Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Τα 9 σημάδια που μαρτυρούν ότι ο σύντροφός σας νιώθει εγκλωβισμένος στη σχέση σας


 Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε μία σχέση όπου αισθανόμαστε ασφαλείς και σε μία σχέση που μας κάνει να νιώθουμε εγκλωβισμένοι.

Όταν καταπιέζουμε τα συναισθήματα μας είναι πολύ φυσιολογικό να νιώθουμε ότι η σχέση μας μοιάζει με κλουβί. Παρακάτω θα διαβάσετε τα σημάδια που δείχνουν ότι ο σύντροφός σας νιώθει εγκλωβισμένος στη σχέση σας.

Τα 9 σημάδια που μαρτυρούν ότι ο σύντροφός σας νιώθει εγκλωβισμένος στη σχέση σας

Αποφυγή

Μειωμένη επικοινωνία

Περιορισμένη σωματική επαφή

Συνεχής ενόχληση

Αλλαγές στα μελλοντικά σχέδια

Απουσία συναισθηματικής επένδυσης

Υπερβολική αναπλήρωση

Συχνή ανάγκη επιβεβαίωσης

Απώλεια προσωπικής αίσθησης ταυτότητας

Η αναγνώρισή τους είναι βασική στο να καταλάβουμε αν ο σύντροφος αισθάνεται εγκλωβισμένος αλλά δεν το λέει ευθέως, αν και οι πράξεις του, αυτό μαρτυρούν

Αποφυγή

Όταν ο σύντροφός σας δεν χορταίνει να είναι μόνος του, όταν αποφεύγει συστηματικά να περνά χρόνο μαζί σας, αυτό είναι μία ένδειξη ότι νιώθει εγκλωβισμένος. Μπορεί να θέλει να περνά όλο τον ελεύθερο χρόνο του με τους φίλους, στη δουλειά ή να περνά πάρα πολύ χρόνο μόνος του.

Η αποφυγή είναι μία συνηθισμένη ανθρώπινη απόκριση, όταν νιώθουμε εγκλωβισμένοι, στριμωγμένοι. Είναι μία κοινή τακτική αποφυγής της πιεστικής κατάστασης, ειδικά όταν δεν είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε απευθείας. Αν παρατηρήσετε ότι η ανάγκη του συντρόφου σας να περνά όλο και περισσότερο χρόνο μακριά σας, παίρνει την μορφή σταθερού μοτίβου, μπορεί να είναι μία ένδειξη ότι νιώθει παγιδευμένος στη σχέση σας.

Μειωμένη επικοινωνία

Η επικοινωνία είναι η «καρδιά» της συντροφικής σχέσης. Όταν ο σύντροφος κλείνεται στον εαυτό του και αποφεύγει να επικοινωνεί, προσέξτε το και μην βιαστείτε ν’ αποδώσετε την συμπεριφορά του στον φόρτο εργασίας. Όταν οι απαντήσεις γίνονται μονολεκτικές, όταν απομακρύνεται, όταν δεν κάνετε ουσιαστικές συζητήσεις και όταν η σχέση μοιάζει μονόπλευρη, αυτά είναι σημάδια ότι ο σύντροφος ίσως νιώθει ότι πνίγεται στη σχέση αυτή.

Περιορισμένη σωματική επαφή

Η σωματική επαφή προκαλεί την έκκριση ορμονών, όπως η οξυτοκίνη, που ενισχύουν την επαφή, την σύνδεση και την εμπιστοσύνη σε μία σχέση. Την ίδια στιγμή, μειώνει το στρες και το άγχος. Όταν ο ένας σύντροφος αποφεύγει, ντρέπεται, δεν επιζητά την σωματική επαφή, την αγκαλιά, το άγγιγμα, μπορεί να είναι σημάδι ότι αισθάνεται εγκλωβισμένος στη σχέση. Η αποφυγή της σωματικής επαφής μπορεί να είναι ένας μηχανισμός προστασίας, όταν ο άνθρωπος αισθάνεται παγιδευμένος, προσπαθώντας, ασυνείδητα, να περιορίσει την επαφή με τον άνθρωπο που θεωρεί υπεύθυνο γι’ αυτή την αίσθηση.

Συνεχής ενόχληση

Όλοι γινόμαστε ευέξαπτοι που και που, αλλά, αν ο σύντροφός σας αισθάνεται μονίμως εκνευρισμένος μαζί σας χωρίς εμφανή αιτία, ο λόγος μπορεί να είναι ότι αισθάνεται εγκλωβισμένος στη σχέση σας. Όταν ένας σύντροφος νιώθει στριμωγμένος, το παραμικρό μπορεί να προκαλέσει τον θυμό του, αφού τα νεύρα του είναι ήδη τεταμένα και με την παραμικρή αφορμή μπορεί να εκραγεί. Η συμπεριφορά αυτή προκαλείται επειδή ο σύντροφος ήδη έχει πολύ στρες και νιώθει άβολα, με αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση ακόμη και στις πιο ασήμαντες αφορμές.

Αλλαγές στα μελλοντικά σχέδια

Οι σχέσεις στηρίζονται στα μελλοντικά σχέδια, αφού αποτελούν ένα δείγμα δέσμευσης, κοινών επιθυμιών και στόχων. Όταν, χωρίς προφανή αιτία, ο σύντροφος αρχίζει ν’ αλλάζει τα μελλοντικά σχέδια που κάνατε, αυτό μπορεί να είναι δείγμα ότι αισθάνεται εγκλωβισμένος. Αν ξαφνικά αλλάζει γνώμη για το σπίτι που θέλατε να νοικιάσετε, αν καθυστερεί χωρίς λόγο ένα ταξίδι που σχεδιάζατε, ίσως αισθάνεται παγιδευμένος. Οι αλλαγές στα μελλοντικά σας σχέδια μπορεί να είναι ένας τρόπος αποφυγής περισσότερης δέσμευσης, την οποία δημιουργεί η αίσθηση του εγκλωβισμού. Είναι σημαντικό να συνδυάσετε τις αλλαγές αυτές και με άλλους παράγοντες και να μην τις αποδώσετε αμέσως στο αίσθημα εγκλωβισμού. Αν για παράδειγμα προέκυψαν οικονομικά ζητήματα, είναι λογικό ν’ ακυρώσει ένα ταξίδι.

Απουσία συναισθηματικής επένδυσης

Προκειμένου να διατηρηθεί μία συντροφική σχέση, αναγκαία είναι η συναισθηματική επένδυση. Όταν παρατηρείτε τον σύντροφό σας ν’ απομακρύνεται συναισθηματικά, αυτό αποτελεί ένα επώδυνο σημάδι ότι νιώθει παγιδευμένος στη σχέση. Την ίδια στιγμή, είναι απαθής σε κάθε συζήτηση που αφορά τη σχέση σας. Η απουσία συναισθηματικής σύνδεσης είναι ένας μηχανισμός άμυνας όταν κάποιος νιώθει παγιδευμένος. Η αποστασιοποίηση τους κάνει να προστατεύουν τα συναισθήματά τους, ίσως επειδή είναι πολύ έντονα για να τα διαχειριστούν. Η αναγνώριση της ένδειξης αυτής είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισης της κατάστασης.

Υπερβολική αναπλήρωση

Κάποιες φορές, όταν ένας σύντροφος νιώθει παγιδευμένος, αρχίζει να αναπληρώνει υπερβολικά με τη συμπεριφορά του το έλλειμα του συναισθήματος που έχει. Αν αρχίσει ξαφνικά να σας κάνει δώρα ή ν’ απολογείται υπερβολικά, αυτό είναι μία ένδειξη.

Συχνή ανάγκη επιβεβαίωσης

Όταν ένας σύντροφος νιώθει εγκλωβισμένος στη σχέση, αρχίζει να έχει αμφιβολίες για τα συναισθήματα του άλλου συντρόφου. Ίσως αισθάνονται ότι ο σύντροφος καταλαβαίνει πώς νιώθουν και φοβούνται μην τους εγκαταλείψει. Αν ο σύντροφός σας, σας ρωτάει διαρκώς αν τον αγαπάτε ακόμη, αν είστε ευτυχισμένος μαζί του, αν γενικά επιζητά διαρκώς επιβεβαίωση, αυτό είναι ένα σημάδι που μπορεί να μαρτυρά ότι νιώθει εγκλωβισμένος.

Απώλεια προσωπικής αίσθησης ταυτότητας

Η απουσία της αίσθησης της ταυτότητάς τους, είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό σημάδι ότι ο σύντροφός σας νιώθει παγιδευμένος στη σχέση σας. Όταν ένας άνθρωπος χάνει την ταυτότητά του, χάνει την επαφή με τα χόμπι, τα ενδιαφέροντά του, τις φιλοδοξίες ή τις αξίες του. Αυτή η συμπεριφορά είναι από μόνη της ένα ανησυχητικό δείγμα που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση με ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση.

Η λύση του προβλήματος

Η αναγνώριση των παραπάνω ενδείξεων ότι ο σύντροφος αισθάνεται εγκλωβισμένος στη σχέση, είναι μόνο η αρχή. Η πραγματική πρόκληση είναι η επίλυση των προβλημάτων που προκαλούν τα συμπτώματα στη συμπεριφορά του συντρόφου. Αγάπη σημαίνει να προσφέρεις τον χώρο στον άλλον ν’ ανασάνει, να νιώσει άνετα και να εκφραστεί ελεύθερα.

Εξασφαλίστε συνθήκες για ελεύθερη επικοινωνία, χωρίς τον φόβο της επίκρισης. Δεν μπορούμε πάντα να δίνουμε άμεσα λύσεις στα προβλήματα, ούτε να διορθώνουμε αμέσως τις δυσκολίες. Συχνά αρκεί ν’ αναγνωρίσουμε το πρόβλημα, να κατανοήσουμε τον άλλον και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μία δυνατή και υγιή σχέση.

Είτε με βοήθεια από κάποιον ειδικό, ή με τον επαναπροσδιορισμό των ορίων, η θέληση να διορθώσετε την κατάσταση που δημιουργεί τις συμπεριφορές που δηλώνουν ότι ο σύντροφος νιώθει εγκλωβισμένος, κάνουν σημαντική διαφορά.  Άλλωστε αγάπη σημαίνει ικανότητα να διαχειρίζεστε τις δυσκολίες της ζωής με σεβασμό στην μοναδική προσωπικότητα του άλλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις