Είναι γνωστό ότι η κατάθλιψη δεν είναι η απλή θλίψη ή η περιστασιακή μελαγχολία πού όλοι μπορεί να νιώθουμε. Είναι η παρατεταμένη αίσθηση απουσίας νοήματος, η έλλειψη ενδιαφέροντος για τη ζωή, η αίσθηση απώλειας της ταυτότητας (αποπροσωποποίηση), η οποία συχνά συνοδεύεται από μειωμένο κίνητρο για κοινωνική ζωή, επικοινωνία, προσωπική φροντίδα και υγιεινή. Η αντιμετώπισή της απαιτεί την παρέμβαση ειδικού, και η έγκαιρη επαγγελματική συμβολή είναι καθοριστική για την επανάκαμψη του ανθρώπου. Η κατάθλιψη δημιουργεί ένα βαθύ αίσθημα ότι δεν αξίζουμε και συχνά πιστεύουμε ότι δεν μας αγαπούν.
Αν και η αντιμετώπισή της προϋποθέτει την παρέμβαση του ειδικού, οι φίλοι και οι τα αγαπημένα πρόσωπα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά, με τη σταθερή παρουσία τους, την αγάπη και την υποστήριξη, η οποία μπορεί να εκφράζεται με τα κατάλληλα λόγια. Συχνά, οι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη δεν θέλουν να μιλήσουν για όσα τους ταλαιπωρούν. Η αίσθηση ότι περιβάλλονται από ανθρώπους που τους νοιάζονται είναι ωστόσο, πολύτιμη.
Σύμφωνα με την ψυχολογία, υπάρχουν 8 φράσεις οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν όταν κάποιος αγαπημένος μας με κατάθλιψη και παλεύει με το άγριο αίσθημα της μοναξιάς.
Οι 8 φράσεις που μπορεί να βοηθήσουν κάποιον αγαπημένο που υποφέρει από κατάθλιψη να νιώθει πιο δυνατός και λιγότερη μοναξιά
- Ξέρω ότι δεν μπορώ να σε καταλάβω απόλυτα, αλλά είμαι δίπλα σου
- Είναι φυσιολογικό να νιώθεις έτσι
- Έχεις όσο χρόνο χρειάζεσαι
- Είμαι περήφανος που τα καταφέρνεις
- Πώς μπορώ να σε βοηθήσω;
- Είσαι σημαντικός για εμένα
- Πάμε μία βόλτα;
- Δεν είναι ανάγκη να μιλήσεις τώρα
Ξέρω ότι δεν μπορώ να σε καταλάβω απόλυτα, αλλά είμαι δίπλα σου
Η κατάθλιψη είναι ένα αποπνικτικό και πολύ μοναχικό συναίσθημα. Είναι συχνό, όταν κάποιος υποφέρει από κατάθλιψη, να νιώθει ότι δεν τον καταλαβαίνουν. Έτσι είναι σημαντικό να θυμίζουμε στον άνθρωπο ότι δεν είναι μόνος, ότι τον νοιαζόμαστε, ακόμη και αν δεν μπορούμε να καταλάβουμε ακριβώς τι περνά. Είναι σημαντικό να καταλαβαίνουμε αν κάποιος αγαπημένος που υποφέρει είναι έτοιμος να μιλήσει για όσα νιώθει ή όχι. Η υπενθύμιση ότι είστε κοντά του, ότι τον στηρίζετε, και ότι μπορεί να βασιστεί επάνω σας, είναι πολύ σημαντική όταν ένας άνθρωπος περνά από την ψυχολογική δοκιμασία της κατάθλιψης, καταλαβαίνοντας ότι δεν χρειάζεται να κουβαλά όλο το βάρος της μόνος του. Είναι σημαντικό επειδή με την υπενθύμιση της παρουσίας σας, δεν υποτιμάτε τα συναισθήματά του, ούτε υποκρίνεστε ότι ξέρετε τι να τού πείτε. Αντ’ αυτού, προσφέρετε κάτι πολύτιμο, -την παρουσία και τη στήριξή σας, κάτι που για έναν άνθρωπο που παλεύει με την κατάθλιψη, είναι ανεκτίμητο.
Είναι φυσιολογικό να νιώθεις έτσι
Η φράση που υπενθυμίζει σ’ έναν άνθρωπο ότι τα συναισθήματά του είναι φυσιολογικά, μπορεί να τον βοηθήσει να νιώσει ότι τον καταλαβαίνουν. Ένας άνθρωπος που υποφέρει από κατάθλιψη, μπορεί να νιώθει ότι δεν έχει δικαίωμα να νιώθει έτσι, ότι θα έπρεπε να είναι χαρούμενος και ευχαριστημένος, κάτι που ασφαλώς χειροτερεύει την κατάσταση. Υπενθυμίζοντάς τους ότι τα συναισθήματά τους είναι φυσιολογικά, τούς λέτε ν’ αποδεχτούν όσα νιώθουν, κάτι που τους προσφέρει σημαντική ανακούφιση. Η αποδοχή των συναισθημάτων είναι από τα πρώτα βήματα προς την ανάκαμψη. Τούς επιτρέπει να εκφράζονται και ν’ αρχίσουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, αντί να τα καταπνίγουν. Η επιβεβαίωση ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνονται έτσι, είναι σαφώς καλύτερη απ’ τη βεβιασμένη προτροπή να «το ξεπεράσουν», κάτι που μπορεί να κάνει έναν αγαπημένο που υποφέρει από κατάθλιψη να νιώσει χειρότερα. Είναι συχνό, οι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη, να νιώθουν ότι τα συναισθήματά τους είναι παράλογα, με αποτέλεσμα να τα κρύβουν ή να υποκρίνονται προκειμένου οι άνθρωποι γύρω τους να τους αποδέχονται. Η αποδοχή των αρνητικών συναισθημάτων, μπορεί να είναι ουσιαστική βοήθεια ώστε να τα διαχειριστούν και να τα ξεπεράσουν.
Έχεις όσο χρόνο χρειάζεσαι
Λέγοντας σ’ ένα αγαπημένο ότι έχει όσο χρόνο χρειάζεται, του θυμίζετε ότι δεν πρέπει να βιάζεται να ξεπεράσει τα συναισθήματα που τον βασανίζουν αμέσως. Στον άνθρωπο που υποφέρει από κατάθλιψη, αυτή η υπενθύμιση προσφέρει μεγάλη υποστήριξη. Όταν κάποιος ταλαιπωρείται ψυχολογικά, νιώθει ότι πρέπει να διορθώσει αμέσως τον ψυχισμό του, να επανέλθει όσο γίνεται πιο γρήγορα. Ωστόσο η επανάκαμψη και η διαχείριση των συναισθημάτων απαιτούν χρόνο. Λέγοντας σε κάποιον να μην βιαστεί, του δείχνετε ότι καταλαβαίνετε πόσο σημαντική είναι η διεργασία της επανάκαμψης. Δεν χρειάζεται να επανέλθει και να ξεπεράσει την κατάθλιψη αμέσως. Η αίσθηση ότι έχουν τον χρόνο με το μέρος τους, μπορεί να ανακουφίσει από το στρες και την ανησυχία. Άλλωστε, η διαχείριση της κατάθλιψης γίνεται ανά στάδια, σε χρονικά διαστήματα. Λέγοντάς τους ότι έχουν όσο χρόνο χρειάζονται, τους καθησυχάζετε και τους υπενθυμίζετε να νιώσουν και να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους, χωρίς βιασύνη, με τον ρυθμό τους. Ο άνθρωπος που ακούει αυτή την επιβεβαίωση ξέρει ότι είστε δίπλα του, χωρίς να τον πιέζετε και να τον αγχώνετε, του δείχνετε ότι καταλαβαίνετε πως, η διαχείριση των συναισθημάτων είναι για τον καθένα, μοναδική, και δεν περιμένετε ή απαιτείτε απ’ αυτόν να επανέλθει αμέσως.
Είμαι περήφανος που τα καταφέρνεις
Η φράση αυτή, είναι ιδιαίτερα ισχυρή επειδή αναγνωρίζει το κουράγιο και την προσπάθεια του ανθρώπου που έρχεται αντιμέτωπος με τις προκλήσεις του. Νομίζετε ότι αυτό είναι μικρό ή ασήμαντο; Να είστε βέβαιοι ότι δεν είναι. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων, ειδικά ψυχικής υγείας ζητήματα, απαιτεί τεράστιο θάρρος. Δεν είναι εύκολο ν’ αντιμετωπίσεις αυτό που σε βασανίζει και συχνά κανείς δεν τους το αναγνωρίζει. Λέγοντας σ’ έναν άνθρωπο που πάσχει από κατάθλιψη, ότι είστε περήφανος για τη δύναμή του, τονίζετε τη δύναμη και την ψυχική του ανθεκτικότητα. Αντί να εστιάζετε στο πρόβλημα ή την ανάγκη να το ξεπεράσει, αναγνωρίζετε την αποφασιστικότητά τους να τ’ αντιμετωπίσουν. Η αναγνώριση αυτή είναι πολύτιμη. Όχι μόνο ενισχύετε την αυτό-εκτίμηση του ανθρώπου που υποφέρει από κατάθλιψη, αλλά επιπλέον του δίνετε κίνητρο να συνεχίσει να προσπαθεί. Η αναγνώριση του κουράγιου και η επιβράβευση της προσπάθειάς τους σημαίνει πολλά για τον άνθρωπο που προσπαθεί ν’ ανακτήσει την ψυχική του υγεία. Στο ψυχολογικό κενό και την ματαιότητα της κατάθλιψης, η υπενθύμιση ότι είναι δυνατοί και ικανοί, μπορεί να τούς βοηθήσει ν’ αλλάξουν το αφήγημα, να μετονομάσουν τον πόνο σε δύναμη.
Πώς μπορώ να σε βοηθήσω;
Ρωτώντας έναν αγαπημένο που υποφέρει από κατάθλιψη, πως μπορείτε να βοηθήσετε, τού δίνετε τη δύναμη να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να του συμπαρασταθείτε. Επίσης, του δείχνετε ότι θέλετε να τον στηρίξετε με κάθε δυνατό τρόπο. Οι άνθρωποι διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια επειδή δεν θέλουν να είναι βάρος σε άλλους, οι οποίοι δεν μπορούν να τους καταλάβουν. Η ερώτηση «πώς μπορώ να σε βοηθήσω», ανοίγει την πόρτα της επικοινωνίας, χωρίς κριτική. Σύμφωνα με την ψυχολογία, μπορεί να τους βοηθήσει, δημιουργώντας αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης, και απευθυνόμενη στην δική τους, μοναδική ψυχοσύνθεση. Η ερώτηση αυτή επιβεβαιώνει τον άνθρωπο που παλεύει με την κατάθλιψη ότι, μπορεί να επιλέξει τον τρόπο βοήθειας που χρειάζεται αλλά και ότι έχει δίπλα του κάποιον που νοιάζεται πραγματικά. Του υπενθυμίζει ότι υπάρχει κάποιος που θέλει να μοιραστεί το βάρος του, απαλλάσσοντάς τον κάπως από τον φόβο που του προκαλεί η απειλητική διαχείριση της κατάθλιψης.
Είσαι σημαντικός για εμένα
Για έναν άνθρωπο που ταλαιπωρείται και περνά μία απ’ τις χειρότερες περιόδους της ζωής του, η έκφραση της εκτίμησης, η υπενθύμιση ότι είναι σημαντικός, τον κάνει να νιώθει ότι τον βλέπουν, τον αναγνωρίζουν, τον εκτιμούν και τον αγαπούν. Είναι συχνό η κατάθλιψη να κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν ασήμαντοι, να πιστεύουν ότι φορτώνουν τους άλλους με τα προβλήματά τους. Η υπενθύμιση ότι είναι σημαντικοί σε κάποιον, μετριάζει το συναίσθημα της απομόνωσης και της αμφισβήτησης του εαυτού, ενισχύοντας το αίσθημα του ανήκειν. Σύμφωνα με την ψυχολογία, η αίσθηση της εκτίμησης των άλλων, είναι καθοριστική στην αυτό-εκτίμησή μας και συνολικά στην ψυχική μας υγεία. Ασφαλώς, αυτό δεν σημαίνει ότι η αυτοεκτίμησή μας πρέπει να εξαρτάται από τις απόψεις των άλλων για εμάς. Όταν όμως βιώνει κάποιος την κατάθλιψη, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ότι είναι σημαντικός για τους ανθρώπους του.
Πάμε μία βόλτα;
Όσο απλό και αν ακούγεται, μία βόλτα μπορεί να καταφέρει πολλά περισσότερα απ’ όσα φαντάζεστε. Πρώτον, προσφέρει σωματική δραστηριοποίηση, κάτι που, με την έκκριση των ενδορφινών, διαπιστωμένα βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης και τη μείωση του άγχους. Δεύτερον, βοηθά τον άνθρωπο ν’ αλλάξει παραστάσεις, βοηθώντας τον να ξεφύγει απ’ τις αρνητικές σκέψεις και το στρεσογόνο περιβάλλον του. Τρίτον, μία βόλτα είναι πιο χαλαρή από μία κουβέντα στο σπίτι, η οποία μπορεί να μοιάζει απειλητική για έναν άνθρωπο που υποφέρει από κατάθλιψη και είναι ιδιαίτερα ευάλωτος. Το περπάτημα δημιουργεί φιλική και ανεπίσημη ατμόσφαιρα που βοηθά στη σύνδεση και την επικοινωνία των ανθρώπων.
Δεν είναι ανάγκη να μιλήσεις τώρα
Όταν ένας άνθρωπος υποφέρει από κατάθλιψη, δεν σημαίνει ότι έχουν πάντα ανάγκη να μιλήσουν σε κάποιον, μπορεί απλώς να χρειάζεται να νιώθουν λιγότερη μοναξιά. Λέγοντάς τους ότι δεν είναι ανάγκη να μιλήσουν, δείχνετε ότι σέβεστε τον χώρο τους και ότι δεν τούς πιέζετε να μιλήσουν για οτιδήποτε, εφόσον δεν είναι έτοιμοι. Μ’ αυτή την έκφραση, τους λέτε ότι κατανοείτε πως δεν είναι έτοιμοι να μοιραστούν σκέψεις και συναισθήματα, αλλά ότι θα είστε δίπλα τους μέχρι να θελήσουν ν’ ανοιχτούν. Με αυτή τη δήλωση, δημιουργείτε ένα υποστηρικτικό κλίμα. Όταν ένας άνθρωπος παλεύει μα την κατάθλιψη, είναι συχνό να πνίγεται από έντονα συναισθήματα, ενώ συχνά νιώθει αβοήθητος. Υπενθυμίζοντάς τους ότι δεν χρειάζεται να μιλήσουν, τούς βοηθάτε ν’ ανακτήσουν τον έλεγχο του πότε θα μοιραστούν τα ζητήματα που τους απασχολούν. Επίσης, τους θυμίζετε ότι έχουν όσο χρόνο χρειάζονται να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους, κάτι που είναι αναγκαίο για την ουσιαστική ανάρρωση και επανάκαμψη απ’ την κατάθλιψη. Δεν είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί κάποιος υποφέρει από κατάθλιψη, ειδικά όταν φαίνεται ότι η ζωή δεν τούς έχει στερήσει τίποτα και ότι δεν έχουν λόγο να παραπονιούνται για τίποτα. Έτσι, εύκολα μπορούμε να τούς ασκήσουμε πίεση-έστω και υποσυνείδητα- να συνέλθουν όσο το δυνατόν συντομότερα. Μία τέτοια αντιμετώπιση εμποδίζει τη διαχείριση των συναισθημάτων τους, ρίχνοντάς τους σε μεγαλύτερη θλίψη.
Αν πραγματικά θέλετε να βοηθήσετε κάποιον που υποφέρει από κατάθλιψη, μην προσπαθείτε να καταλάβετε γιατί αισθάνεται έτσι. Απλώς στηρίξετε τον, όσο προσπαθεί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του. Να ενθαρρύνετε πάντα τους αγαπημένους σας που πάσχουν από κατάθλιψη, ν’ αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια. Η κατάθλιψη είναι μία ψυχιατρική διαταραχή που, με την κατάλληλη προσέγγιση μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί και ο άνθρωπος να ζήσει μία ευτυχισμένη και γεμάτη νόημα ζωή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου