Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Σε λίγο πόσοι θα μπορούν να γράφουν ελεύθερα; Tι λένε οι Pώσοι, η αναφορά στην Ελλάδα - Mε αφορμή των νέο νόμο για την «ελευθερία των ΜΜΕ»


 Ο νέος νόμος της ΕΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ με 464 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 65 αποχές. Η ψήφιση αυτού του νόμου για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης (European Media Freedom Act), όπως τα περισσότερα σημάδια αρετής από τις Βρυξέλλες, είναι το αντίθετο από αυτό που υποδηλώνει το όνομα, σχολιάζουν ΜΜΕ σε Ευρώπη και Ρωσία!

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο Russia Today σε άρθρο που φιλοξενεί:


Όπως έχει γίνει συνήθεια στις λεγόμενες δυτικές δημοκρατίες, τα άβολα γεγονότα και αναλύσεις εξακολουθούν να απορρίπτονται ως «παραπληροφόρηση» και η κριτική της εξουσίας εξακολουθεί να θεωρείται ως προσπάθεια πρόκλησης διχασμού στην κοινωνία – σαν να μην είναι η διαφωνία η ακριβής απόδειξη ενός υγιούς πολιτεύματος.

Τώρα που έχουμε εγκαταλείψει κάθε ελπίδα για άρση της λογοκρισίας της ΕΕ από πάνω προς τα κάτω, ελλείψει δέουσας διαδικασίας, τίθεται το ερώτημα: τι ακριβώς αποδίδει αυτός ο νέος νόμος στην ευγενή ιδέα της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης; Κατασκοπεία δημοσιογράφων ή πίεση να αποκαλύψουν τις πηγές τους; Σε χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Σουηδία και η Φινλανδία – βασικά το ένα τέταρτο των χωρών της Ε.Ε., το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να επικαλεστούν ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Όπως εισήγαγαν ένα εικονικό αστυνομικό κράτος και μέτρα περιροισμού υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης ενός ιού με τον οποίο, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ήταν «σε πόλεμο», όπως παγίωσαν την ευρέως διαδεδομένη «οργουελική» τάση σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία χρησιμοποιεί τρομοκρατικές επιθέσεις ως πρόσχημα τουλάχιστον από το 2017 για να ενσωματώσει μέτρα στοχοποίησης, έτσι, αναμφίβολα θα αποδίδουν την ετικέτα της «απειλής για την εθνική ασφάλεια» σε έναν δημοσιογράφο του οποίου το έργο θέλουν να αναθεωρήσουν. Τουλάχιστον τώρα, βάσει αυτού του νέου νόμου, κάθε δημοσιογράφος που στοχοποιείται πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένος για τα μέτρα που ελήφθησαν εναντίον του.


Μια άλλη αλλαγή είναι ότι θα δημιουργηθεί μια κεντρική βάση δεδομένων στην οποία «όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και ειδησεογραφικά πρακτορεία, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, θα πρέπει να δημοσιεύουν πληροφορίες για τους ιδιοκτήτες τους», σύμφωνα με δελτίο τύπου της ΕΕ. Γνωστές ΜΚΟ δημοσιογράφων επαίνεσαν αυτόν τον νέο νόμο ως «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για το δικαίωμα στην ενημέρωση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης»!

Κάνοντας λοιπόν το άσπρο μαύρο, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, η ευρωπαϊκή εξουσία μαζί με φερόμενες ως ανεξάρτητες ΜΚΟ, φέρνουν έναν νόμο, ο οποίος φέρει το όνομα της ελευθερίας, αλλά αυτή ακριβώς θέλει να καταπατήσει! Μένει να φανεί αν αυτοί οι φόβοι επιβεβαιωθούν στην πράξη!

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις