Τα περιστατικά θανατηφόρασης λοίμωξης που ονομάζεται «ασθένεια που τρώει τη σάρκα» έχουν γνωρίσει δραματική αύξηση στην Ιαπωνία, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ το 2023, χωρίς ακόμα να είναι γνωστό το γιατί.
Το σύνδρομο στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ (SSTS) αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία το 1992.
Από τότε, κατά μέσο όρο έχουν αναφερθεί 100 έως 200 περιπτώσεις κάθε χρόνο, αλλά το περασμένο έτος 941 περιπτώσεις επιβεβαιώθηκαν, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων της χώρας.
Οι αξιωματούχοι στην Ιαπωνία δεν γνωρίζουν γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί τόσο απότομα και επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών.
Οι περισσότεροι άνθρωποι με στρεπτόκοκκο Α δεν έχουν συμπτώματα ή μπορεί να εμφανίσουν ήπιο πονόλαιμο, κάτι που μπορεί γρήγορα να εξελιχθούν σε SSTS, το οποίο σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων, νεκρωτική απονευρωσίτιδα, γνωστή και ως «ασθένεια που τρώει τη σάρκα», ακόμη και θάνατο.
Ο υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας Keizo Takemi δήλωσε ότι ενώ η ακριβής αιτία πίσω από την αύξηση είναι άγνωστη, πιθανότατα σχετίζεται με την ανάκαμψη των αναπνευστικών ασθενειών μετά το τέλος της πανδημίας Covid.
Πρόσθεσε ότι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται με σταγονίδια και με το άγγιγμα των επιφανειών.
«Θέλουμε οι άνθρωποι να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα υγιεινής, κρατώντας συνεχώς τα χέρια τους καθαρά».
freepik photo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου