Οι εκτιμήσεις των τεχνοκρατών της ΕΚΤ που ενσωματώνονται στο report δείχνουν επίμονο πληθωρισμό στην Ελλάδα πάνω από το 2% μέχρι και το 2026, σταθερά πάνω από τον πήχη του μέσου όρου της Ευρωζώνης, τόσο στον γενικό δείκτη όσο και στον δείκτη του λεγόμενου δομικού πληθωρισμού.
Πάνω από τον πήχη της Ευρωζώνης βρίσκεται και θα παραμείνει για την επόμενη 3ετία η Ελλάδα στο μέτωπο του πληθωρισμού. Αυτό εκτιμά το «Παρατηρητήριο του Πληθωρισμού», μια νέα τακτική έκδοση την οποία εγκαινιάζει η ΤτΕ. Το «Inflation Monitor» θα δημοσιεύεται κάθε μήνα στον ιστοχώρο της Τράπεζας της Ελλάδας, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις εξελίξεις στις τιμές.
Σύμφωνα με το πρώτο «Inflation Monitor» της ΤτΕ, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κλείδωσε τον περασμένο Φεβρουάριο για πέμπτο συνεχόμενο μήνα πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ οι εκτιμήσεις των τεχνοκρατών της ΕΚΤ που ενσωματώνονται στο report δείχνουν επίμονο πληθωρισμό στην Ελλάδα πάνω από το 2% μέχρι και το 2026, σταθερά πάνω από τον πήχη του μέσου όρου της Ευρωζώνης, τόσο στον γενικό δείκτη όσο και στον δείκτη του λεγόμενου δομικού πληθωρισμού.
Αναλυτικά, το report της ΤτΕ βασιζόμενα στις ασκήσεις των τεχνοκρατών της ΕΚΤ, εκτιμά πως φέτος ο γενικός πληθωρισμός στην Ελλάδα θα κλείσει στο 2,8%, ενάντι 2,3% στην Ευρωσζώνη, ενώ προβλέπει πληθωρισμό 2,2% το 2025 στην Ελλάδα έναντι 2% στην Ευρωζώνη και 2,1% το 2026 έναντι 1,9% στην Ευρωζώνη.
►Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: Πρόστιμο 742.000 ευρώ στην εταιρεία κατεψυγμένων λαχανικών «ΑΙΝΟΣ ΑΕΒΕ»
Ο πρωταθλητισμός της Ελλάδας συνεχίζεται και στον δομικό πληθωρισμό, δηλαδή τον πληθωρισμό με εξαίρεση τις τιμές της ενέργειας και τα τρόφιμα. Εκεί το 2024 αναμένεται να κλείσει με ρυθμό 3% στην Ελλάδα έναντι 2,6% στην Ευρωζώνη. Αντίστοιχα το 2025 ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται στο 2,3% έναντι 2,1% στην Ευρωζώνη και 2,2% το 2026 έναντι 2% στην Ευρωζώνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου