Η κυβέρνηση στη Μεγάλη Βρετανία θέλει να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη επέκταση φθορίωσης από τη δεκαετία του 1980 στις φτωχότερες συνοικίες για την υγεία των δοντιών των κατοίκων. Το φθόριο στο νερό είχε απαγορευθεί γιατί σύμφωνα με επίσημες μελέτες είναι μια καρκινογόνος τοξική ουσία που προκαλεί μειωμένη αντίληψη, άνοια, ακόμα και σύνδρομο down στα αγέννητα παιδιά.
Εάν οι προτάσεις γίνουν δεκτές, περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι στη βορειοανατολική πλευρά θα θα λαμβάνουν φθόριο σε επικίνδυνα ψηλά αποθέματά στο νερό τους. Οι περιοχές που περιλαμβάνονται στην αρχική επέκταση είναι το Northumberland, το Teesside, το Durham και το South Tyneside.
Τώρα, αν σας φαίνεται παράλογο το όλο εγχείρημα, απλά σκεφτείτε πως περάσαμε μια “πανδημία” χωρίς κανένα λογικό μέτρο…
Μια παλαιότερη μέλετη σε ένα από τα πιο διάσημα ιατρικά περιοδικά του στον κόσμο, το The Lancet, έχει ταξινομήσει επίσημα το φθόριο ως νευροτοξίνη, στην ίδια κατηγορία με το αρσενικό, τον μόλυβδο και τον υδράργυρο.
Η Mail Online αναφέρεται πάνω στο θέμα: Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει υπερβολικές ποσότητες του ορυκτού με τα μωρά που γεννιούνται με σύνδρομο Down, καθώς και με πέτρες στα νεφρά και ορισμένους καρκίνους.
Ωστόσο, το NHS και ειδικοί όπως ο επικεφαλής ιατρός της κυβέρνησης Sir Chris Whitty λένε ότι αυτοί οι ισχυρισμοί δεν υποστηρίζονται από στοιχεία, περιγράφωντας τα επιχειρήματα ως.. «αναπόδεικτα».
Περίπου 5,8 εκατομμύρια Βρετανοί ζουν σε περιοχές όπου το φθόριο – που προστίθεται επίσης σε οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα – έχει ήδη τοποθετηθεί στο νερό της βρύσης..
Μόνο το 10 τοις εκατό του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου λαμβάνει αυτήν τη στιγμή νερό με επαρκή επίπεδα φθορίου, σύμφωνα με τη Βρετανική Εταιρεία Φθορίωσης – επαναλαμβάνουμε πως το μέτρο αφορά αποκλειστικά την υγεία των δοντιών.
Έχουν εκτιμήσει ότι η προσθήκη φθορίου σε περισσότερα αποθέματα νερού θα μπορούσε να αποτρέψει τα δύο τρίτα των εισαγωγών στα οδοντιατρία για τερηδόνα, κάτι που κοστίζει εκατομμύρια στο NHS και κατ’ επέκταση στους φορολογούμενους.
Ενώ η προσθήκη φθορίου στο νερό, είναι μια διαδικασία που ονομάζεται φθορίωση, έχει γίνει στο παρελθόν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η επέκταση του συστήματος είχε σταματήσει όταν παρουσιαστηκαν προβλήματα στον πληθυσμό από τη δεκαετία του 1980.
Οι σύγχρονες προσπάθειες να αποκαταστήσουν στις βρετανικές κοινότητες το φθόριο απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό κατά το στάδιο της διαβούλευσης, με το κοινό να αντιδρά στα δήθεν οφέλη του σε σύγκριση με τον αντιληπτό κίνδυνο.
Η φθορίωση του νερού είναι ένα θέμα που προκαλεί ανάφλεξη στις ΗΠΑ, με τον υποψήφιο για την προεδρία Robert F. Kennedy Jr να το χαρακτηρίζει ως «νευροτοξικό» και να ορκίζεται να το αφαιρέσει από τις προμήθειες όλων το προϊόντων εάν εκλεγεί.
Το σχέδιο οδοντικής αποκατάστασης των πολιτών που περιλαμβάνει τη φθορίωση ως βασικό συστατικό απο την κυβέρνηση, δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.
«Βάσει της νέας νομοθεσίας, έχουμε απλοποιήσει την έναρξη νέων προγραμμάτων φθορίωσης του νερού», αναφέρει το σχέδιο.
«Η μακροπρόθεσμη φιλοδοξία μας είναι να φέρουμε συστηματικά την φθορίωση σε όσο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με ιδιαίτερη έμφαση στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, οι οποίες επωφελούνται περισσότερο από τη φθορίωση».
Σημείωσε ότι μόνο ένας στους 10 ανθρώπους στην Αγγλία πίνουν νερό που περιέχει το ορυκτό, σε σύγκριση με σχεδόν τρεις στους τέσσερις στην Ιρλανδία και τις ΗΠΑ και 9 στους 10 Αυστραλούς.
Το 2021, ο καθηγητής Whitty και οι συνεργάτες του είπαν όλοι στη Βρετανία πρέπει να βάζουν φθόριο στο πόσιμο νερό τους για να εξοικονομήσουν εκατομμύρια απο NHS, καθώς αυτό θα μείωνε τις τερηδόνες έως και 28% και τις επισκέψεις στο νοσοκομείο λόγω τερηδόνας έως και 68%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου