Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να πετύχουν στη ζωή, ίσως είχαν αυτές τις 10 εμπειρίες στην παιδική ηλικία


 Διαβάστε τις δέκα συνηθισμένες εμπειρίες της παιδικής ηλικίας των ανθρώπων που δυσκολεύονται να πετύχουν στη ζωή

Η επιτυχία είναι το όνειρο όλων των ανθρώπων. Ορισμένοι όμως, κατακτούν τους στόχους τους πολύ πιο δύσκολα και η επιτυχία φαντάζει πιο μακρινή. Αν αισθάνεστε ότι είστε άνθρωπος που, ενώ πασχίζει, οι στόχοι του δεν επιτυγχάνονται, αυτό μπορεί να οφείλεται στο  φορτίο που κουβαλάτε απ’ τα παιδικά σας χρόνια, τις δυσμενείς εμπειρίες και καταστάσεις που  μέχρι σήμερα αποτελούν εμπόδια στην επιτυχία σας στη ζωή.

Η πραγματικότητα μπορεί να πονέσει, όμως είναι απαραίτητο να την αντιμετωπίσετε κατάματα.

Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να πετύχουν στη ζωή, ίσως είχαν αυτές τις 10 εμπειρίες στην παιδική ηλικία

  • Ασταθές οικογενειακό περιβάλλον
  • Μη ρεαλιστικές προσδοκίες
  • Απουσία ενθάρρυνσης
  • Εμπειρία εκφοβισμού
  • Σας «κολλούσαν» χαρακτηρισμούς
  • Παραμελούσαν τα προσωπικά σας ενδιαφέροντα
  • Διαρκής κριτική
  • Υπερπροστατευτικοί γονείς
  • Ευνοιοκρατία
  • Οικονομική αστάθεια

Καθένας από τους 10 αυτούς παράγοντες επηρεάζουν σημαντικά την αντίληψη του ατόμου για τον εαυτό του και τη διαμόρφωση της αυτοπεποίθησής του.

Ασταθές οικογενειακό περιβάλλον

Η αστάθεια του οικογενειακού περιβάλλοντος, κάνει ένα παιδί να είναι διαρκώς σε επιφυλακή, μη γνωρίζοντας ποια μπορεί να είναι η πιθανή αντίδραση των γονέων του. Το απρόβλεπτο οικογενειακό περιβάλλον δημιουργεί μία μόνιμη αίσθηση ανασφάλειας που καθηλώνει τον ενήλικα αργότερα σε στασιμότητα. Η αβεβαιότητα είναι τόσο διάχυτη στη ζωή του ώστε το παιδί, και αργότερα ο ενήλικας, είναι διαρκώς σε επαγρύπνηση σε όλους τους τομείς της ζωής του, απ’ την προσωπική του εξέλιξη έως την επιδίωξη των επαγγελματικών του στόχων.

Μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες,  με κυρίαρχη την επιδίωξη της τελειότητας, μπορεί να «παραλύσουν» ένα παιδί, και αργότερα τον ενήλικα απ’ τον φόβο της αποτυχίας. Το αποτέλεσμα της τελειοθηρίας είναι η πλήρης απουσία προσπάθειας και επιδίωξης ευκαιριών, υπό τον φόβο της αποτυχίας. Το αποτέλεσμα των μη ρεαλιστικών προσδοκιών είναι η δυσχέρεια στην επιδίωξη των στόχων που μπορεί να οδηγήσουν στην επιτυχία. Ακόμη και η μετριότητα στην περίπτωση αυτή, φαντάζει πιο ασφαλής απ’ την επιδίωξη υψηλότερων στόχων.

Απουσία ενθάρρυνσης

Είναι διαπιστωμένο ότι, τα παιδιά που δεν λαμβάνουν υποστήριξη και ενθάρρυνση, δεν αναλαμβάνουν έξυπνα και υγιή ρίσκα ως ενήλικες. Αμφισβητούν τις ικανότητές τους και δύσκολα βγαίνουν από την οικεία «ζώνη ασφαλείας τους». Η έλλειψη αυτοπεποίθησης τους κρατά εγκλωβισμένους σ’ ένα σχήμα αποτυχίας, αφού ο φόβος της αποτυχίας και η πεποίθηση της ανικανότητας, τους αποτρέπει απ’ την ανάληψη πρωτοβουλιών που μπορεί να οδηγήσουν στην επιτυχία.

Εμπειρία εκφοβισμού

Ο εκφοβισμός είναι μία πολύ σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά, και οι επιδράσεις του είναι πολύ μακροχρόνιες. Η υποτίμηση και η ταπείνωση καταστρέφουν την  αυτοεκτίμηση του παιδιού, δημιουργώντας το αίσθημα της αναξιότητας και της ανικανότητας. Το αίσθημα αναξιότητας στοιχειώνει τον άνθρωπο και στην ενήλικη ζωή του, εμποδίζοντάς τον απ’ την επιδίωξη των στόχων του και την κατάκτηση της επιτυχίας. Η αδυναμία τους να πετύχουν στη ζωή μπορεί να μην είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης ικανότητας, αλλά της πεποίθησής τους ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν.

Σας «κολλούσαν» χαρακτηρισμούς

Όταν οι σημαντικοί άνθρωποι της ζωής μας, όπως είναι οι γονείς, μας χαρακτηρίζουν «ντροπαλούς», «άτολμους», διαμορφώνουμε τη ζωή μας με τρόπο που να επιβεβαιώνει τα συμπεράσματά τους.  Απαιτείται θάρρος και αναστοχασμός, ώστε να αμφισβητήσετε την εγκυρότητα των χαρακτηρισμών που σας συνοδεύουν απ’ την παιδική σας ηλικία.

Παραμελούσαν τα προσωπικά σας ενδιαφέροντα

Η αδιαφορία των γονέων για τα προσωπικά ενδιαφέροντα του παιδιού και η ώθηση προς μία άλλη κατεύθυνση που οι ίδιοι θεωρούν σωστή, οδηγούν τον άνθρωπο σε επιλογές που δεν τον ικανοποιούν. Μόνο όταν ο άνθρωπος βρίσκει την επαφή με όσα τον ικανοποιούν, καταφέρνει να επιδιώξει τους στόχους που ο ίδιος θέλει και, που θα τον οδηγήσουν στην επιτυχία.

Διαρκής κριτική

Η διαρκής έκθεση σε κριτική από σημαντικούς ανθρώπους τη ζωή, όπως δασκάλους ή γονείς μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα ανασφάλειας, ανεπάρκειας και αμφισβήτησης του εαυτού. Η διαρκής, μη εποικοδομητική κριτική, μας κάνει να μην πιστεύουμε στις δυνατότητές μας και να μην διεκδικούμε τους στόχους και τα όνειρά μας.

Υπερπροστατευτικοί γονείς

Οι υπερπροστατευτικοί γονείς κρατούν τα παιδιά τους μακριά από κάθε πρόκληση της πραγματική ζωής, οδηγώντας τα  σε υπερβολική εξάρτηση και δυσκολεύοντας την ανάπτυξη δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων. Το αποτέλεσμα είναι, άνθρωποι που μεγαλώνουν με υπερπροστατευτικούς γονείς να δυσκολεύονται πολύ να κατακτήσουν τους στόχους τους αργότερα στη ζωή.

Ευνοιοκρατία

Άνθρωποι που μεγάλωσαν σε περιβάλλον συγκρίσεων και ευνοιοκρατίας, της ευνοϊκής συμπεριφοράς και προτίμησης άλλων, όπως αδέλφια, δέχτηκαν πλήγμα στην αυτοπεποίθησή τους και το αίσθημα της προσωπικής τους αξίας. Η ανατροφή στη σκιά ενός άλλου οδηγεί σε αισθήματα κατωτερότητας και δυσκολία στην κατάκτηση των στόχων. Να θυμάστε ότι καθένας είναι μοναδικός και ο ρυθμός του καθένα προς την επιτυχία, διαφέρει.

Οικονομική αστάθεια

H οικονομική αστάθεια στην παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο στρες και άγχος, τα οποία αποσπούν την προσοχή απ’ την προσωπική ανάπτυξη και την εξέλιξη. Άνθρωποι που μεγάλωσαν σε περιβάλλον με έντονη οικονομική αστάθεια, αναπτύσσουν «νοοτροπία της έλλειψης» (scarcity mindset), μία νοοτροπία που τους κρατάει εγκλωβισμένους στο άγχος της επιβίωσης και της σταθερότητας, παρά στην προσπάθεια ανάπτυξης και εξέλιξης.

Tip: Οι δυσμενείς εμπειρίες της παιδικής ηλικίας, μπορεί να οδήγησαν σε συγκεκριμένα μοτίβα συμπεριφοράς που δυσκολεύουν την κατάκτηση των στόχων μας και την επιτυχία στην ενήλικη ζωή. Ωστόσο, τίποτε δεν  μπορεί να καταδικάσει έναν άνθρωπο που είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει και να κατακτήσει τους στόχους και τα όνειρά του. Η αναγνώριση και αντιμετώπιση των 10 δυσμενών εμπειριών της παιδικής ηλικίας, είναι το πρώτο βασικό βήμα προς την υιοθέτηση μίας νοοτροπίας προσανατολισμένης στην εξέλιξη και την επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις