Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

9 χαρακτηριστικά των ανθρώπων που είχαν δύσκολα παιδικά χρόνια, αλλά τα καταφέρνουν στη ζωή


 Η δύσκολη παιδική ηλικία είναι μία στενάχωρη εμπειρία που μπορεί να επισκιάσει την ενήλικη ζωή μας. Τα δύσκολα παιδικά χρόνια όμως δεν σημαίνει αυτόματα δυστυχία και στην ενήλικη ζωή.

Το αποδεικνύουν άλλωστε, εμπειρίες πολλών ανθρώπων, που μετά από μία άσχημη παιδική ηλικία κατάφεραν, όχι απλώς να επιβιώσουν, αλλά και να προοδεύσουν στη ζωή. Πώς τα κατάφεραν; Υπάρχει μαγική συνταγή;

Οι άνθρωποι που είχαν δύσκολα παιδικά χρόνια αλλά τα καταφέρνουν στη ζωή έχουν αυτά τα 9 χαρακτηριστικά

Είναι απίστευτα ανθεκτικοί

Έχουν θετική ψυχολογία

Δεν αποφεύγουν τις αρνητικές εμπειρίες

Έχουν εξαιρετική αυτό-συμπόνια

Έχουν μοναδικές αρετές

Βάζουν υγιή όρια

Αναγνωρίζουν τη δύναμη της επιλογής

Ζητούν και δέχονται βοήθεια

Δεν σταματούν να μαθαίνουν και να βελτιώνονται

Είναι απίστευτα ανθεκτικοί

Ένα από τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που καταφέρουν να είναι ευτυχισμένοι, παρά τη δύσκολη παιδική τους ηλικία, είναι η ψυχική ανθεκτικότητα. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που είναι δύσκολο να καλλιεργηθεί. Σκεφτείτε ένα λάστιχο, που όταν το τεντώνεις, καταφέρνει να μην σπάσει. Αφορά την ικανότητα του ανθρώπου να αντέχει στην αντιξοότητα και να βγαίνει πιο δυνατός. Όσοι είχαν δύσκολα παιδικά χρόνια, έχουν αναπτύξει ιδιαίτερα την ψυχική ανθεκτικότητα. Δεν αντιμετωπίζουν απλώς τις δυσκολίες, αλλά προσαρμόζονται και ανακάμπτουν. Οι δυσκολίες γι’ αυτούς δεν είναι αδιέξοδα, αλλά παρακάμψεις.

Έχουν θετική ψυχολογία

Η θετική ψυχολογία είναι κλάδος της ψυχολογίας που καλλιεργεί τα θετικά της ανθρώπινης εμπειρίας. Μιλά για την ευτυχία, την ευγνωμοσύνη, τα δυνατά σημεία των ανθρώπων. Εστιάζει στα θετικά, όχι στα αρνητικά. Αν αναρωτιέστε ποια είναι τα θετικά μίας δύσκολης παιδικής ηλικίας, οι άνθρωποι που τα έχουν καταφέρει παρ’ ότι τη βίωσαν, δεν αρνιούνται ότι υπήρχαν δυσκολίες του παρελθόντος, αλλά εστιάζουν στη δική τους δύναμη και τις θετικές πλευρές της ζωής.

Δεν αποφεύγουν τις αρνητικές εμπειρίες

Παρά τη δύναμη της θετικής ψυχολογίας, όσοι ευτυχούν δεν ζουν σε έναν αγγελικό κόσμο. Αναγνωρίζουν και διαχειρίζονται και τις αρνητικές εμπειρίες. Αντί να απωθούν ή να αποφεύγουν τις δυσκολίες, οι άνθρωποι αυτοί τις αντιμετωπίζουν κατάματα. Ξέρουν ότι είναι στο πρόγραμμα, κομμάτι της ανθρώπινης εμπειρίας. Αντιμετωπίζουν τις δύσκολες εμπειρίες ως ευκαιρία για κατανόηση και προσωπική ανάπτυξη. Κάθε ατυχία είναι ένα μάθημα. Ουσιαστικά, έχουν μάθει να μετατρέπουν τα αρνητικά, σε θετικά.

Έχουν εξαιρετική αυτό-συμπόνοια

Είστε ο πιο σκληρός κριτής του εαυτού σας; Όσοι μπορούν να ευτυχίσουν ύστερα από μία δύσκολη παιδική ηλικία, έχουν εκπληκτική δυνατότητα να συμπονούν τον εαυτό τους. Έχουν μάθει ότι το αυτό-μαστίγωμα δεν βοηθά, αλλά καταστρέφει τον εαυτό τους. Αυτό-συμπόνοια σημαίνει να φέρομαι στον εαυτό μου με καλοσύνη, ευγένεια, συγχώρεση. Σημαίνει να παραδέχονται τα λάθη όχι ως ντροπιαστικά, αλλά ως κομμάτι της ανθρώπινης εμπειρίας. Ξέρουν ότι όλοι κάνουν λάθη και, αντί να μειώνουν τον εαυτό τους, του δείχνουν την ίδια κατανόηση που θα έκαναν με έναν καλό φίλο.

Έχουν μοναδικές αρετές

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, όμως όσοι τα κατάφεραν στη ζωή παρά τα δύσκολα παιδικά χρόνια, διέπονται από κάποιες αρετές που τους βοηθούν να αντιμετωπίσουν τα σκαμπανεβάσματα της ζωής. Ορισμένες από τις αρετές αυτές είναι:

  • Επιμονή: συνεχίζουν να προχωρούν, σε κάθε περίπτωση.
  • Ευγνωμοσύνη: εκτιμούν τα καλά της ζωής, ακόμη και όταν είναι κρυμμένα.
  • Κουράγιο: αντιμετωπίζουν κατάματα τους φόβους και τις προκλήσεις.
  • Προσαρμοστικότητα: μπορούν να προσαρμόζονται στις συνθήκες και τις προκλήσεις.
  • Συμπόνοια: καταλαβαίνουν και νιώθουν τους άλλους.

Οι αρετές αυτές είναι οδηγός που διαμορφώνει τις πράξεις και τις αποφάσεις μας. Είναι ο λόγος που κάνει τους ανθρώπους να ξεπερνούν τις δυσκολίες και να ευτυχούν.

Βάζουν υγιή όρια

Ένα κοινό χαρακτηριστικό των ατόμων που τα καταφέρνουν, παρά τη δύσκολη παιδική τους ηλικία, είναι η οριοθέτηση. Η οριοθέτηση μπορεί να είναι πρόκληση, ειδικά όσον αφορά πολύ κοντινούς μας ανθρώπους. Οι άνθρωποι με δύσκολα παιδικά χρόνια, ξέρουν πως δικαιούνται να προστατεύουν τον ψυχολογικό και συναισθηματικό τους κόσμο. Δεν επιτρέπουν αρνητικές επιρροές στη ζωή τους, δεν κάνουν τοξικές σχέσεις που τους ρουφάνε την ενέργεια ή που ορίζουν την ευτυχία τους. Οριοθέτηση δεν σημαίνει να πετάς ανθρώπους έξω από τη ζωή σου. Αφορά τον σεβασμό των αναγκών, του εαυτού και των άλλων.

Αναγνωρίζουν τη δύναμη της επιλογής

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουμε αρνητικά τις ατυχίες της καθημερινότητας. Οι άνθρωποι με δύσκολη παιδική ηλικία που τα έχουν καταφέρει στη ζωή, αναγνωρίζουν τη δύναμη της επιλογής.  Ξέρουν ότι, ενώ μπορούν να ελέγχουν κάποια πράγματα, υπάρχουν άλλα, πέρα από τον έλεγχό τους.

Ζητούν και δέχονται βοήθεια

Η αναζήτηση και αποδοχή βοήθειας είναι πολύ σημαντική στη ζωή. Όσοι βίωσαν δύσκολα παιδικά χρόνια, μπορούν να ζητούν βοήθεια και το θεωρούν σημάδι δύναμης και όχι αδυναμίας. Είναι μία ικανότητα καθοριστική που βοηθά τους ανθρώπους να ξεπερνούν τις δυσκολίες της ζωής και βγαίνουν πιο δυνατοί.

Δεν σταματούν να μαθαίνουν και να βελτιώνονται

Οι άνθρωποι αυτοί, αντιμετωπίζουν τη ζωή ως ταξίδι, όχι ως προορισμό. Ακόμη και αν είχαν δύσκολο ξεκίνημα, εκείνοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν μπροστά, συνεχίζοντας να μαθαίνουν και να προοδεύουν. Η διαρκής τους δίψα για γνώση και βελτίωση, είναι ίσως το πιο δυνατό τους σημείο, τούς βοηθά να προοδεύουν. Ενισχύεται η ανθεκτικότητα, η παραγωγικότητα και, τελικά, η επιτυχία τους.

Το ταξίδι του κάθε ανθρώπου είναι μοναδικό. Οι ιδιότητες των ανθρώπων που κατάφεραν να έχουν μία ευτυχισμένη ζωή, παρά τις αντιξοότητες της  παιδικής ηλικίας, μπορούν να βοηθήσουν τον καθένα να βελτιώσει τη ζωή του και ν’ αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Επιπλέον τρεις σημαντικοί παράγοντες μπορούν να δημιουργήσουν μία ευτυχισμένη ζωή:

  • Η ύπαρξη έστω ενός υποστηρικτικού ανθρώπου στη ζωή,
  • Αίσθηση σκοπού που δίνει κίνητρο,
  • Η θέληση ν’ αναλαμβάνεις ρίσκο και να βγαίνεις απ’ τη ζώνη ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις