Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

Π. Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Μέρισμα 25% - 30% για το 2023 και στο... βάθος buyback


 Με το βλέμμα στραμμένο στη β΄ φάση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ με τη διάθεση του 18%, πιθανότατα στις αρχές του καλοκαιριού και έχοντας ήδη αναγνωριστεί από τους μετόχους της η αξιοπιστία της μέσω της επιτυχούς διάθεσης του 22% τον περασμένο Νοέμβριο, η Εθνική Τράπεζα παρουσίασε εντυπωσιακά αποτελέσματα και κεφαλαιακή επάρκεια CET 1 στο 17,8% στην οποία έχει συμπεριλάβει πρόβλεψη για διανομή μερίσματος. 

Η ανταμοιβή των μετόχων μέσω μερίσματος θα κινηθεί μεταξύ 25%-30% των κερδών του 2023 σύμφωνα με το αίτημα της διοίκησης προς τον SSM με στόχο τα επόμενα χρόνια να προσεγγίζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στη συζήτηση με τους αναλυτές ο CEO της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι αφού ολοκληρωθεί η έγκριση για το μέρισμα και καταλήξει το ΤΧΣ για την πώληση του 18% που κατέχει το Ταμείο, η διοίκηση θα συζητήσει την προοπτική του buy back, αξιοποιώντας το πλεόνασμα κεφαλαίων.

Οι βιώσιμοι ρυθμοί κερδοφορίας – η ΕΤΕ έχει θέσει στόχο τα 1,3 δισ. ευρώ- , όπως εξήγησε ο Π. Μυλωνάς, η σταθερή μείωση των λειτουργικών εξόδων και η ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης αναμένεται να δημιουργήσουν πλεόνασμα εννέα ποσοστιαίων μονάδων (900 μ.β.) στα κεφάλαια της τράπεζας, κάτι που θα επιτρέψει στην Εθνική να  προσεγγίσει τους μέσους όρους μερισματικής απόδοσης του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

Πρόβλεψη για μείωση των επιτοκίων 

Αναφορικά με τα επιτόκια και τα έσοδα από τόκους, ο Παύλος Μυλωνάς με βάσει τις εκτιμήσεις για την στρατηγική που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ προέβλεψε ότι τα επιτόκια θα μειωθούν στο 3% το 2024 και στο 2,5% το 2025.  Παρά τη μείωση τα έσοδα της τράπεζας από τόκους θα διατηρηθούν καθώς η τράπεζα έχει προχωρήσει σε hedging 5 δισ. ευρώ και αναμένει χρηματοπιστωτική επέκταση, επανατιμολόγηση των προμηθειών της τράπεζας και μείωση του κόστους ΜREL τα οποία θα διαμορφωθούν σε 27,5% το 2025 σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέσει η ΕΤΕ. Σε ότι αφορά την απομείωση της αναβαλλόμενης φορολογίας DTC στόχος είναι στο τέλος της τριετίας να διαμορφωθεί στο 35% από 55% σήμερα.

Ειδικότερα για τα δάνεια η ΕΤΕ εκτιμά ότι το εξυπηρετούμενο δανειακό χαρτοφυλάκιο θα ενισχυθεί κατά 7% ετησίως την τριετία κυρίως λόγω των μεγάλων εταιρικών δανείων και δευτερευόντως λόγω της λιανικής. Στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων ο στόχος είναι να μειωθεί  ο δείκτης ΝPE εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPE)  χαμηλότερο του 3% το 2026 από 3,7% το 2023 και πρόβλεψη για 3,5% φέτος με τις ροές των «κόκκινων» δανείων να είναι σχεδόν μηδενικές (μόλις 50 εκατ. ευρώ στο 4ο τρίμηνο).

Tέλος ερωτηθείς για μελλοντικές επενδύσεις, ο Παύλος Μυλωνάς είπε ότι αυτές αφορούν κυρίως συνέργιες – συνεργασίες σε τομείς που η ΕΤΕ δεν διαθέτει εξειδίκευση. Όμως αν υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον project θα τεθεί υπό εξέταση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις