Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

«Η TOYPKIA θα καταρρεύσει»: Νέο «καμπανάκι» για ιστορικό σεισμό στην Κων/πολη


 Εξαιρετικά ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις του Τούρκου σεισμολόγου, Νατζί Γκιορούρ για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στον Μαρμαρά που θα προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες στην Κωνσταντινούπολη.

Εξήγησε ότι ένας σεισμός αναμένεται να γίνει κάθε 6 με 10 χρόνια και η πιθανότητα μίας σεισμικής δόνησης από 7 Ρίχτερ και πάνω στον Μαρμαρά είναι 47%. «Ένας σεισμός αναμένεται να γίνει σε 6 χρόνια συν ή πλην και σε 10 χρόνια. Εμείς παίζουμε τις παρατάσεις. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περιμένουμε πάρα πολύ καιρό. Η πιθανότητα να γίνει σεισμός 7 ή περισσότερο στον Μαρμαρά είναι 47%. Πρέπει να μιλήσουμε για το τι πρέπει να κάνουμε πριν και μετά τον σεισμό», είπε ο Νατζί Γκιορούρ.

«Αν γινόταν σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, θα υπήρχαν περισσότερες απώλειες σε ζωές και περιουσίες από το σύνολο των 11 επαρχιών. Μπορεί να υπάρξουν περισσότερες από 50.000 απώλειες (σ.σ. θάνατοι) σε έναν σεισμό στην Κωνσταντινούπολη» εκτίμησε ο Τούρκος σεισμολόγος.

Με δηλώσεις του TGRT Haber ο Νατζί Γκιορούρ δήλωσε ότι  «το 1766, τα ρήγματα έσπασαν με διαφορά 3 μηνών, οπότε η Κωνσταντινούπολη βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο σεισμούς των 7 και άνω των 7 με διαφορά 3 μηνών. Αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο ζήτημα. Αν σπάσουν και τα δύο ρήγματα, υπάρχει πιθανότητα να φτάσουν τα 7,5 και τα 7,6 Ρίχτερ. Για να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος, οι σεισμοί και τα γεγονότα που μπορεί να προκληθούν από τους σεισμούς, πώς θα αντιδράσει η Κωνσταντινούπολη, πού θα είναι αβοήθητη και πώς θα προκύψουν οι μέγιστες απώλειες, μελετήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από το 1999».

Επιπλέον σημείωσε ότι οι επιστήμονες γνωρίζουν ποιες περιοχές της Κωνσταντινούπολης θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα σε έναν ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό. «Ξέρουμε ποια μέρη της Κωνσταντινούπολης θα είναι ευάλωτα, ποιες είναι οι αδυναμίες μας και ποιες περιοχές είναι αυτές. Ελπίζω ότι ο δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προετοιμάσει την πόλη για έναν σεισμό», τόνισε ο Νατζί Γκιορούρ.

Μάλιστα ανέφερε ότι οι αρχές θα πρέπει να προετοιμάσουν την Κωνσταντινούπολη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Υπογράμμισε ότι δεν είναι μόνο θέμα να φτιαχτούν καινούργια αντισεισμικά κτίρια αλλά να προετοιμαστεί το κοινό, οι υποδομές και το περιβάλλον για μία καταστροφική σεισμική δόνηση.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι η πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να μείνει εκτός του αντισεισμικού σχεδιασμού. «Δεν υπάρχει αρμονικό έργο μεταξύ του μητροπολιτικού δήμου Κωνσταντινούπολης και της κεντρικής κυβέρνησης. Σε ολόκληρο τον κόσμο, μια μεγάλη πόλη όπως η Κωνσταντινούπολη μπορεί να προετοιμαστεί από δύο δυνάμεις που συνεργάζονται. Η πολιτική, τα διαφορετικά κόμματα, εμείς ή εσείς δεν πρέπει πλέον να λαμβάνονται υπόψη εδώ. Η ασφάλεια της ζωής των ανθρώπων μας είναι σημαντική. Εξάλλου, εκατομμύρια άνθρωποι ζουν εδώ», ανέφερε ο Τούρκος σεισμολόγος.

Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να το κάνει χωρίς τον δήμο. Ως εκ τούτου, εύχομαι να παραμεριστεί η πολιτική σε αυτά τα θέματα και να υπάρξει μια ενότητα δυνάμεων (..) Είναι γεγονός ότι οι δήμαρχοι παίρνουν σοβαρά τη δουλειά τους. Οι λόγοι τους είναι επίσης προφανείς. Ο Ιμάμογλου λέει συνεχώς ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κωνσταντινούπολης είναι ο σεισμός. Ομοίως, το ίδιο λέει και ο Μουράτ Κουρούμ. Προσπαθεί να πείσει το κοινό. Αν γίνουν αυτά που λένε, η Κωνσταντινούπολη θα κερδίσει πολλά όσον αφορά τον σεισμό».

Η τουρκική οικονομία θα καταρρεύσει, εκτιμά ο σεισμολόγος

Ο Νατζί Γκιορούρ έφερε το παράδειγμα του σεισμού των 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία κατά τον οποίο σκοτώθηκαν 120 άνθρωποι. Στην περίπτωση της Τουρκίας εξήγησε ότι δεν μπορεί να βλέπει 20.000 με 50.000 νεκρούς σε κάθε σεισμό. 

«Μπορούμε να κάνουμε τη χώρα αντισεισμική σε 10 με 15 χρόνια. Φοβάμαι περισσότερο την περιοχή του Μαρμαρά. Ο λόγος είναι ότι η περιοχή του Μαρμαρά παρέχει περίπου το 60% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Αν οι τροχοί της οικονομίας σε αυτή την περιοχή σταματήσουν όπως στην νοτιοανατολική περιοχή, η Τουρκία θα καταρρεύσει γονατιστή», είπε ο σεισμολόγος.

«Αυτά τα ρήγματα παράγουν σεισμούς εδώ και 13 εκατομμύρια χρόνια και θα παράγουν σεισμούς για εκατομμύρια χρόνια. Αυτό δεν είναι ένα γεγονός που μπορούμε να πούμε ότι έχει τελειώσει», είπε ο Τούρκος σεισμολόγος.

(enikos – eurokinissi photo)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις