Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

OYKPANIA: Σε αυτή την «λύση» «σπρώχνεται» η Ρωσία! Θα το κάνει; - Ποια είναι η «ουδέτερη ζώνη» που προτείνει ο Πούτιν στην Ουκρανία;


 Σε συνέντευξη Τύπου για το αποτέλεσμα των εκλογών του 2024, ο εκ νέου πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναγκαστεί να δημιουργήσει μια «ζώνη ανάσχεσης» στα εδάφη που ελέγχονται επί του παρόντος από το καθεστώς του Κιέβου, προκειμένου να μην βομβαρδίζονται τα ρωσικά εδάφη! Ωστόσο, η λύση μοιάζει να πρέπει να είναι πολύ πιο δραστική, όπως σχολιάζεται στην Ρωσία!

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στους δημοσιογράφους ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί  μια πιθανή «ουδέτερη ζώνη» για να αποτρέψει το Κίεβο από τον βομβαρδισμό των ρωσικών εδαφών με όπλα του ΝΑΤΟ που έχει στην κατοχή του.

Αργότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διευκρίνισε ότι το μέτρο που πρότεινε ο πρόεδρος θα ήταν απαραίτητο για να αποτρέψει συνεχείς επιδρομές πυροβολικού και drone από το καθεστώς του Κιέβου εναντίον κατοικημένων περιοχών και αστικών εγκαταστάσεων της Ρωσίας.

«Τα ρωσικά εδάφη μπορούν να ασφαλιστούν μόνο με την δημιουργία ενός συγκεκριμένου διαδρόμου, μιας συγκεκριμένης ζώνης ασφαλείας , έτσι ώστε κάθε μέσο που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο εχθρός για να χτυπήσει να είναι απρόσιτο», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

«Είναι απαραίτητο να διακρίνουμε ποιοι τύποι ουδέτερης ζώνης είναι οι κατάλληλοι», δήλωσε στο Sputnik ο Σεργκέι Πολέταεφ, Ρώσος πολιτικός αναλυτής και συνεχίζει: «Στην περίπτωσή μας ένα από τα μέρη οργανώνει μια στρατιωτική επιχείρηση για να εξασφαλίσει μια συγκεκριμένη ζώνη ασφαλείας εκτός των συνόρων του, επικαλούμενος το γεγονός ότι μια απειλή προέρχεται από ένα γειτονικό κράτος».

Σύμφωνα με τον Poletaev, η Ρωσία προσπάθησε να διαπραγματευτεί ένα είδος ουδέτερης ζώνης στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Μινσκ του 2014 και του 2015 για να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών του Ντονμπάς εν μέσω του αδιάκριτου βομβαρδισμού της περιοχής από την Ουκρανία. “Αυτό διατυπώθηκε ως απόσυρση βαρέων όπλων από την γραμμή οριοθέτησης. Στο παράρτημα των συμφωνιών του Μινσκ, αυτές οι [ζώνες] σχεδιάστηκαν ακόμη και στον χάρτη”, είπε ο αναλυτής.

Ωστόσο, το καθεστώς του Κιέβου δεν τήρησε τις συμφωνίες, ενώ οι δυτικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας παραδέχθηκαν αργότερα ότι χρησιμοποίησαν τις Συμφωνίες του Μινσκ ως επιχειρησιακή παύση για να έχει χρόνο ο ουκρανικός στρατός, ώστε να προετοιμαστεί κατά της Ρωσίας..

Το βάθος της ουδέτερης ζώνης εξαρτάται από το είδος των όπλων που θα χρησιμοποιούσε ο ουκρανικός στρατός, συνέχισε ο Poletaev: «Αν μιλάμε για κανόνια ή πυροβολικό πυραύλων, τότε αυτό είναι περίπου 40-50 χιλιόμετρα. Τα πιο κοινά δυτικά συστήματα πυροβολικού που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί είναι τα οβιδοβόλα M777. Έχουν βεληνεκές από 20 έως 40 χιλιόμετρα, ανάλογα με τον τύπο. Το βεληνεκές βολής του εξελιγμένου κατευθυνόμενου βλήματος Excalibur είναι [λίγο πάνω από] 40 χιλιόμετρα. Τα συστήματα Grad, συμπεριλαμβανομένων των αναβαθμισμένων εκδόσεων, ή του Τσεχικού [RM-70] Vampir έχουν επίσης βεληνεκές έως και 40 χλμ. Αυτό είναι το βάθος (…) Δηλαδή, μιλάμε για στέρηση του εχθρού από την δυνατότητα μαζικού βομβαρδισμού του Μπέλγκοροντ [και άλλων ρωσικών παραμεθόριων πόλεων]».

Ταυτόχρονα, ωστόσο, η νεκρή ζώνη δεν θα εμποδίσει τον εχθρό να επιτεθεί στο ρωσικό έδαφος με drones και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, παρατήρησε ο αναλυτής. Πιο πρόσφατα, η Ουκρανία είχε εντείνει τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ρωσικές εγκαταστάσεις, ενώ μια συνομιλία που είχε υποκλαπεί από ανώτερους Γερμανούς αξιωματικούς αποκάλυψε τα σχέδιά τους να χρησιμοποιήσουν πυραύλους Taurus εναντίον πολιτικών στόχων της Ρωσίας. Ο πύραυλος κρουζ Taurus μπορεί να υπερηφανεύεται για εμβέλεια βολής έως και 500 km.

«Κρίνοντας από το καθεστώς του Κιέβου και την συλλογική ρητορική της Δύσης, είναι απρόθυμοι να διεξαγάγουν διαπραγματεύσεις για την παύση των εχθροπραξιών που προκαλούν ζημιά στον ρωσικό άμαχο πληθυσμό», σημείωσε ο Poletaev. Επομένως, σύμφωνα με τον αναλυτή, η μόνη λύση σε αυτό το δίλημμα είναι η «μετακίνηση της πρώτης γραμμής» μακριά από τα σύνορα της Ρωσίας (σ.σ. Να αγριέψει ο πόλεμος ακόμα πιο βαθιά στην Ουκρανία με ό,τι αυτό συνεπάγεται). Ο βομβαρδισμός και η εισβολή της Ουκρανίας στις παραμεθόριες περιοχές της Ρωσίκής Ομοσπονδίας αφήνουν την Μόσχα με ελάχιστη έως καθόλου άλλη επιλογή, πιστεύει ο Poletaev.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις