Ο Στέφανος Κασσελάκης αποδέχθηκε την πρόκληση του Αλέξη Τσίπρα και ανακοίνωσε από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που διεξάγεται στο κλειστό του Tae Kwon Do ότι προσφεύγει στη βάση του κόμματος, τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, για να επανεκλεγεί.
Ποια είναι όμως η διαδικασία για τη νέα εσωκομματική διαδικασία εκλογών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Το πρώτο θέμα που πρέπει να απαντηθεί είναι το ποιος θα σηκώσει το… γάντι του Στέφανου Κασσελάκη και θα βρεθεί αντίπαλός του στις κάλπες.
Τα ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι
Το πρώτο όνομα που ακούγεται ως ενδεχόμενος υποψήφιος είναι αυτό του Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος χθες εμφανίστηκε χαμογελαστός κατά την έναρξη του συνεδρίου και αποχώρησε εξίσου χαμογελαστός μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Κασσελάκη. Εξίσου χαμογελαστοί ήταν, σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, τόσο ο Σωκράτης Φάμελλος όσο και η Όλγα Γεροβασίλη. Είναι δύο στελέχη που πιθανολογείται πως θα μπορούσαν να τεθούν στην κρίση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ένας ως επικεφαλής της ΚΟ κράτησε τις ημέρες της έντασης σε χαμηλούς τόνους ενώ η κ. Γεροβασίλη “σήκωσε” τη δυσαρέσκεια των στελεχών της ΠΓ για το ερωτηματολόγιο που αφορούσε τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις του Διονύση Τεμπονέρα με τον Στέφανο Κασσελάκη είχαν ψυχρανθεί ήδη από την εκδήλωση μαζί με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, ενώ χθες έγινε γνωστό πως ο κ. Κασσελάκης μέσω του διευθυντή του απέλυσε τον κ. Τεμπονέρα από τη θέση του επιστημονικού συνεργάτη της ΚΟ του κόμματος. Επίσης, πολλοί περιμένουν να δουν τη στάση που θα τηρήσουν στη νέα εσωκομματική κούρσα ο Νίκος Παππάς, αλλά και ο Παύλος Πολάκης, δύο στελέχη που είχαν παίξει σημαντικό ρόλο στην προηγούμενη διαδικασία όσον αφορά στους συσχετισμούς.
Σε κάθε περίπτωση, ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι αν θα υπάρξουν ένας ή περισσότεροι υποψήφιοι απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο κατακερματισμός των δυνάμεων θα λειτουργήσει υπέρ του σημερινού προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και πρόθεση όσων έχουν επικρίνει την στάση του κ. Κασσελάκη είναι να καταλήξουν σε έναν υποψήφιο, κοινής αποδοχής, παραμερίζοντας διαφορές και προσωπικές στρατηγικές. Κάτι, όμως που δεν είναι καθόλου εύκολο.
Οι τετραπλές κάλπες
Το δεύτερο θέμα “κλειδί” είναι ο τόπος και ο χρόνος. Με βάση την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη οι κάλπες που θα στηθούν θα είναι τετραπλές. Δηλαδή για νομαρχιακές, οργανώσεις μελών, εκλογή προέδρου και κεντρικής επιτροπής. Υπενθυμίζεται πως σε περίπου 15 ημέρες θα πρέπει να στηθούν κάλπες για να εκλεγούν τα συντονιστικά των Οργανώσεων Μελών και οι νέες Νομαρχιακές Επιτροπές, εκλογές που είχαν αναβληθεί.
Ήδη είχε αποφασιστεί ότι οι εκλογές των Οργανώσεων Μελών θα ήταν υβριδικές – δηλαδή και με κανονικές και με ψηφιακές κάλπες. Για αυτό άλλωστε αναβλήθηκαν αρχικά καθώς δεν υπήρχαν οι κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας. Αν δεν επιλέξουν αυτόν τον τρόπο για την εκλογή προέδρου, η Κουμουνδούρου έχει ήδη την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό από τις εσωκομματικές κάλπες που στήθηκαν το περασμένο φθινόπωρο.
Οι εκλογές των νομαρχιακών και συντονιστικών των οργανώσεων μελών θα γίνουν κατά πάσα πιθανότατα στα μέσα Μαρτίου (17 Μαρτίου ή 10 Μαρτίου) και εκεί ενδέχεται να “κουμπώσουν” και η εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής όσο και η εκλογή του προέδρου.
Για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί απαντήσεις αναμένονται τις επόμενες ώρες, μπορεί και σήμερα. Στελέχη από το περιβάλλον της ηγεσίας ανέφεραν πως «αν υπάρχει υποψήφιος θα πάμε σε εκλογές σε δυο εβδομάδες». Όμως, άλλα στελέχη, εκτιμούν πως το συγκεκριμένο σενάριο είναι υπεραισιόδοξο και θεωρούν πως είναι δύσκολο να στηθούν κάλπες μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Σημειώνεται πως αν δει κανείς το ημερολόγιο ακολουθούν δύο τριήμερα. Η Καθαρά Δευτέρα και η 25η Μαρτίου, ενώ υπάρχει και ο παράγοντας της στράτευσης του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ που κανονικά ήταν προγραμματισμένη να γίνει στα μέσα του επόμενου μήνα.
Η παρέμβαση Τσίπρα και τα “πηγαδάκια”
Λίγο πριν αρχίσει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να ανανεώσει την εντολή με προσφυγή στη βάση, προειδοποιώντας ότι αλλιώς το κόμμα οδηγείται σε εκλογική αποτυχία. «Δεν μπορώ ούτε να παραμείνω σιωπηλός, ούτε όμως και να παραβρεθώ σε ένα συνέδριο που έχει δρομολογηθεί ώστε να αγνοήσει τα κρίσιμα προβλήματα εν ονόματι μιας επίπλαστης αισιοδοξίας» επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος.
Την ίδια ώρα, δεν ήταν λίγα τα στελέχη που συζητούσαν σε πηγαδάκια τις εξελίξεις που προέκυψαν. «Τι εκλογές να κάνουμε; Εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε ταξιθεσία 10 ατόμων» έλεγε ο Απόστολος Γκλέτσος. Σε ανάλογο πηγαδάκι ο Νίκος Κοτζιάς είπε «Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τίποτα από αυτά που γίνονται». Πρέπει να σημειωθεί πως ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε ονομαστικά στον πρώην υπουργό Εξωτερικών και τον ευχαρίστησε από το βήμα για την παρουσία του στο συνέδριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου