Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Συντάξεις: Στην πόρτα της εξόδου η γενιά των baby boomers


 Στο στόχαστρο του ΕΦΚΑ η καταμέτρηση του ασφαλιστικού χρόνου δύο και τρεις φορές, μία για την κύρια, μία για την επικουρική και μία για το εφάπαξ

Aπό 165.000 έως 200.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης εκτιμάται ότι θα υποβάλλονται ετησίως στον ΕΦΚΑ τα επόμενα χρόνια, αυξάνοντας τη δημοσιονομική δαπάνη και πιέζοντας το ασφαλιστικό σύστημα που επιδιώκει τη μείωση των εκκρεμοτήτων. Σύμφωνα με την έκθεση ΑΤΛΑΣ στο 11μηνο του 2023 είχαν υποβληθεί 175.226 νέες αιτήσεις και είχαν εκδοθεί 177.071 εγκριτικές αποφάσεις. Κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών το 12μηνο οι αιτήσεις θα έχουν φτάσει τις 190.000 αλλά δεν θα ξεπεράσουν τις 200.000, αριθμός ρεκόρ που είχε ξεπεραστεί τις προηγούμενες χρονιές.

«Αυτός ο αριθμός αιτήσεων 165.000 έως 200.000 θα καταγράφεται σε μόνιμη βάση έως το 2030, όταν θα έχουν αποχωρήσει με σύνταξη οι εργαζόμενοι της γενιάς των baby boomers», επισημαίνει μιλώντας στην «Η» ο διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, Βασίλης Μπέτσης. «Οι baby boomers είναι οι γεννημένοι από το 1960 έως το 1965 και αποτελούν την πολυπληθέστερη κατηγορία ασφαλισμένων αφού εκείνη την πενταετία είχε σημειωθεί έκρηξη του αριθμού των γεννήσεων. Εν συνεχεία ο αριθμός των αιτήσεων θα μειωθεί καθώς μειώνεται και ο πληθυσμός εξαιτίας του δημογραφικού¬, προσθέτει ο ίδιος.

Επιπλέον σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλοί ασφαλισμένοι περίμεναν να σταθμίσουν τις λεπτομέρειες της τελικής διάταξης για τους συνταξιούχους που εργάζονται για να αποφασίσουν αν θα υποβάλλουν η όχι αίτηση συνταξιοδότησης και αυτό εξηγεί τη μικρή μείωση του αριθμού των αιτήσεων.

Το ράλι του Νοεμβρίου

Ο μήνας Νοέμβριος του 2023 ήταν ο πιο αποτελεσματικός των τελευταίων ετών, όσον αφορά στις απονομές, καθώς οι εκκρεμείς συντάξεις μειώθηκαν στις 26.556 από 29.403 που ήταν τον Οκτώβριο και 36.962 τον Νοέμβριο του 2022. Μάλιστα, οι 26.556 εκκρεμείς συντάξεις του Νοεμβρίου του 2023 είχαν αρνητική δαπάνη -5,73 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι δεν θα πάρουν αναδρομικά σύνταξης λόγω συμψηφισμού, πιθανόν εξαιτίας οφειλών η εξαγοράς πλασματικών ετών. Η παρακράτηση στη σύνταξη λόγω του συμψηφισμού ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 220 ευρώ.

Ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Αλέξανδρος Βαρβέρης

Σύμφωνα με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ, κ. Αλέξανδρο Βαρβέρη οι εκκρεμότητες σήμερα έχουν μειωθεί στις 25.000. «Είναι χαρακτηριστικό – αναφέρει ο κ. Βαρβέρης - ότι από το ένα εκατομμύριο εκκρεμείς συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές υποθέσεις που υπήρχαν στον ΕΦΚΑ το 2019, σήμερα, οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν υποχωρήσει στις 25.000 και βαίνουν συνεχώς μειούμενες. Είμαστε χαρούμενοι που οι νομοθετικές παρεμβάσεις συνετέλεσαν ώστε τους τελευταίους  27-28 μήνες 700.000 συνταξιούχοι να λάβουν τις συντάξεις τους. Εκκαθαρίσαμε εκκρεμότητες 5-6 ετών. Για μένα δεν έχει νόημα να βγαίνει η σύνταξη με ένα κλικ, με το πάτημα ενός κουμπιού. Σημασία έχει να βγει τον ίδιο μήνα ώστε τον επόμενο να μπορεί να πληρωθεί ο συνταξιούχος. Να μη δημιουργείται δηλαδή χρονικό κενό κα να συσσωρεύονται αναδρομικά».

Οι τηλεφωνικές συντάξεις

Την ίδια ώρα ο ΕΦΚΑ συνεχίζει να υλοποιεί τους στόχους του για τον περιορισμό των εκκρεμοτήτων. Τους δυο πρώτους μήνες του 2024 ολοκληρώθηκε το πιλοτικό πρόγραμμα που περιελάμβανε ένα δείγμα 1.000 δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι είχαν απόσταση μόλις 6 μήνες έως ένα έτος από τη συνταξιοδότηση.

Οι υπάλληλοι του 1555 του ΕΦΚΑ καλούσαν τηλεφωνικά τους υπαλλήλους να τους ενημερώσουν για τα δικαιώματα τους, τα όρια ηλικίας κατά περίπτωση και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ώστε να προετοιμαστούν και να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να μην καθυστερήσει η απονομή της σύνταξής τους.

Η αξιολόγηση του πιλοτικού προγράμματος ήταν θετική και αναμένεται να επεκταθεί και στους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα που πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση.

Παράλληλα, ομάδα εργασίας επεξεργάζεται τρόπους για να περιοριστούν οι καθυστερήσεις. Μία από τις πληγές που έχει βάλει στόχο ο ΕΦΚΑ να κλείσει είναι η καταμέτρηση του ασφαλιστικού χρόνου δύο και τρεις φορές, μία για την κύρια, μία για την επικουρική και μία για το εφάπαξ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις