Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Αγρότες: Παραμένουν στα μπλόκα με το Bλέμμα στην αυριανή συνάντηση με Μητσοτάκη – Μέτρο «έκπληξη» στο τραπέζι του διαλόγου

 


Με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα και πραγματοποιούν συμβολικές διαμαρτυρίες, διαμηνύοντας ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και ότι προτίθενται να κάνουν «απόβαση» με τα τρακτέρ στην Αθήνα, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Λίγες ώρες πριν από την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, οι αγρότες εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους σε όλη τη χώρα. Έξω από την Καρδίτσα οι αγρότες έχυσαν γάλα πάνω σε ζωοτροφές, διαμαρτυρόμενοι για το κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων τους. «Απαιτούμε άμεση λύση, δεν προσερχόμαστε στον διάλογο για φωτογραφία με τον πρωθυπουργό και καφέ», ανέφερε αγρότης στην ΕΡΤ. Συμβολική συγκέντρωση έκαναν και στο τελωνείο των Ευζώνων. Μετά τη συνάντηση με το πρωθυπουργό οι αγρότες θα επανακαθορίσουν τη στάση τους.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αισιοδοξία ότι οι διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει αύριο ο κ. Μητσοτάκης θα αποδώσουν καρπούς.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης (13/2) με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων των αγροτών, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια, στη μία το μεσημέρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

«Εμείς διαβάσαμε με πολύ μεγάλη προσοχή τα αιτήματα των εκπροσώπων των μπλόκων των αγροτών. Έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι δεδομένα τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας. Υπενθυμίζω και τη στήριξη στο ρεύμα. Οπότε θα γίνει, νομίζω, ένας ουσιαστικός διάλογος αύριο. Είμαστε αισιόδοξοι… Η αισιοδοξία μας προκύπτει από το γεγονός ότι αντιλαμβάνεται ο αγροτικός κόσμος, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ότι έχει απέναντί του μια κυβέρνηση που έχει προχωρήσει σε πράξεις, δεν μένει μόνο στα λόγια, όπως έμεναν, ενδεχομένως, κάποιες άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Η κυβέρνηση πρότεινε άμεσα λύσεις στον αγροτικό κόσμο και με τη συνέχιση του διαλόγου θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα εκτίμησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μιλώντας στη βουλή. «Όσο και να προσπαθείτε να το αποδημήσετε η ΝΔ είναι μια μεγάλη λαϊκή παράταξη με έρεισμα στους αγρότες. Είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό κάθε αγρότη και κτηνοτρόφου. Ετοιμάζουμε 7 νέα νομοθετήματα. Μέσα στο 24. Περιμένετε να δείτε ολοκληρωμένο το όραμα μας πριν προβείτε σε άτοπη κριτική που θα σας εκθέσει», δήλωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Τι βρίσκεται στο τραπέζι του διαλόγου – Οι προθέσεις της κυβέρνησης

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, στο τραπέζι του διαλόγου βρίσκεται η επιτάχυνση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, προκειμένου οι αγρότες να εισπράξουν ταχύτερα ζεστό χρήμα.

Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και σε συγκεκριμένες διευκολύνσεις στο ενεργειακό πεδίο με το βάρος να πέφτει κυρίως στην στήριξη των αγροτών από τη Θεσσαλία. Στο τραπέζι και η μάχη απέναντι στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.

Παράλληλα, από την κυβέρνηση χαράσσουν και ένα μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό και ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αλλαγή συγκεκριμένων σημείων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Στο τραπέζι του διαλόγου από την πλευρά της κυβέρνησης θα βρεθούν:

  • οι παρεμβάσεις στην ενέργεια
  • η μεγαλύτερη έκπτωση στο ρεύμα
  • το μέτρο – «έκπληξη»
  • η επιτάχυνση των δόσεων του ειδικού φόρου κατανάλωσης

Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει ξεκινήσει, με πρωτοβουλία της Ελλάδας και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, το προηγούμενο διάστημα, να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μέτωπο των χωρών του Νότου για περισσότερα κονδύλια γιατί έχουν υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα από την κλιματική κρίση. Και εκεί οι διαπραγματεύσεις από πλευράς της Ελλάδας θα εντατικοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Από πλευράς κυβέρνησης, αύριο, μαζί με τον πρωθυπουργό, θα είναι οι συναρμόδιοι υπουργοί ο κ. Αυγενάκης, ο κ. Σκυλακάκης για τα θέματα ενέργειας, ο κ. Πετραλιάς για την οικονομία και βεβαίως ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, αρμόδιος για τις φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή.

Παράλληλα, από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου θα συμμετέχουν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Μπρατάκος, αλλά και οι υπουργοί Επικρατείας, κύριοι Παπασταύρου και Βορίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Στο μπλόκο Πλατυκάμπου ο Μητροπολίτης Λαρίσης: «Φέτος οι αγρότες έχουν μόνο δίκιο»

Επίσκεψη στο μπλόκο του Πλατυκάμπου πραγματοποίησε σήμερα ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο οποίος συνομίλησε με τους αγρότες που βρίσκονται στην περιοχή, αλλά και τους αστυνομικούς.

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου κ. Γ. Κουκούτση και τις επιπτώσεις από τις καταστροφικές πλημμύρες στον Θεσσαλικό Κάμπο.

«Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης πλέον», είπε ο κ. Κουκούτσης ευχαριστώντας, παράλληλα, στο πρόσωπο του κ. Ιερώνυμου την Εκκλησία, «γιατί γνωρίζουμε ότι έχει συμβάλει τα μέγιστα για να βοηθήσεις του πλημμυροπαθείς και με τρόπο που το μαθαίναμε, αλλά σίγουρα και με τρόπους, τους οποίους δεν τους βλέπουμε, αλλά εσείς το πράττετε όπως πρέπει και αρμόζει στην Εκκλησία».

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου επεσήμανε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του, σύμφωνα με την ΕΡΤ: «Μακάρι να μην χρειαζόταν να έρθουμε και μακάρι να μην υπήρχαν τα μπλόκα. Δυστυχώς όμως η κατάσταση είναι τέτοια που μπορούμε να πούμε φέτος ότι είναι η πρώτη χρονιά που οι αγρότες έχουν τόσο δίκιο ή για να το πω καλύτερα είναι η πρώτη που οι αγρότες έχουν μόνο δίκιο».

Υπογράμμισε στη συνέχεια, ότι «εδώ, στην κατεστραμμένη Θεσσαλία για κάποιους ισχύει το πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν. Αυτό το είδαμε. Είδαμε την καταστροφική μανία της φύσης και τα αποτελέσματα και λάθος πολιτικών. Πριν από δύο ημέρες, την εορτή του Αγίου Χαραλάμπους, πήγα και στον Πλατύκαμπο και στη Νίκαια, χωριά του δήμου Κιλελέρ. Οι αγρότες ήταν στα μπλόκα και οι οικογένειες τους στην Εκκλησία. Υπάρχει πολύ μεγάλο δίκιο σ’ αυτό τον αγώνα έτσι όπως εξελίσσεται. Είναι ένας αγώνας με επιχειρήματα, με στοιχεία, χωρίς βία και αυτό είναι κάτι που τιμά περισσότερο τον τόπο μας. Ενα δίκιο που πρέπει να το κατανοήσουν πολλοί».

Μπήκαν… νύχτα τα τρακτέρ στα Τρίκαλα

Μεγαλειώδης «παρέλαση» αγροτών με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, έγινε αργά το απόγευμα της Δευτέρας (12/2) στα Τρίκαλα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα trikalavoice.gr οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στον κόμβο ΟΑΕΔ και από εκεί δια των οδών Καλαμπάκας και Στρατηγού Σαράφη έφτασαν στο κέντρο των Τρικάλων, πριν αποχωρήσουν για τα μπλόκα τους και πάλι.

Και οι αγρότες των Τρικάλων αναμένουν με αγωνία την συνάντηση της Τρίτης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ελπίζοντας σε λύσεις, δηλώνοντάς τους παράλληλα την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους αν δεν ικανοποιηθούν.

Έκλεισαν τον κόμβο των Μαλγάρων

Στα Μάλγαρα οι συγκεντρωμένοι αγρότες προχώρησαν λίγο μετά τις 19.00 σε συμβολικό αποκλεισμό της ΠΑΘΕ στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη για περίπου 15 λεπτά, στέλνοντας το μήνυμα πως δεν εφησυχάζουν και διεκδικούν τα δικαιώματα του κλάδου χωρίς να παρακωλύουν την κυκλοφορία.

Νωρίτερα, ο Κώστας Ανεστίδης, αγρότης από τα Μάλγαρα, ανέφερε στο Τhesstoday.gr πως «μετά την αυριανή συνάντηση, τα μπλόκα θα συνεδριάσουν, ώστε να συναποφασίσουμε τα επόμενα βήματά μας».

Άχυρα, φωτιές και λάστιχα έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Άχυρα, φωτιές και λάστιχα έχουν τοποθετήσει οι αγρότες έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, όπου από χθες το μεσημέρι έχει εγκατασταθεί το «μπλόκο» των Κοίλων.

Σύμφωνα με το kozanimedia.gr οι αγρότες φέρονται διατεθειμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, αναμένοντας και την αυριανή συνάντηση αντιπροσωπείας με τον πρωθυπουργό, στην οποία, ωστόσο, δεν συμπεριέλαβαν κανέναν από τη Δυτική Μακεδονία

Στη ΖΕΠ έφτασε νωρίτερα και όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το οποίο πιθανότατα κλήθηκε από την Περιφέρεια, για να σβήσει τη φωτιά σε άχυρα, που είχαν ανάψει οι αγρότες.

Πέταξαν άχυρα κι έχυσαν γάλα στη Σπάρτη

Κινητοποιήσεων συνέχεια και για τους αγρότες της Λακωνίας, οι οποίοι σήμερα έδωσαν δυναμικό «παρών» στη Σπάρτη.

Πιο συγκεκριμένα, συναντήθηκαν στην είσοδο της πόλης και πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία μέχρι το Διοικητήριο της Π.Ε. Λακωνίας, όπου πέταξαν άχυρα κι έχυσαν γάλα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Μάλιστα, στο πέρασμα τους στο κέντρο της Σπάρτης, δημιουργήθηκε ένταση με τις αρχές, καθώς προσπάθησαν να ανεβάσουν τα τρακτέρ στην πλατεία, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στην όσο Λυκούργου για αρκετά λεπτά.

Στη συνέχεια, εξέδωσαν σχετικό ψήφισμα. Όπως σημείωσε σε δηλώσεις του στον Fly ο Βασίλης Βρουλίτης, οι αγρότες αναμένουν τα νεότερα από την αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και θα επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους.

Στον αυτοκινητόδρομο οι αγρότες της Μεσσήνης

Οι αγρότες της Μεσσήνης συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι απέκλεισαν για πάνω από μια ώρα τα πλευρικά διόδια του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα της Θουρίας, στο ύψος του Praktiker.

Σύμφωνα με το tharrosnews.gr, οι αγρότες δηλώνουν ότι ο αποκλεισμός ήταν συμβολικός, αλλά θα συνεχίσουν κλιμακώνοντας και με άλλες κινητοποίησες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις