Η τελευταία έκδοση του ετήσιου καταναλωτικού οδηγού της Environmental Working Group αποκαλύπτει ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των μη βιολογικών φρούτων και λαχανικών που υποβλήθηκαν σε δειγματοληψία περιείχαν ίχνη τοξικών φυτοφαρμάκων, ενώ η “βρώμικη δωδεκάδα” – συμπεριλαμβανομένων των φραουλών και του σπανακιού – βρέθηκε σε επίπεδα που πλησιάζουν το 95%.
Η τελευταία έκδοση ενός ετήσιου οδηγού για τους καταναλωτές που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη αποκαλύπτει ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των μη βιολογικών φρούτων και λαχανικών που υποβλήθηκαν σε δειγματοληψία περιείχαν ίχνη τοξικών φυτοφαρμάκων, ενώ η “βρώμικη δωδεκάδα” – συμπεριλαμβανομένων των φραουλών και του σπανακιού – εξετάστηκε σε επίπεδα που πλησιάζουν το 95%.
Οι επιστήμονες της Περιβαλλοντικής Ομάδας Εργασίας (EWG) καταγράφουν στη νέα τους έκθεση, “2024 Shopper’s Guide to Pesticides In Produce”, ότι τέσσερα στα πέντε από τα πιο συχνά ανιχνευόμενα φυτοφάρμακα που βρέθηκαν στα δώδεκα πιο μολυσμένα προϊόντα ήταν μυκητοκτόνα που θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
“Υπάρχουν δεδομένα που υποδηλώνουν ότι αυτά τα μυκητοκτόνα μπορούν να διαταράξουν τη λειτουργία των ορμονών στο σώμα μας”, δήλωσε στο Common Dreams η ανώτερη επιστήμονας της EWG Alexa Friedman, προσθέτοντας ότι τα χημικά αυτά “έχουν συνδεθεί με πράγματα όπως χειρότερα αποτελέσματα στην υγεία” και “επιπτώσεις στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα”.
Τα τέσσερα μυκητοκτόνα που εντοπίστηκαν στα προϊόντα της Dirty Dozen ήταν το fludioxonil, το pyraclostrobin, το boscalid και το pyrimethanil.
Δύο από αυτά – το fludioxonil και το pyrimethanil – βρέθηκαν επίσης στις υψηλότερες συγκεντρώσεις από όλα τα φυτοφάρμακα που ανιχνεύθηκαν.
Οι ετήσιοι κατάλογοι Dirty Dozen και Clean Fifteen βασίζονται σε ανασκόπηση των δεδομένων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ και του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.
Φέτος, η EWG εξέτασε τα αποτελέσματα από 47.510 δείγματα 46 φρούτων και λαχανικών.
Ο κατάλογος Dirty Dozen του 2024 είναι παρόμοιος με τα προηγούμενα έτη, με τις φράουλες, το σπανάκι και μια τριάδα πλούσιων χόρτων – λάχανο, λαχανίδες και μουστάρδα – να καταλαμβάνουν και πάλι τις τρεις πρώτες θέσεις. Ο πλήρης κατάλογος έχει ως εξής:
Φράουλες.
Σπανάκι.
Λάχανο, λαχανίδα και χόρτα μουστάρδας.
Σταφύλια.
Ροδάκινα.
Αχλάδια.
Νεκταρίνια.
Μήλα.
Πιπεριές και καυτερές πιπεριές.
Κεράσια.
Βατόμουρα.
Πράσινα φασόλια.
Τα τέσσερα μυκητοκτόνα βρέθηκαν στα φρούτα και τα λαχανικά για τα οποία υπήρχαν νέα δεδομένα φέτος – βατόμουρα, φασολάκια, ροδάκινα και αχλάδια – για ορισμένα από αυτά σε υψηλά επίπεδα.
“Ένας λόγος για τον οποίο μπορεί να βλέπουμε μυκητοκτόνα σε υψηλές συγκεντρώσεις σε σύγκριση με άλλους τύπους φυτοφαρμάκων είναι ότι τα μυκητοκτόνα ψεκάζονται συχνά στα προϊόντα αργότερα στη διαδικασία”, δήλωσε ο Friedman.
Οι αγρότες εφαρμόζουν συχνά μυκητοκτόνα μετά τη συγκομιδή για να προστατεύσουν τις καλλιέργειες από το ωίδιο ή τη μούχλα στο δρόμο προς το παντοπωλείο.
Πέρα από τα μυκητοκτόνα, οι δοκιμές έδειξαν επίσης τα νεονικοτινοειδή ακεταμιπρίδη και ιμιδακλοπρίδη, τα οποία βλάπτουν τις μέλισσες και άλλους επικονιαστές και έχουν συσχετιστεί με βλάβες στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος των παιδιών.
Οι δοκιμές αποκάλυψαν επίσης τα πυρεθροειδή εντομοκτόνα κυπερμεθρίνη και μπιφενθρίνη. Αν και υπάρχουν λιγότερες μελέτες για αυτά τα φυτοφάρμακα, οι υπάρχουσες έρευνες δείχνουν ότι μπορούν επίσης να βλάψουν τον εγκέφαλο των παιδιών.
Περισσότερα από 1 στα 10 δείγματα αχλαδιών βρέθηκαν θετικά στη διφαινυλαμίνη, η οποία έχει απαγορευτεί επί του παρόντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω ανησυχιών για τον καρκίνο.
Τα περισσότερα από τα φυτοφάρμακα που ανιχνεύθηκαν στη βρώμικη δωδεκάδα είναι νόμιμα, αλλά μια εξαίρεση είναι η ακεφάτη, ένα οργανοφωσφορικό εντομοκτόνο που ουσιαστικά απαγορεύεται για χρήση στα πράσινα φασόλια, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε αυτά.
Ένα δείγμα βρέθηκε θετικό σε επίπεδα 500 φορές υψηλότερα από το νόμιμο όριο της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA).
Η EWG διαπίστωσε ότι σχεδόν το 75% των μη βιολογικών φρούτων και λαχανικών που εξετάστηκαν ήταν μολυσμένα με φυτοφάρμακα.
Ωστόσο, σχεδόν το 65% των συμβατικών προϊόντων στον κατάλογο Clean Fifteen ήταν απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα. Η φετινή λίστα των Clean Fifteen είναι η εξής:
Γλυκό καλαμπόκι.
Αβοκάντο.
Ανανάς.
Κρεμμύδια.
Παπάγια.
Γλυκά μπιζέλια.
Σπαράγγια.
Πεπόνι μελιτζάνα.
Ακτινίδια.
Λάχανο.
Καρπούζι.
Μανιτάρια.
Μάνγκο.
Γλυκοπατάτες.
Καρότα.
Ο Οδηγός του αγοραστή αποσκοπεί κυρίως στο να βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν ενημερωμένες επιλογές καθώς επιλέγουν μεταξύ συμβατικών και βιολογικών προϊόντων, τα οποία μπορεί να είναι πιο ακριβά ή πιο δύσκολο να βρεθούν.
“Συνιστούμε πάντα στους ανθρώπους να καταναλώνουν όσο το δυνατόν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, είτε αυτά είναι βιολογικά είτε συμβατικά”, δήλωσε ο Φρίντμαν.
Αλλά για τους ανθρώπους που ανησυχούν για την κατανάλωση φυτοφαρμάκων, πρόσθεσε, η EWG συνιστά “τη χρήση του Οδηγού του αγοραστή ως έναν τρόπο για να ιεραρχήσετε ποια φρούτα και λαχανικά θα αγοράσετε βιολογικά για να μειώσετε την έκθεσή σας στα φυτοφάρμακα”.
Η EWG συνιστά να δίνεται προτεραιότητα στις βιολογικές εκδόσεις των προϊόντων της βρώμικης δωδεκάδας.
Στο σύνολό της, η EWG υποστηρίζει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να κάνουν περισσότερα για να κατανοήσουν τους πραγματικούς κινδύνους που ενέχουν τα φυτοφάρμακα και να προστατεύσουν τους ανθρώπους από αυτά.
“Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξουν περισσότερες μελέτες που να εστιάζουν πραγματικά στις επιπτώσεις αυτών των φυτοφαρμάκων στην υγεία, ειδικά των φυτοφαρμάκων που βρήκαμε σε υψηλή ανίχνευση φέτος, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα πώς αυτά μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των ευαίσθητων πληθυσμών, ιδιαίτερα των παιδιών”, δήλωσε ο Friedman.
Πρόσθεσε ότι ενώ πολλά από τα φυτοφάρμακα που ανιχνεύθηκαν στις δοκιμές ήταν στα νόμιμα όρια που έχει θέσει η EPA ή κάτω από αυτά, “το νόμιμο δεν σημαίνει πάντα ότι είναι ασφαλή για όλους”.
Σε μια μελέτη του 2020, για παράδειγμα, οι ερευνητές της EWG διαπίστωσαν ότι για σχεδόν το 90% των κοινών φυτοφαρμάκων, η EPA δεν είχε εφαρμόσει ένα επιπλέον περιθώριο ασφαλείας για τα παιδιά κατά τον καθορισμό των ορίων, παρόλο που υποχρεούται να το κάνει βάσει του νόμου για την προστασία της ποιότητας των τροφίμων.
Επί του παρόντος, η EPA έχει την ευκαιρία να βελτιώσει τους κανονισμούς καθώς ξαναγράφει την απαγόρευση του chlorpyrifos στα τρόφιμα, η οποία ανατράπηκε από δικαστήριο λόγω τεχνικής λεπτομέρειας.
Επίσης, επανεξετάζει κατά πόσον το φυτοφάρμακο διμεθυλοτετραχλωροτερεφθαλικό εστέρα ή DCPA μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια, αφού αναγνώρισε τους “σημαντικούς κινδύνους” που ενέχει για την ανθρώπινη υγεία.
Η EWG κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για μια σειρά νέων κανόνων που ορισμένοι νομοθέτες μπορεί να προσπαθήσουν να επισυνάψουν στο νομοσχέδιο για τη γεωργία του 2023 ή σε άλλες σημαντικές νομοθεσίες.
Αυτοί οι προτεινόμενοι νόμοι, όπως ο νόμος για την ομοιομορφία της γεωργικής επισήμανσης και ο νόμος EATS, θα εμπόδιζαν τις πολιτείες ή τις τοπικές αρχές να θεσπίσουν πρόσθετους κανονισμούς για τα φυτοφάρμακα.
Τον Σεπτέμβριο του 2023, η EWG μαζί με άλλες 184 περιβαλλοντικές ομάδες έστειλε επιστολή στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία αντιτιθέμενη σε τέτοια μέτρα, τα οποία, όπως υποστηρίζουν οι ομάδες, παίρνουν “τη λήψη αποφάσεων από τα χέρια εκείνων που επηρεάζονται περισσότερο από τη χρήση φυτοφαρμάκων”.
“Οι πολιτείες και οι τοπικές αρχές είναι συχνά σε πολύ καλύτερη θέση από την EPA να αξιολογούν γρήγορα τους κινδύνους, να εξετάζουν τα αναδυόμενα στοιχεία και να λαμβάνουν αποφάσεις για την προστασία του μοναδικού τοπικού περιβάλλοντος και των κοινοτήτων τους, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων και των εγκαταστάσεων φροντίδας παιδιών, από τα τοξικά φυτοφάρμακα”, αναφέρεται στην επιστολή.
“Η υπονόμευση αυτής της εξουσίας θα παρεμποδίσει τις κρίσιμες τοπικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση του καρκίνου και άλλων κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία, των απειλών για τους υδάτινους πόρους και των βλαβών για τους επικονιαστές και άλλα είδη άγριας ζωής”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου