Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Χ.Α: Το «χτύπημα» της Moody's επηρέασε μετοχές και ομόλογα - Στις 1.403,47 μονάδες ο Γενικός Δείκτης (-1,31%) - μη αναβάθμιση από την Moody's και στην έκθεση της JP Morgan

 Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά (-1,46%), ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,57%). 



Στην μη αναβάθμιση από την Moody's και  στην έκθεση της JP Morgan

Tις αντοχές των 1.400 μονάδων δοκίμασε ξανά ο Γενικός Δείκτης με την πτώση του μετά τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε η μη αναβάθμιση από την Moody's αλλά και η έκθεση της JP Morgan με την οποία πιθανότατα είναι καλύτερο να παραμείνει το ελληνικό χρηματιστήριο στις αναδυόμενες αγορές παρά να αναβαθμιστεί και να συγκριθεί με χρηματιστήρια όπως το αυστριακό και το πορτογαλικό.

Σε ότι αφορά το εξωτερικό περιβάλλον, οι αγορές περιμένουν και πάλι τους χρησμούς της FED για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια γι'αυτό και παρατηρείται αυξημένη μεταβλητότητα. 

Ενδεικτικά, ο Dow Jones λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, αυξάνονταν μεν κατά 0,4% αλλά υποχωρούσαν οριακά ο S&P 500 (-0,04%) και ο Nasdaq (-0,4%) δύο δείκτες που είχαν αυξηθεί έντονα λόγω τεχνολογικών μετοχών κατά την Καθαρά Δευτέρα. 

Ανοδικά κινούνται και οι περισσότεροι ευρωπαικοί δείκτες. Ο γερμανικός DAX αυξάνονταν οριακά (0,04%), ο γαλλικός CAC κατά 0,44% , ο ιταλικός MIB (0,65%) και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κατά 0,2%.

Επηρεάστηκαν μετοχές και ομόλογα

Η απόφαση της Moody's την Παρασκευή το βράδυ  να μην αναβαθμίσει σε επενδυτική βαθμίδα ακόμη την ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο κόστισε στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και το γεγονός ότι μεσολαβούσε η αργία της Καθαράς Δευτέρας, δεν κάλμαρε τους πωλητές που ήταν κυρίως ξένοι.

Αυτό φάνηκε και από το μέγεθος του τζίρου και από τις πιέσεις στην υψηλή κεφαλαιοποίησης. Στην πίεση προστέθηκε και η έκθεση της JP Morgan που ουσιαστικά προτιμά το ελληνικό χρηματιστήριο ως αναδυόμενη αγορά παρά ως αναπτυγμένη.

Πως κινήθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο

Από την έναρξη της συνεδρίασης , ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε καθοδικά με πιέσεις κυρίως από τις τραπεζικές μετοχές. Σταδιακά οι ρευστοποιήσεις εξαπλώθηκαν και στα υπόλοιπα blue chips με αποτέλεσμα στο τέλος της συνεδρίασης να βρεθεί στα χαμηλά ημέρας κοντά στις στηρίξεις των 1.400 μονάδων και με πιέσεις σε όλο το φάσμα του χρηματιστηρικού πίνακα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα χαμηλά ημέρας στις 1403,47 μονάδες (-1,31%). Η αξία συναλλαγών παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα στα 182,53 εκατ. Ευρώ.  Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 33 κινήθηκαν ανοδικά και οι 81 καθοδικές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά (-1,46%), ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,57%). 

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, οι τράπεζες υποχώρησαν κατά (-0,45%), ενώ μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν τα προσωπικά-οικιακά προιόντα (-2,99%) λόγω αποκοπής του δικαιώματος μερίσματος της Jumbo και της υποχώρησης του ΟΠΑΠ, τα Τρόφιμα-Ποτά (-2,05%) λόγω αποκόμισης κερδών από την Coca Cola HBC, οι πετρελαικές (-1,97%) και οι πρώτες ύλες (-1,89%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι : Τράπεζα Πειραιώς, Aegean, ΕΤΕ, Eurobank, ΟΠΑΠ, Alpha Bank , Jumbo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις