Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Το Starlink ο αργός δολοφόνος της ατμόσφαιρας και του μαγνητικού πεδίου της Γης

 


Το πλήθος των δορυφόρων της SpaceX αποτελούν ένα άκρως εντυπωσιακό θέαμα, αλλά επίσης βρίσκονται και στο επίκεντρο μιας μεγάλης διαμάχης, τόσο επειδή αποτελούν διαστημικά σκουπίδια, όσο και για το γεγονός ότι οι αστρονόμοι εκφράζουν συνεχώς παράπονα ότι εμποδίζονται οι παρατηρήσεις τους στον ουρανό.

Ωστόσο μια νέα έρευνα προτείνει ακόμη μια άκρως καταστροφική συνέπεια του δικτύου Starlink. Καθώς οι δορυφόροι του δικτύου καίγονται στην ατμόσφαιρα, η μαγνητισμένη σκόνη τους θα μπορούσε να μολύνει την ατμόσφαιρά μας και να αποδυναμώσει το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας, το οποίο εκτείνεται κατά χιλιάδες μίλια στο διάστημα και προστατεύει όλους μας από την επικίνδυνη κοσμική ακτινοβολία.

Σοκαρίστηκα με όλα όσα ανακάλυψα και για το γεγονός ότι κανείς δεν έχει μελετήσει τις συνέπειες του δικτύου Starlink στην ατμόσφαιρά μας, αναφέρει η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας Sierra Solter-Hunt σε συνέντευξή της στο Live Science.

Η ίδια εκτιμά ότι είναι πιθανό η ποσότητα των μεταλλικών σωματιδίων στην ατμόσφαιρά μας να έχει αυξηθεί κατά ένα εκατομμύριο φορές ή ακόμη και περισσότερο καθώς εκτοξεύονται όλο και περισσότεροι δορυφόροι. Το μεγαλύτερο μέρος της νεκρής αυτής δορυφορικής σκόνης συσσωρεύεται σε μια ανώτερη περιοχή της ατμόσφαιρας, την ιονόσφαιρα.  Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σχηματίσει ένα αγώγιμο δίχτυ γύρω από τον πλανήτη μας, το οποίο αν φορτιστεί ηλεκτρικά, θα εμποδίσει το προστατευτικό γεωμαγνητικό μας πεδίο να επεκταθεί πέρα από την ιονόσφαιρα.  Στην πιο ακραία περίπτωση, τα εξωτερικά άκρα της ατμόσφαιράς μας που δεν θα προστατεύονταν πλέον από το γεωμαγνητικό πεδίο, θα εξαλείφονταν από την ακτινοβολία του διαστήματος σε βάθος αιώνων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις