Οι ΗΠΑ έχουν γίνει ο κορυφαίος εξαγωγέας αργού μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία - Η Ινδία, σημαντικός αγοραστής «παράνομου» πετρελαίου, στρέφεται προς το αμερικανικό αργό
Ποιος ήταν ο μεγάλος κερδισμένος από τις κυρώσεις στο πετρέλαιο της Ρωσίας και της Βενεζουέλας; Η απάντηση, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι οι παραγωγοί πετρελαίου των ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν εισέλθει στις αγορές που κάποτε κυριαρχούσε ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του.
Οι αμερικανικές εξαγωγές πετρελαίου έχουν σημειώσει πέντε νέα μηνιαία ρεκόρ από τότε που τα δυτικά κράτη άρχισαν να επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία το 2022. Και με τους εμπορικούς περιορισμούς στη Βενεζουέλα να ανανεώνονται τον Απρίλιο, τα αμερικανικά βαρέλια αρχίζουν να εκτοπίζουν το αργό της Βενεζουέλας στην Ινδία, έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές «παράνομου» πετρελαίου.
Η αλλαγή αυτή, υπογραμμίζει τον βαθμό στον οποίο οι κυρώσεις έχουν βοηθήσει το αμερικανικό αργό να κατακτήσει μερίδιο αγοράς σε όλο τον κόσμο. Ενώ το αμερικανικό πετρέλαιο ήταν εδώ και καιρό το πιο «ευέλικτο» βαρέλι, η διακοπή των ενεργειακών ροών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε νέα έλξη για τα αμερικανικά βαρέλια. Οι αποστολές προς την Ευρώπη και την Ασία αυξήθηκαν κατακόρυφα στη συνέχεια, μετατρέποντας τις ΗΠΑ σε έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς παγκοσμίως.
Η παραγωγή ρεκόρ από τις ΗΠΑ - που έρχεται ακριβώς την ώρα που ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του περιορίζουν τη δική τους προσφορά - έχει επίσης βοηθήσει τους Αμερικανούς παραγωγούς να αποκτήσουν μεγαλύτερο έρεισμα στις υπερπόντιες αγορές. Οι τιμές του πετρελαίου το αντανακλούν αυτή την τάση, με το WTI στο Χιούστον να διαπραγματεύεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο.
«Η αμερικανική παραγωγή αυξάνεται και η παραγωγή του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας μειώνεται - οπότε οι ΗΠΑ, εξ ορισμού, θα έχουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς», δήλωσε ο Gary Ross, βετεράνος σύμβουλος πετρελαίου που έγινε διαχειριστής hedge fund στη Black Gold Investors.
Η Ινδία - ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού και ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής της Μόσχας μετά την Κίνα - είναι η πιο πρόσφατη αγορά που βλέπει εισροή αμερικανικού πετρελαίου. Οι αμερικανικές αποστολές προς την Ινδία πρόκειται να εκτιναχθούν τον Μάρτιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν ετών, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας παρακολούθησης αργού πετρελαίου Kpler.
Παράλληλα, οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μειώθηκαν κατά περίπου 800.000 βαρέλια την ημέρα από το υψηλό σημείο του περασμένου έτους, σύμφωνα με την παρακολούθηση δεξαμενόπλοιων του Bloomberg. Οι ρωσικές αποστολές ενδέχεται να μειωθούν περαιτέρω, καθώς τα ινδικά διυλιστήρια πετρελαίου δεν δέχονται πλέον φορτία από δεξαμενόπλοια που ανήκουν στην ρωσική κρατική ναυτιλιακή Sovcomflot, στην οποία επιβλήθηκαν πρόσφατα κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Ενώ οι προμήθειες των ΗΠΑ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως το ρωσικό αργό λόγω των διαφορών στην ποιότητα του πετρελαίου και τους χρόνους ταξιδιού, σύμφωνα με Kpler η Ινδία θα στραφεί ακόμα περισσότερο προς το αμερικανικό πετρέλαιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.