Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

12 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε μία πεθερά που ζηλεύει – Πώς να την αντιμετωπίσετε

 


Όταν παντρεύεστε, εκτός από τον άνδρα, δημιουργείτε σχέση ζωής και με την οικογένειά του. Υπάρχουν περιπτώσεις όμως, που η πεθερά μοιάζει να ζηλεύει που αναγκάστηκε να αποχωριστεί τον αγαπημένο της γιο και να μην μπορεί να το κρύψει. Την ίδια στιγμή, η αδικία σας πνίγει, επειδή δεν φταίτε εσείς που σας επέλεξε για γυναίκα του.

Οι λόγοι για τους οποίους μια πεθερά αισθάνεται ζήλια μπορεί να περιλαμβάνουν πολλά παραπάνω απ’ όσα φαίνονται, όπως είναι ο φόβος της εγκατάλειψης ή το αίσθημα ότι απειλείται από μία άλλη γυναίκα στη ζωή του γιου της.

12 σημάδια που μαρτυρούν ότι η πεθερά νιώθει ζήλια

  • Δεν σέβεται τα όρια
  • Τρώει άσκοπα τον χρόνο του γιου της
  • Λέει λόγια για εσάς πίσω απ’ την πλάτη σας
  • Σας “στέλνει μηνύματα” μέσω του γιου της
  • Μπαίνει ανάμεσά σας
  • Βάζει “φυτιλιές” ανάμεσα σας
  • Σαμποτάρει τα σχέδιά σας
  • Σας αγνοεί
  • Δημιουργεί στρεσογόνο περιβάλλον
  • Υποκινεί το χάος ώστε να φαίνεται ότι δεν κάνετε τίποτα σωστά
  • Σας επικρίνει συνεχώς

Τα 12 σημάδια που μαρτυρούν ότι η σχέση σας με την πεθερά σας είναι δηλητηριασμένη απ’ τη ζήλια, εκδηλώνονται ως εξής:

Δεν σέβεται τα όρια

Μία πεθερά που ζηλεύει δεν πρόκειται να σεβαστεί τα όρια της σχέσης σας. Θα πιστεύει ότι εκείνη βάζει τους κανόνες και θα αδιαφορεί μονίμως για τη γνώμη σας, οδηγώντας σας στην απελπισία. Μία πεθερά που ζηλεύει, δεν σας αφήνει να μιλήσετε, εμφανίζεται απρόσκλητη και παραβιάζει συχνά τον ιδιωτικό σας χώρο.

Τρώει άσκοπα τον χρόνο του γιου της

Μία ζηλιάρα πεθερά θα θέλει να περνά όλο της τον χρόνο παρέα με τον άνδρα σας. Μπορεί να νιώθετε ότι προσπαθεί να σας απομονώσει και πως δεν σέβεται στη σχέση που έχετε με τον άνδρα σας. Φυσικά, την ίδια στιγμή, θα παριστάνει το αθώο θύμα, λέγοντας πως το μόνο που θέλει είναι να βλέπει το παιδί της. Υπάρχει μία λεπτή διαχωριστική γραμμή που απαιτεί προσοχή.

Λέει λόγια για εσάς πίσω από την πλάτη σας

Δεν χρειάζεται ο άνδρας σας, να σας λέει κάθε κουβέντα που έχει με την μητέρα του, Ωστόσο, αν αισθάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά, οφείλει να σας υπερασπίζεται. Είναι άδικο να λέγεται κάτι για εσάς, χωρίς να έχετε τη δυνατότητα να πείτε τη γνώμη σας. Άλλωστε, με αυτή την τακτική, προσπαθεί να σας κάνει να φανείτε η κακιά της υπόθεσης. Συνήθως, η σχέση μεταξύ των συζύγων είναι η πιο σημαντική, και είναι λογικό  να ειπωθεί κάποιο παράπονο μεταξύ συζύγων, παρά ανάμεσα στον γιο και την μητέρα. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει αναταραχές στη συζυγική σχέση.

Σας “στέλνει μηνύματα” μέσω του γιου της

Η τακτική αυτή ονομάζεται τριγωνοποίηση. Η πεθερά σας στέλνει μηνύματα, χρησιμοποιώντας τον γιο της επειδή δεν σας σέβεται τόσο, ώστε να σας μιλήσει απευθείας. Αυτή η κατάσταση είναι εξοργιστική, ειδικά επειδή σας αναγκάζει να πράξετε το ίδιο, καθώς αυτά είναι τα θλιβερά αποτελέσματα της ύπουλης τακτικής της τριγωνοποίησης.

Μπαίνει ανάμεσά σας

Οι πεθερές μπορεί να γίνουν πολύ τοξικές. Μπορεί να κάνουν ό,τι περνάει απ’ το χέρι τους ώστε να χαλάσουν τη σχέση σας με τον άνδρα σας

Βάζει “φιτιλιές” ανάμεσα σας

Αν σας αντιπαθεί και ζηλεύει που είστε μαζί με τον γιο της,  μια τοξική πεθερά θα χρησιμοποιήσει κάθε χειριστικό μέσο να σας κάνει να μαλώσετε. Μπορεί να ανάψει “φιτιλιές”, να υποθάλψει καυγάδες ανάμεσα σας και ως αποτέλεσμα να φέρει ρήξη ανάμεσα σε εσάς και τον άνδρα σας.

Σαμποτάρει τα σχέδιά σας

Μία ζηλιάρα πεθερά μπορεί να “χωθεί” στα σχέδιά σας, να τα χαλάσει ή να τα εμποδίσει, με σκοπό να δοκιμάσει την αφοσίωσή σας, αλλά και επειδή θέλει να δημιουργήσει ένταση. Αν αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται, μπορεί να διαταραχθεί η σχέση σας με τον άνδρα σας.

Σας αγνοεί

Η ζηλιάρα πεθερά μπορεί να σας αγνοεί όταν είστε  σε οικογενειακές συγκεντρώσεις, να προσπαθεί να σας αποκλείσει και να μην σας δίνει καμία σημασία, κάνοντάς σας να νιώθετε αόρατη.

Δημιουργεί στρεσογόνο περιβάλλον

Αν δεν σας συμπαθεί, μία πεθερά θα προσπαθήσει να κάνει τη ζωή σας κανονική κόλαση, δημιουργώντας μονίμως καταστάσεις και συνθήκες στρες, όπου θα νιώθετε διαρκώς υπό πίεση και έτοιμη να εκραγείτε.

Υποκινεί το χάος ώστε να φαίνεται ότι δεν κάνετε τίποτα σωστά

Αν διαρκώς νιώθετε ότι δεν μπορείτε να καταφέρετε τίποτα, ή όταν είστε μονίμως εν μέσω χάους, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη μίας πεθεράς  που δεν βοηθά ή ακόμη περισσότερο, που θέλει να σας εκθέσει. Μπορεί να σας εμποδίζει να ολοκληρώσετε τις δουλειές σας, ή να σας επικρίνει διαρκώς.

Σας επικρίνει συνεχώς

Μία πεθερά που νιώθει ζήλια, διαρκώς κατακρίνει τις ενέργειές σας, και υποθάλπει κάθε προσπάθεια που κάνετε. Θα κάνει αγενή, παθητικό-επιθετικά σχόλια για εσάς, μπροστά στον άνδρα ή σε άλλα μέλη της οικογένειας, οδηγώντας σας σε εξάντληση και απελπισία.

Τι να κάνετε με μια ζηλιάρα πεθερά

Το πρώτο πράγμα που οφείλετε να κάνετε σε μία κατάσταση όπου η πεθερά ζηλεύει τη νύφη και προσπαθεί να χαλάσει τη σχέση με τον άνδρα σας, είναι να προσπαθήσετε να καταλάβετε, εντοπίζοντας τις αφορμές που πυροδοτούν τη συμπεριφορά και τα βαθύτερα κίνητρά της. Μπορεί έτσι ν’ ανακαλύψετε ποιοι είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι να τη διαχειριστείτε.

Έπειτα, προσπαθήστε να καλλιεργήσετε μαζί της  μια δυνατή και ουσιαστική σχέση, ώστε να μάθει να σας εμπιστεύεται και να σας αγαπά. Δώστε της την προσοχή που τόσο αποζητά, κάτι που ασφαλώς δεν θα είναι εύκολο στην προσπάθειά της να δημιουργήσει ένα τοξικό περιβάλλον.

Η οικογενειακή σύμβουλος Keya Murthy, εξηγεί ότι ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστείτε τη ζήλια της πεθεράς, είναι να είστε ανοιχτή, ειλικρινής και σαφής: “ο σωστός τρόπος δεν είναι μέσω της επίθεσης ή της κολακείας, αλλά μέσω της επικοινωνίας. Μιλήστε της και εντάξτε την στα πλάνα της οικογένειας”

Μία ακόμη αποτελεσματική προσέγγιση είναι να την εντάξετε, να την κάνετε κομμάτι όλων των οικογενειακών εκδηλώσεων, όπως θα κάνατε με κάποιον δικός σας στενό συγγενή. Έτσι, θα καταλάβει ότι δεν αποτελείτε κίνδυνο για τη σχέση της με τον γιο της.

Όταν παντρεύεσαι έναν άνδρα, παντρεύεσαι και την οικογένειά του. Μία πεθερά που ζηλεύει είναι μία γυναίκα ανασφαλής. Προσπαθήστε να της εμπνεύσετε ασφάλεια, διαφυλάσσοντας τα όριά σας. Όσο περισσότερο εξοργίζεστε, τόσο περισσότερη δύναμη της παραχωρείτε.

Αν επικοινωνήσετε μαζί της, και με τον σύζυγό σας ανοιχτά, αν αποτρέπετε τις συγκρούσεις και αν την προσεγγίζετε με ενσυναίσθηση και κατανόηση, η πεθερά σας, θα καταλάβει τις καλές προθέσεις σας, θα αρχίσει να γίνεται άνετη μαζί σας, θα πάψει να νιώθει ότι απειλείται και θα αρχίσει να σας βλέπει ως ένα μέλος που θέλει να έχει στην οικογένειά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις