης της εξαπάτησης του μονάρχη, το να διαφεύγει από τα καθήκοντα, την κλοπή, και ούτω καθεξής,” είπε ο Wang. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να αποτελούσε “μειωμένη” τιμωρία, αντί της θανατικής ποινής, ως “ένδειξη επιείκειας”, ανέφερε. Το δεξί πόδι ακρωτηριάστηκε για εγκλήματα που θεωρούνται πιο σοβαρά από αυτά που απαιτούν ακρωτηριασμό του αριστερού ποδιού.
Ο καθαρός ακρωτηριασμός που ακολουθείται από καλή αποκατάσταση απεικονίζει ένα καθιερωμένο πρωτόκολλο ακρωτηριασμού, το οποίο ενδέχεται να έχει συμπεριλάβει ιατρούς και νοσηλευτές, ώστε να διευκολυνθεί ο ακρωτηριασμός και η φροντίδα μετά την εκτέλεση, ανέφεραν οι ερευνητές.
“Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι είναι ξεκάθαρο ότι ακολούθησε θεραπεία και ανάκαμψη, και καλό αρχαιολογικό πλαίσιο που υποδηλώνει ότι δεν ήταν φτωχοί άνθρωποι” είπε η Kate Pechenkina, καθηγήτρια και πρόεδρος του Τμήματος Ανθρωπολογίας στο Queens College, του Πανεπιστημίου της Πόλης της Νέας Υόρκης και του CUNY Graduate Center, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, στο Live Science.
Αλλά πρότεινε μια εναλλακτική αιτία για τα χαμένα τμήματα των ποδιών των σκελετών. “Ο ακρωτηριασμός λόγω τραύματος αποτελεί την απλούστερη εξήγηση”, ανέφερε.
Είναι πιθανό ότι, ο ακρωτηριασμός πραγματοποιήθηκε για να αντιμετωπιστεί ένα μολυσμένο κάταγμα ή κάποιος τραυματισμός, όπως από ένα άλογο που έσπασε το πόδι, δήλωσε η Pechenkina “Ακρωτηριάζεις το πόδι”, τόνισε. “Δεν μπορείς να διορθώσεις ένα σπασμένο πόδι”.
Οι συγγραφείς το σημείωσαν και στη μελέτη, γράφοντας ότι οι «χειρουργικές διαδικασίες για τη θεραπεία του τραύματος» θα μπορούσαν να είναι μια εξήγηση για τους ακρωτηριασμούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου