Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Bροχή οι καταγγελίες για καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας


Μπορεί ο Άδωνις Γεωργιάδης ως Υπουργός Εργασίας να διαβεβαίωνε ότι η ψηφιακή κάρτα είναι το απόλυτο εργαλείο στη μάχη κατά της καταστρατήγησης των ωρών εργασίας των εργαζομένων, ωστόσο αποδεικνύεται ότι παρά την εφαρμογή της οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια εργασιακή ζούγκλα.

Σύμφωνα με dnews.gr η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο (Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε). έχει καταγράψει καταγγελίες που αποδεικνύουν ότι η παραβατικότητα στους εργασιακούς χώρους χτυπά κόκκινο.

Καταγγελίες που έχουν καταγράφει:

  • Εργαζόμενοι που δουλεύουν στον κλάδο των καλλυντικών για λογαριασμό τρίτων εταιρειών (shop in a shop) δεν χτυπάνε την ψηφιακή κάρτα εργασίας, για τον απλούστατο λόγο ότι ούτε tablet με τη σχετική εφαρμογή δεν τους παρέχουν.
  • Εταιρείες Super Market, logistics, πολυκαταστημάτων, που στις αποθήκες τους απασχολούν, παράλληλα με το δικό τους προσωπικό, και προσωπικό εργολάβων, ως pickers προετοιμασίας παραγγελιών, φορτοεκφορτωτές, κ.ο.κ, δεν παρέχουν τη δυνατότητα σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων να χτυπούν κάρτα εργασίας.
  • Εργαζόμενοι που πιάνουν δουλειά στις 5 π.μ. έχουν λάβει οδηγίες να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6 π.μ. Αυτό γίνεται για να μη φανεί στο σύστημα «Εργάνη» η μία ώρα της νυχτερινής απασχόλησης, που πληρώνεται διαφορετικά.
  • Εταιρείες security που αναλαμβάνουν εργολαβίες 24ωρων – επταήμερων εβδομαδιαίων φυλάξεων εγκαταστάσεων και κτιρίων από το Δημόσιο και φορείς του δημοσίου, συνεχίζουν να εφαρμόζουν 12ωρη απασχόληση των φυλάκων, με την ψηφιακή κάρτα των εργαζομένων να είναι μονίμως «χτυπημένη» σε 8ωρες βάρδιες και πάντα σε ημερήσια βάρδια, καθημερινές και όχι Κυριακές και αργίες.
  • Συνεργεία καθαρισμού που αναλαμβάνουν εργολαβίες καθαρισμού, τραπεζών, πολυκαταστημάτων, εγκαταστάσεων και κτιρίων από το Δημόσιο και φορείς του δημοσίου, με βασική απασχόληση τις νυχτερινές ώρες που οι εγκαταστάσεις δε λειτουργούν, εμφανίζουν «χτυπημένες» τις ψηφιακές κάρτες του προσωπικού τους μόνο σε ημερήσιες βάρδιες.
  • Προϊστάμενοι ταμείων ζητούν από τους εργαζόμενους σε αυτά τα πόστα να χτυπήσουν την Ψηφιακή Κάρτα τους στις 9 π.μ., παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν στη θέση τους από νωρίτερα και εξυπηρετούσαν πελάτες.
  • Σε ωρομίσθιους εργαζόμενους επισημάνθηκε ότι δεν πρέπει να ξεχάσουν να χτυπήσουν την κάρτα τους στο 4ωρο, παρά το γεγονός ότι θα δούλευαν 8ωρο.
  • Σε υπαλλήλους ηλεκτρονικών παραγγελιών δόθηκε η εντολή να χτυπάνε την κάρτα τους, ανεξάρτητα εάν έχουν τελειώσει την παραγγελία τους ή όχι, και να συνεχίζουν την εργασία τους κανονικά.
  • Οι οδηγοί ζητήθηκε να μη χτυπάνε καθόλου κάρτα, αφού βρίσκονται εκτός καταστήματος.
  • Προϊστάμενοι καταστημάτων έχουν ζητήσει από τους εργαζόμενους να τους εκτυπώσουν to QR CODE από τις ψηφιακές κάρτες εργασίας, λέγοντάς τους ότι αναλαμβάνουν οι ίδιοι αυτή την υποχρέωση χτυπήματος της κάρτας…
  • Υπήρξαν καλέσματα σε εργασία για εργαζόμενους που είχαν ρεπό. Δόθηκε η οδηγία όμως, γι’ αυτές τις πολύ «ειδικές» περιπτώσεις οι εργαζόμενοι να μη χτυπήσουν κάρτα. 
  • Πηγή:dnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις