«Έχουμε υπογράψει συμβάσεις με 50 χώρες για 770 μη επανδρωμένα αεροσκάφη»
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας μετά το υπουργικό συμβούλιο, τόνισε πως «η Τουρκία δεν περιορίζεται στα δικά της σύνορα, αλλά η καρδιά της “χτυπά” παντού».
«Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που περιορίζεται μόνο στα δικά της σύνορα. Η Τουρκία είναι η καρδιά μιας πολύ ευρύτερης γεωγραφίας, από τα Βαλκάνια μέχρι την Κεντρική Ασία, από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Βόρεια Αφρική, από το Αιγαίο μέχρι τη Νότια Ασία», είπε για άλλη μια φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε και στην επίσκεψη στην Αίγυπτο και τα θέματα που συζήτησε με τον πρόεδρο της χώρας Σίσι.
Επίσκεψη στην Αίγυπτο
«Μετά την επίσκεψή μας στο Ντουμπάι, μεταβήκαμε στο Κάιρο και πραγματοποιήσαμε διμερείς συναντήσεις με τον πρόεδρο Σίσι, όπου συζητήσαμε διμερή θέματα, ιδίως εμπόριο και άμυνα, καθώς και το παλαιστινιακό ζήτημα λεπτομερώς. Συζητήσαμε τα κοινά βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε τη σφαγή στη Γάζα και να διασφαλίσουμε ότι η βοήθεια θα φτάσει στην περιοχή χωρίς προβλήματα.
Η Αίγυπτος παρείχε και παρέχει σημαντική υποστήριξη τόσο στη μεταφορά των τραυματιών στη χώρα μας όσο και στην παράδοση περισσότερων από 37.000 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ στη συνέχεια καταφέρθηκε εναντίον των χωρών που συντάσσονται με το Ισραήλ.
Θα τους γυρίσει μπούμερανγκ το Παλαιστινιακό
«Αυτές οι χώρες και οι λαοί δεν θα έχουν καν το θράσος να ζητήσουν βοήθεια από κανέναν, όταν οι δολοφονίες και οι σφετερισμοί που διαπράττουν σήμερα κατά των Παλαιστινίων θα τους γυρίσουν αύριο μπούμερανγκ», είπε για να προσθέσει στη συνέχεια γιατί η Τουρκία πρέπει να είναι ισχυρή.
«Ο σκοπός δεν είναι να απειλήσει κανέναν, αλλά μόνο να υπενθυμίσει τι θα συμβεί στο μέλλον. Αυτό θα συμβεί στην Τουρκία και στο τουρκικό έθνος αν δεν είμαστε ισχυροί πολιτικά, οικονομικά, αμυντικά, στρατιωτικά, κοινωνικά και θεσμικά».
Το ΚΑΑΝ «απογειώνει» την Τουρκία
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε στο σημείο αυτό να εκθειάσει για άλλη μια φορά όλα τα τελευταία επιτεύγματα της Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας του.
«Με αφορμή το KΑΑΝ, το μαχητικό μας αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, το οποίο πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη του πτήση την περασμένη εβδομάδα, το επίπεδο στο οποία έχουμε φτάσει στην αμυντική βιομηχανία συζητήθηκε ευρέως στη χώρα μας και στον κόσμο».
4.5 φορές πάνω οι εξαγωγές σε 10 χρόνια
Με περισσότερα από 850 έργα εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και μέγεθος έργου 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει καταστεί μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη αυτάρκεια στον τομέα αυτό, ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.
«Όχι μόνο αυτό, αλλά πουλώντας τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας με φιλικές και συμμαχικές χώρες, αυξήσαμε τις εξαγωγές μας στον τομέα της άμυνας κατά περίπου 4,5 φορές μέσα σε 10 χρόνια.
Πέρυσι, πουλήσαμε 230 είδη προϊόντων αμυντικής βιομηχανίας σε 185 διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο και εξήγαμε προϊόντα αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων», σημείωσε.
Drones σε 50 χώρες – 8 δις. πωλήσεις
Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε λεπτομερή οικονομικά στοιχεία για τις εξαγωγές μη επανδρωμένων αεροσκαφών και δήλωσε ότι η Τουρκία έχει γίνει πλέον παγκόσμιο brand.
«Όταν εξετάζουμε τη θέση μας στον κόσμο όσον αφορά τις εξαγωγές της αμυντικής βιομηχανίας, βλέπουμε την ακόλουθη εικόνα: Έχουμε υπογράψει συμβάσεις με 50 χώρες για 770 μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Μόνο οι εξαγωγές του περασμένου έτους ανήλθαν σε 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Τους δύο πρώτους μήνες του 2024, σπάσαμε νέο ρεκόρ στον τομέα της άμυνας και της αεροδιαστημικής με εξαγωγές ύψους 633 εκατομμυρίων δολαρίων. Η αμυντική μας βιομηχανία, η οποία έχει γίνει παγκόσμιο brand στα χερσαία οχήματα, εξάγει σε 40 διαφορετικές χώρες σε όλες τις ηπείρους.
Πέρυσι, οι εξαγωγές μας χερσαίων οχημάτων έφτασαν τα 500 εκατομμύρια δολάρια. Είμαστε πρωτοπόροι στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παραγωγή όλων των τύπων πυρομαχικών και πυραυλικών συστημάτων», πρόσθεσε.
Αεροπλάνα και βαπόρια… στην Άπω Ανατολή και την Αφρική
Στα πολεμικά πλοία, η Τουρκία παράγει τη δική της κορβέτα και το πλοίο Anadolu και εξοπλίζει τα πλοία αυτά με τα δικά της ραντάρ, αισθητήρες, συστήματα επικοινωνίας, πυραύλους και τορπίλες, συνέχισε ο Ταγίπ Ερντογάν.
«Επιπλέον, εξήγαμε 140 ναυτικές πλατφόρμες, όπως δεξαμενόπλοια, αποβατικά πλοία, περιπολικά σκάφη, σκάφη ταχείας αντίδρασης και πλοία υποστήριξης εφοδιασμού σε 10 χώρες. Εκτός από αυτά που έχουν ενταχθεί ήδη στις ένοπλες δυνάμεις, έχουμε επίσης εξάγει οκτώ από τα εγχώρια επιθετικά ελικόπτερα Atak σε χώρες της Άπω Ανατολής και της Αφρικής.
Πέντε από τα Hurkus, το πρώτο επανδρωμένο αεροσκάφος εκπαίδευσης και εγγύς επίθεσης της Τουρκίας, χρησιμοποιούνται σήμερα από τις αεροπορικές δυνάμεις δύο διαφορετικών χωρών. Εκτός από τα οχήματα που παράγουμε εμείς οι ίδιοι, οι βάσεις των πυροβόλων μας προτιμώνται επίσης σε οχήματα ξένης προέλευσης.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι, τα οποία είναι απαραίτητα στοιχεία των πρόσφατων ασύμμετρων πολέμων, είναι επίσης μεταξύ των προϊόντων μας που έχουν ζήτηση.
Έχουμε γίνει ένα σημαντικό εμπορικό σήμα στην παραγωγή φορητών όπλων και πιστολιών. Στον σχεδιασμό και την παραγωγή συστημάτων ραντάρ υψηλής τεχνολογίας, η Τουρκία βρίσκεται μεταξύ των τριών πρώτων χωρών στον κόσμο με 40 εξαγωγές σε 10 χώρες. Έχουμε δει τον ενθουσιασμό, το ενδιαφέρον και την ελπίδα που έχει προκαλέσει το KΑΑΝ σε πολλές φιλικές χώρες».
Οι απειλές αυξάνονται αλλά δεν θα παραδοθούμε στους ιμπεριαλιστές
«Αυτή η εικόνα είναι ήδη πολύ σημαντική για την Τουρκία σε μια εποχή που οι περιφερειακές και παγκόσμιες κρίσεις είναι ευρέως διαδεδομένες, οι συγκρούσεις βαθαίνουν και οι απειλές αυξάνονται», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά των ΗΠΑ για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στους Κούρδους αντάρτες, τους εχθρούς της Τουρκίας.
«Έχουμε επανειλημμένα δει τα τελευταία 10 χρόνια θεσμούς και χώρες που αποκαλούμε συμμάχους μας να μην μας συμπαραστέκονται όταν τους χρειαζόμαστε πραγματικά. Όταν τα συριακά μας σύνορα απειλήθηκαν με ρουκέτες από τρομοκρατικές οργανώσεις, υπήρχαν κάποιοι που, αντί να μας βοηθήσουν, διέλυαν τα υπάρχοντα συστήματα αεράμυνας στη χώρα μας.
Δεν ξεχνάμε όσους μοίρασαν όπλα και πυρομαχικά, αντί για την Τουρκία, σε τρομοκρατικές οργανώσεις έναντι αμοιβής ή όσους έκαναν τα στραβά μάτια στη χρήση τους εναντίον μας. Θα παραδοθούμε στους ιμπεριαλιστές και τα υποχείρια τους, που περιμένουν ότι θα γονατίσουμε, επειδή πρέπει να πολεμήσουμε πιο σκληρά; Όχι. Ποτέ!», διατράνωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Γι’ αυτό λέμε ότι δεν κοιτάμε πια ποιος λέει τι, ποιος θέλει τι. Κοιτάμε μόνο τι χρειάζεται η Τουρκία και τι βήματα πρέπει να κάνει» κατέληξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας μία νέα ‘ένεση πατριωτισμού’, την ώρα που ο λαός περίμενε οικονομικές παροχές μετά τη σημερινή ανακοίνωση αύξησης του πληθωρισμού.
pronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου