Οι ειδικοί στον ύπνο συμφωνούν ότι μία κοινή συνήθεια εμποδίζει την ξεκούρασή σας τη νύχτα, ενώ παράλληλα προτείνουν εναλλακτικές λύσεις για να εξασφαλίσετε πιο ξεκούραστα βράδια. Είναι πραγματικά απογοητευτικό να περνάτε τη νύχτα σας στριφογυρίζοντας στο κρεβάτι αντί να βρίσκεστε σε βαθύ, χαλαρωτικό ύπνο REM. Πιθανότατα έχετε δοκιμάσει τα πάντα: μελατονίνη, χαλαρωτικά ροφήματα, ακόμη και να μετράτε ανάποδα το αλφάβητο…
Δυστυχώς, το να πιέζετε τον εαυτό σας να κοιμηθεί δεν αποδίδει πραγματικά. Ωστόσο, αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι οι καθημερινές συνήθειες.
Παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο καλά κοιμάστε ή το αντίθετο:
- διατροφή,
- άσκηση,
- διαχείριση του στρες,
- τρόπος που εργαζόμαστε,
- τρόπος που περνάμε τον ελεύθερο χρόνο
Από όλες τις συνήθειες που τείνουν να υιοθετούν οι άνθρωποι, υπάρχει μία συγκεκριμένη που οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει επανειλημμένα ότι είναι η χειρότερη για τον ύπνο: η χρήση οθονών αργά το βράδυ.
Αυτό πιθανότατα δεν είναι κάτι καινούργιο για εσάς. Έχετε πιθανώς ακούσει ότι δεν είναι καλό να χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή ή το κινητό σας πριν τον ύπνο ή να βλέπετε τηλεόραση. Αλλά η εφαρμογή αυτής της συμβουλής δεν είναι τόσο απλή.
Τι γίνεται αν το τηλέφωνο ή το tablet σας διαθέτει φίλτρο μπλε φωτός; Μπορείτε ακόμα να το χρησιμοποιήσετε πριν τον ύπνο; Και αν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καθόλου οθόνες το βράδυ, τι στο καλό υποτίθεται ότι πρέπει να κάνετε αντί αυτού; Ειδικοί στο ύπνο δίνουν απαντήσεις.
Γιατί ο χρόνος μπροστά από τις οθόνες αργά το βράδυ είναι η χειρότερη συνήθεια για τον ύπνο;
Ανησυχείτε για τον ύπνο σας; μήπως ο χρόνος που περνάτε μπροστά στην οθόνη πριν τον ύπνο φταίει; Ο Dr. Brandon R. Peters, κορυφαίος ιατρός ύπνου, εξηγεί γιατί η χρήση των social media, των email και των streaming services πριν τον ύπνο μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας.
- Μπλε φως και συναισθηματικές αντιδράσεις: Το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες μπορεί να αναστείλει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου. Αλλά και το περιεχόμενο που βλέπετε παίζει ρόλο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να προκαλέσουν συναισθήματα αναστάτωσης, θυμού ή ζήλιας, δυσκολεύοντας τον ύπνο.
- Εθισμός και διαταραγμένος ύπνος: Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και οι υπηρεσίες streaming είναι σχεδιασμένες να σας κρατούν κολλημένους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση του ύπνου και λιγότερες ώρες ξεκούρασης.
- Υιοθετήστε καλύτερες συνήθειες ύπνου: Αποφύγετε τις οθόνες τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο. Διαβάστε ένα βιβλίο, κάντε χαλαρωτικά μπάνια ή διαλογισμό για να προετοιμάσετε το σώμα σας για ύπνο.
Πώς να περάσετε ευχάριστα το βράδυ σας χωρίς οθόνες
Αντίστροφη μέτρηση για καλύτερο ύπνο:
Ο Dr. Peters συνιστά γενικά να αποφεύγετε τις οθόνες δύο ώρες πριν τον ύπνο, εάν πιστεύετε ότι επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου σας. Αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε αντί να χαζεύετε σε οθόνες; Σύμφωνα με τον Dr. Peters, κάτι ήσυχο. «Κατά γενικό κανόνα, είναι καλύτερο να επιλέγετε δραστηριότητες που είναι λίγο πιο χαλαρωτικές πριν τον ύπνο».
Δραστηριότητες χαλάρωσης πριν τον ύπνο:
- Ακούστε χαλαρωτική μουσική ή ήχους της φύσης.
- Αξιοποιήστε το βράδυ για προσευχή ή διαλογισμό.
- Κάντε ελαφρύ stretching.
- Διαβάστε ένα έντυπο περιοδικό ή βιβλίο.
Συνεπής ρουτίνα ύπνου για ξεκούραστο ξημέρωμα:
Ο Dr. Peters τονίζει επίσης τη σημασία μιας σταθερής ρουτίνας ύπνου και την κατάκλιση την ίδια ώρα κάθε βράδυ. «Μια συνεπής ρουτίνα ύπνου μπορεί να προετοιμάσει το μυαλό σας για ύπνο. Καθώς η σειρά των δραστηριοτήτων εξελίσσεται, οδηγεί σε μια εξαρτημένη αντίδραση με την φυσική προσδοκία του ερχόμενου ύπνου», εξηγεί.
Αποφύγετε τους πειρασμούς της οθόνης:
Αν συνηθίζετε να χρησιμοποιείτε το κινητό σας πριν τον ύπνο, ο Dr. Peters συνιστά να το τοποθετείτε στην κουζίνα για να αποφύγετε τον πειρασμό να το χρησιμοποιήσετε τη νύχτα. Αυτό ίσως σημαίνει να αγοράσετε ένα παραδοσιακό ξυπνητήρι εάν χρησιμοποιούσατε εκείνο του κινητού σας.
Αντιμετώπιση επίμονων προβλημάτων ύπνου:
Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου, σκεφτείτε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό γιατρού ύπνου για να αποκλείσετε τυχόν υποκείμενα προβλήματα υγείας. Ο Dr. Peters προτείνει επίσης τη Γνωσιακή – Συμπεριφορική Θεραπεία για την Αϋπνία (CBTI). «Η CBTI αποτελεί την θεραπεία πρώτης γραμμής για την χρόνια αϋπνία. Μπορεί να εφαρμοστεί μέσω συνεργασίας με πιστοποιημένο ειδικό ύπνου ή μέσω διαδικτυακών προγραμμάτων και βιβλίων αυτοβοήθειας», αναφέρει.
Αφήστε στην άκρη τις οθόνες και κοιμηθείτε σαν πουλάκι
Είναι σημαντικό να επαναλάβουμε ότι πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στον ύπνο. Αλλά αν δεν κοιμάστε όσο θα θέλατε και δεν έχετε δοκιμάσει βραδιές χωρίς οθόνες, θεωρείστε το ως ένα σημάδι για να ξεκινήσετε. Η πλήξη μπορεί να αποδειχθεί το καλύτερο υπνωτικό χάπι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου