Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

ZERFALL! Δείτε πως διαλύεται η γερμανική οικονομία – Πραγματικά απίστευτο - Η Ευρώπη θα ξυπνήσει απότομα μια ωραία πρωία!


 Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην ελβετική εφημερίδα «20 Minutes» ρίχνει μια κριτική ματιά στη γερμανική οικονομία, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια αισιοδοξίας, κάτι που δείχνει πως η Ευρώπη οδηγείται, έστω σιγά-σιγά, σε άγριες καταστάσεις! Η ανάλυση παρουσιάζει στοιχεία που ρίχνουν φως στις αδυναμίες και τις προκλήσεις της γερμανικής οικονομίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αποβιομηχανοποίηση και στα αυξανόμενα προβλήματα που εκδηλώνονται σε διάφορους τομείς, προκαλώντας στην πάλαι ποτέ υπερδύναμη «ZERFALL – διάλυση»!

Τα γεγονότα που παρουσιάζει το 20Min ρίχνουν μια κριτική ματιά στην οικονομία της Γερμανίας και υποδηλώνουν ένα έθνος σε οικονομική αλλαγή-παρακμή!

Όπως αναφέρεται:

Ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, ισχυρίστηκε χιουμοριστικά στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ότι η Γερμανία δεν είναι ο «άρρωστος άνθρωπος της Ευρώπης», αλλά απλώς «χρειάζεται περισσότερο καφέ (για να ξυπνήσει)», οι σημαντικοί οικονομικοί δείκτες δείχνουν μια πτωτική τάση. Οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα έχει μειωθεί κατά 0,3 τοις εκατό το 2023.

Η Γερμανία είναι επομένως το μόνο μεγάλο βιομηχανικό έθνος στο κόκκινο. Ο όρος «ύφεση», που προέρχεται από τα λατινικά, υποδηλώνει μια παρακμή στην οικονομία – μια κατάσταση ύφεσης ή παρακμής. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) χρησιμεύει ως αντικειμενικό μέτρο της οικονομικής ανάπτυξης και επίσημα κηρύσσεται τεχνική ύφεση όταν το ΑΕΠ δεν αυξάνεται αλλά μειώνεται σε δύο συνεχόμενα τρίμηνα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα τρίμηνα του προηγούμενου έτους. Οι τρέχουσες εξελίξεις λοιπόν εγείρουν ερωτήματα για την κατεύθυνση και το μέλλον της γερμανικής οικονομίας.

  1. Αποβιομηχάνιση και φτωχοί οικονομικοί δείκτες : Αυτό που πολλοί φοβούνταν είναι πλέον πραγματικότητα. Όλα δείχνουν ότι η γερμανική οικονομία βιώνει ανησυχητική πτώση, συνοδευόμενη από αρνητικές τάσεις σε βασικούς οικονομικούς δείκτες. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η απειλή της αποβιομηχάνισης, η οποία αναγκάζει τις εταιρείες να μεταφέρουν όλο και περισσότερο την παραγωγή τους στο εξωτερικό. Αυτή η τάση δεν θα μπορούσε μόνο να επηρεάσει τις οικονομικές επιδόσεις, αλλά και να οδηγήσει σε δραστική αύξηση των απολύσεων.
  2. Η επισφαλής κατάσταση της Deutsche Bahn (Γερμανικός Σιδηρόδρομος) είναι ένα παράδειγμα της δύσκολης κατάστασης. Με χρέος πάνω από 32 δισεκατομμύρια ευρώ και χρέη να αυξάνονται καθημερινά, ο σιδηρόδρομος προκαλεί μια ανησυχητική κατάσταση. Η ασυνέπεια των τρένων και μήνες πλήρους μη χρησιμοποίησης χωρίς επαρκή σχέδια αντικατάστασης το καλοκαίρι εγείρουν σοβαρά ερωτήματα. Ακόμη και διάσημα μέσα ενημέρωσης όπως η Wall Street Journal έχουν εκφράσει την έκπληξή τους για το γεγονός ότι η Γερμανία, γνωστή για τον προσεκτικό σχεδιασμό και την ακρίβεια, δυσκολεύεται να κρατήσει τα τρένα της σε τροχιά. Αυτό τονίζει τα προβλήματα διαχείρισης εντός της Deutsche Bahn και τον αντίκτυπό τους στις δημόσιες συγκοινωνίες.
  3. Η ύφεση στη Γερμανία επιβεβαιώθηκε πλέον επίσημα . Η οικονομική κατάσταση δείχνει ξεκάθαρα σημάδια πτωτικής τάσης και η Γερμανία είναι το μόνο μεγάλο βιομηχανικό έθνος στο κόκκινο. Η γερμανική οικονομία έχει κολλήσει στην ύφεση. Μια τέτοια κατάσταση ορίζεται ως συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) για τουλάχιστον έξι συνεχείς μήνες. Αυτή η οικονομική συρρίκνωση έχει εκτεταμένες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των απολύσεων.

Το εθνικό χρέος στη Γερμανία έφτασε σχεδόν τα 2,67 τρισεκατομμύρια ευρώ το φθινόπωρο, που αντιστοιχεί σε αύξηση περίπου 48,1 δισ. ευρώ. Η πρώην εξαγωγική χώρα καταγράφει πτώση στις εξαγωγές της, με τις εξαγωγές να μειώνονται κατά 5% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 12,2%.

Το κλίμα μεταξύ των εταιρειών επιδεινώθηκε περαιτέρω στις αρχές του έτους, όπως δείχνει ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος ifo τον Ιανουάριο με πτώση στις 85,2 μονάδες. Πιο απαισιόδοξα αξιολογήθηκαν τόσο η τρέχουσα κατάσταση όσο και οι προσδοκίες για τους επόμενους μήνες. Αν και ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε στον μεταποιητικό τομέα, οι προσδοκίες παρέμειναν ζοφερές. Οι προοπτικές επιδεινώθηκαν στον τομέα των υπηρεσιών και του εμπορίου, ενώ ο κλάδος των κατασκευών συνέχισε να παρουσιάζει αρνητικές εξελίξεις.

Το Ινστιτούτο Ifo μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη για το 2024 στο 0,7 τοις εκατό, σε σύγκριση με το προηγουμένως προβλεπόμενο 0,9 τοις εκατό. Όλα αυτά θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις εταιρείες, τα νοικοκυριά και τις κρατικές δαπάνες, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω οικονομικές προκλήσεις.

Η γερμανική χημική βιομηχανία βρίσκεται ήδη με τα δύο πόδια στην μέση μιας σοβαρής αποβιομηχάνισης, που πυροδοτείται από μια επίμονα αδύναμη οικονομία και το υψηλό (τεχνητό) ενεργειακό κόστος. Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, ο τρίτος μεγαλύτερος βιομηχανικός τομέας της Γερμανίας έχασε περίπου το 23% της παραγωγικής του ικανότητας. Οι υπολογισμοί που βασίζονται σε προβλεπόμενες τιμές δεικτών δεν προμηνύουν κάτι καλό και υποδηλώνουν ότι η κατάσταση για τον κλάδο δεν θα σταθεροποιηθεί.

(…)

Ειδικοί όπως ο Hans-Werner Sinn  προειδοποιούν  για την αποβιομηχάνιση στη Γερμανία, η οποία μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στην πολιτικά επιθυμητή στροφή προς την «πράσινη» ηλεκτροκίνηση. Εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης χημικής εταιρείας στον κόσμο BASF, ανταποκρίνονται σε αυτές τις προκλήσεις περικόπτοντας θέσεις εργασίας και μειώνοντας την παραγωγική ικανότητα. Η συζήτηση για την υποτιθέμενη «μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση» περιγράφεται από τον Χανς Βέρνερ Σιν ως απρόβλεπτη πολιτική βούληση και αποτέλεσμα σύγκρουσης συμφερόντων εντός της Ε.Ε.

Επί του παρόντος, πολλές μεσαίες, οικογενειακές εταιρείες δεν βλέπουν πλέον σαφή προοπτική, συνοψίζει η ελβετική εφημερίδα  20Min!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις