Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

«Ιστορικό βήμα»: H G20 εξετάζει την επιβολή παγκόσμιου φόρου στους δισεκατομμυριούχους


 Το χάσμα μεταξύ των δισεκατομμυριούχων και των πολύ φτωχών επιχειρεί να γεφυρώσει η G20 που εξετάζει την επιβολή παγκόσμιου ελάχιστου φόρου σε 3.000 δισεκατομμυριούχους από όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, οι ηγέτες που συγκεντρώνονται στο Σάο Πάολο ετοιμάζονται να συζητήσουν ένα διεθνώς συμφωνημένο σχέδιο για τη φορολόγηση των υπερπλουσίων, στο πλαίσιο της παγκόσμιας συνεργασίας για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής.

Με στόχο να αξιοποιηθεί η συνεργασία που οδήγησε σε έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο 15% για τις πολυεθνικές εταιρείες, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο, το σχέδιο προωθείται υπό την προεδρία της Βραζιλίας στην G20 πριν από τη σύνοδο κορυφής των παγκόσμιων ηγετών στο Ρίο ντε Τζανέιρο το φθινόπωρο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, Φερνάντο Αντάντ πιέζει για την υιοθέτηση της πολιτικής αυτής. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ, εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να την προωθήσει.

«Επί του παρόντος οι πλουσιότεροι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να αποφεύγουν να πληρώνουν τους ίδιους φόρους με άλλους ανθρώπους που είναι λιγότερο πλούσιοι. Θέλουμε να αποφύγουμε μια τέτοια φορολογική αδικία» είπε ο Λεμέρ στο Reuters. «Θέλουμε η Ευρώπη να προωθήσει αυτή την ιδέα της ελάχιστης φορολόγησης των φυσικών προσώπων το συντομότερο δυνατό και η Γαλλία θα είναι στην πρώτη γραμμή» τόνισε.

Ο οικονομολόγος Γκάμπριελ Ζούκμαν έχει προσκληθεί από την κυβέρνηση της Βραζιλίας για να δώσει το έναυσμα για τις συνομιλίες της G20 την Πέμπτη. Ως επικεφαλής του Φορολογικού Παρατηρητηρίου της ΕΕ, ενός Think Tank με έδρα το Παρίσι, παρουσίασε πέρυσι μια έκθεση για τον μηχανισμό επιβολής παγκόσμιου φόρου πλούτου. Ζήτησε την επιβολή ετήσιας εισφοράς 2% επί του πλούτου των πλουσιότερων φυσικών προσώπων του κόσμου ως σημείο εκκίνησης για έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο.

Εκτιμά ότι το μέτρο θα μπορούσε να αποφέρει 250 δισ. δολάρια (197 δισ. λίρες) τον χρόνο από τους 2.756 γνωστούς δισεκατομμυριούχους, η αξία των οποίων εκτιμάται στα 13 δισ. δολάρια. Η ιδέα βασίζεται στη συμφωνία του 2021 μεταξύ 140 χωρών για την επιβολή ενός παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 15% στις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες.

Η καθιέρωση του παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου χρειάστηκε μια δεκαετία, με σχετικά περιορισμένη κίνηση μέχρι την εκλογή του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υπερασπίστηκε την πολιτική αυτή.

«Η ιδέα είναι ότι αυτό που καταφέραμε να πετύχουμε με τις τις πολυεθνικές – βάζοντας ένα κατώτατο όριο στους πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές τους – θα πρέπει να συμβεί και με τους υπερπλούσιους. Αυτή τη στιγμή, δεν γίνεται τίποτα σε αυτόν τον χώρο, της συντονισμένης ελάχιστης φορολογίας των φυσικών προσώπων και των πολύ πλούσιων ειδικότερα. Αλλά αυτή είναι η αρχή της συζήτησης» λέει ο Ζούκμαν.

Χρησιμοποιώντας εταιρείες χαρτοφυλακίου, offshore και άλλες ενδιάμεσες δομές, οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι είναι σε θέση να πληρώνουν πολύ χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή ως ποσοστό του εισοδήματός τους από ό,τι ο υπόλοιπος πληθυσμός. Το Φορολογικό Παρατηρητήριο της ΕΕ, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ, εκτιμά ότι πληρώνουν το ισοδύναμο του 0-0,5% του πλούτου τους σε φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Βραζιλία, οι υπερπλούσιοι πληρώνουν πραγματικό φορολογικό συντελεστή χαμηλότερο από τον μέσο εργαζόμενο, Σύμφωνα με έρευνα της Oxfam, στις χώρες της G20 κατοικούν σχεδόν τέσσερις στους πέντε δισεκατομμυριούχους του κόσμου.

Οι ακτιβιστές της φορολογικής δικαιοσύνης χαρακτήρισαν τις συζητήσεις στη Βραζιλία ως κομβική στιγμή. Η επικεφαλής της φορολογικής πολιτικής της Oxfam, Σουζάνα Ρουίζ, δήλωσε: «Η φορολογική πολιτική της Oxfam είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Και μόνο το να μπει το θέμα στην ατζέντα της G20 είναι ιστορικό βήμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις