Για πρώτη φορά έπειτα από 50 χρόνια η Αεροπορία Στρατού αλλάζει σελίδα και από τα Huey UH-1H, γνωστά κι ως τα ελικόπτερα του Βιετνάμ, γίνεται η μετάβαση στα ελικόπτερα Black Hawk και μάλιστα στην τελευταία τους υπερσύγχρονη έκδοση.
Του Χρήστου Μαζανίτη
O Μάρτιος είναι μήνας εξελίξεων για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι «μαυραετοί» των αιθέρων, όπως αποκαλούν τα Black Hawk οι αεροπόροι τους Στρατού (σ.σ. σε ερώτησή μας γιατί όχι γεράκια, που είναι και η ακριβής μετάφραση, μας εξήγησαν ότι τα γεράκια είναι όρος που χρησιμοποιεί κατά κόρον η Πολεμική Αεροπορία), βρίσκονται μία ανάσα από τις υπογραφές, προκειμένου να έρθουν στην Ελλάδα και να αντικαταστήσουν τα υπέργηρα Huey.
Αυτή τη στιγμή η Αεροπορία Στρατού σε συνεργασία με το ΓΕΣ και την ΓΔΑΕΕ βρίσκονται σε οργασμό διαβουλεύσεων, με το ΓΕΕΘΑ να εποπτεύει τις διαδικασίες, ώστε το αργότερο έως τις 29 Μαρτίου, που λήγει η σχετική προθεσμία, να υπάρξει η υπογραφή σύμβασης με τις ΗΠΑ, μέσω διακρατικής συμφωνίας που έχει εγκρίνει η αμερικανική κυβέρνηση, για την προμήθεια συνολικά 35 ελικοπτέρων Black hawk.
Τα Black Hawk είναι τα εμβληματικά ελικόπτερα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που στην έκδοσή τους «Μ», που προμηθεύεται και η Ελλάδα, υπολογίζεται ότι θα υπηρετούν ακόμη και μετά το 2050.
Συνεπώς μιλάμε για ό, τι πιο επίκαιρο τεχνολογικά υπάρχει με αξιόπιστες και δοκιμασμένες τεχνολογίες, αφού πρόκειται για το μοναδικό μοντέλο που έχει δοκιμαστεί πολλάκις σε εμπόλεμες ζώνες κι έχει συνεχίσει να πετάει έχοντας πληγεί ακόμη και από αντιαρματικές ρουκέτες.
Έπειτα από 50+ χρόνια υπηρεσίας των Huey, η Αεροπορία Στρατού περνάει στην επόμενη φάση, αυτής του ελικοπτέρου που είχε απορρίψει πριν από 23 χρόνια, με την τότε πολιτική ηγεσία να επιλέγει τα ΝΗ-90, τα οποία ακόμα δεν είναι πλήρως επιχειρησιακά και δεν έχει ολοκληρωθεί η παραγγελία όλων των ελικοπτέρων.
Θα φτάσει η τιμή της παραγγελίας τα σχεδόν 2 δισ. που λένε οι Αμερικανοί; Η απάντηση είναι «όχι».
Η πάγια τακτική στην αποστολή LOA είναι ότι γίνεται η μέγιστη παραγγελία σε αριθμούς ελικοπτέρων και εξοπλισμό. Κι αυτό ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί εξτρά εξοπλισμός για τα συστήματα να υπάρχουν προ-εγκεκριμένα από το Κογκρέσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ώστε να αποφεύγεται η γραφειοκρατία και η πολύμηνη αναμονή.
Για να ειπωθεί πιο απλά, δεν πρόκειται να παραγγελθεί εξοπλισμός για 35 ελικόπτερα Ειδικών Επιχειρήσεων αλλά για 4 από αυτά. Συνεπώς το κόστος μειώνεται κατά πολύ.
Ούτε πρόκειται να γίνει παραγγελία για 70 minigun (παρότι δεν πρόκειται να πάνε χαμένα) ή για 35 κάμερες με κατάδειξη στόχων.
Εκτιμάται ότι το συνολικό κόστος προμήθειας θα κινηθεί κάπου στο 1 με 1,1 δισ.
Ωστόσο, αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι δίδεται υποστήριξη σε ανταλλακτικά κτλ για 5 έως 7 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι πανάκριβα οπλικά συστήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα διαθεσιμοτήτων λόγω την κοντόφθαλμης πρακτικής αρκετών πολιτικών ηγεσιών στο παρελθόν να δίνουν το «πράσινο φως» αγοράς χωρίς υποστήριξη και σε σύντομο χρονικό διάστημα να βγαίνουν σε καθεστώς… αχρηστίας ή απαξίωσης λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.
Το εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι ότι με την παραγγελία των Black Hawk η Αεροπορία Στρατού αποκτά ίδιο τύπο ελικοπτέρων με το Πολεμικό Ναυτικό (που έχει τα Aegean Hawk και τα Romeo), ελικόπτερα που βασίζονται στην ίδια πλατφόρμα και μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τις οικονομίες κλίμακος που θα δημιουργηθούν κτλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου