Η ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της ΕΕ μέσα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων προκλήσεων ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στο χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία σε μια σειρά θεμάτων, ωστόσο, η πρόταση για έκδοση ευρωομολόγου για την άμυνα αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τα κράτη μέλη.
Να σημειωθεί εδώ πως στη δυνατότητα η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όπως επεσήμανε αν η Ευρώπη θέλει πραγματικά να παραμείνει θωρακισμένη αμυντικά, θα πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών. Παράλληλα σημείωσε πως «έχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό τις πολύ φιλόδοξες συζητήσεις που κάνουμε σχετικά με την ανάγκη της Ευρώπης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να μπορέσει να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων πολιτών».
Δεδομένο είναι πως δεν είναι μια εύκολη συζήτηση καθώς καταγράφονται διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της ΕΕ. Από τη μία πλευρά χώρες όπως η Ελλάδα και η Γαλλία και η Εσθονία έχουν μιλήσει υπέρ της έκδοσης του ευρωομολόγου, ενώ από την άλλη πλευρά χώρες που παραδοσιακά βλέπουν πιο αυστηρά τα δημοσιονομικά δεδομένα -όπως η Γερμανία και η Ολλανδία- δεν ανάβουν το πράσινο φως.
Ο πρωθυπουργός πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε σε δηλώσεις του πως έχει επανέλθει στο τραπέζι της συζήτησης με ακόμα μεγαλύτερη ένταση ο τρόπος με τον οποίο η Ευρώπη θα μπορέσει να κατοχυρώσει την πράξη την στρατηγική της αυτονομία. Όπως τόνισε, αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς. Μάλιστα, υπενθύμισε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία εδώ και πολλές δεκαετίες ξεπερνά το όριο του 2% των αμυντικών δαπανών ως ποσοστό του Α.Ε.Π.
Κυβερνητικές πηγές πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλεγαν πως ο πρωθυπουργός έχει ήδη τοποθετηθεί για την ανάγκη κοινού βηματισμού στις αμυντικές προμήθειες της Ε.Ε. και για κοινές προσπάθειες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Όπως έχει πει, η Ευρώπη πρέπει να βρει έναν τρόπο να ξοδεύει πιο έξυπνα στην άμυνα.
Να σημειωθεί εδώ πως το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου διεξάγεται σε μια περίοδο γενικευμένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και μεταξύ άλλων το ενδιαφέρον στρέφεται στην κατάσταση στην Ουκρανία αλλά και τη Γάζα. Επί τάπητος βέβαια τέθηκαν κι άλλα θέματα και είναι χαρακτηριστικό πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπως ανακοίνωσε ο Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του.
Γιατί πάει στον Καναδά ο πρωθυπουργός
Τον Καναδά θα επισκεφθεί στις 24 και 25 Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα συναντηθεί με τον ομόλογο του Τζάστιν Τριντό. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός στις 24 του μήνα θα παρευρεθεί μαζί με τον κ. Τριντό στη μεγάλη παρέλαση της ομογένειας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Όπως επισημαίνεται από την κυβέρνηση, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Καναδά θα σηματοδοτήσει την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα με έμφαση στο πεδίο της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας καθώς και σε αυτό των μεγάλων διεθνών προκλήσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να συναντηθεί με ομάδα Καναδών επενδυτών που εκπροσωπούν τράπεζες, επενδυτικούς φορείς, εταιρείες ακινήτων και Logistic centers.
Να σημειωθεί πως ο Καναδάς είναι ένας από τους 10 μεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα, αλλά εκτιμάται πως υπάρχει ακόμα ευρύ πεδίο για επενδύσεις, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των υποδομών, των logistic centers και των αγροδιατροφικών προϊόντων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου