Του Γιώργου Κράλογλου
Ποιος θα βάλει λεφτά για την ανάπτυξη που ξημεροβραδιαζόμαστε να βρούμε τα ποσοστά της...; Οι βιοτέχνες του 99% της παραγωγής ή οι επαγγελματίες;
Διάβαζα χθες στο ρεπορτάζ του συναδέλφου κ. Κ. Κατίκου "Στα 47,55 δισ. αυξήθηκαν τα χρέη στον ΕΦΚΑ” ότι το χρέος στον Οργανισμό αυξήθηκε περίπου κατά 400 εκατ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και έφθασε κοντά στα 50 δισ. (!!)
Η αύξηση προήλθε κατά 403.433.965 ευρώ από πρόσθετα τέλη(!!) .
Προσέξτε τώρα τα κωμικά της ιστορίας.
Οι οφειλέτες είναι κάπου 2.300.000. Και από αυτούς 2.700 χρωστάνε πάνω από 1.000.000 ευρώ (!!)
Τα ειδοποιητήρια αυξήθηκαν κατά 70% (!!) και τους προειδοποιούν ότι η επόμενη φάση θα είναι κατασχέσεις και μπλοκάρισμα των λογαριασμών.
Τους τονίζουν δε ότι αυτό θα συμβεί αν δεν εξοφλήσουν ή ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσα σε 20 ημέρες (!!).
Δεν παίζω ούτε με τον πόνο αυτών που χρωστάνε εργοδοτικές εισφορές ούτε με την αγανάκτηση των συνεπών και καλοπληρωτών των ίδιων εισφορών. Και για τον λόγο αυτό δεν χρειάζεται να σταθώ περισσότερο στο θέμα που περιγράφεται άριστα στην επίσημη έκθεση η οποία δημοσιεύθηκε.
Όταν όμως έχεις στην επιχειρηματική κοινότητα 2.700 περιπτώσεις χρεών με πάνω από 1.000.000 ευρώ η καθεμία, το λιγότερο που έχεις να κάνεις, ως κυβέρνηση, είναι να περιορίσεις (αν όχι να παγώσεις) τις καθημερινές σου αναλύσεις και προβλέψεις (ιδίως τις προβλέψεις...) για την ταχεία ανάπτυξη της οικονομίας σου.
Να συμμαζέψεις το ύφος και τα λόγια του οικονομικού σου επιτελείου που θέλουν με το ζόρι να περάσουν την εικόνα ότι η ανάπτυξη είναι έξω από την πόρτα και μας περιμένει... Και γιατί όλα αυτά;
Όταν έχεις 2.300.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και περιμένεις να μαζέψεις εισφορές για τα δικαιώματά τους (στις σημερινές και αυριανές τους ανάγκες) αλλά 2.300.000 πάσης φύσεως εργοδότες χρωστάνε στον ΕΦΚΑ και νομίζεις ότι θα ανταποκριθούν γιατί αύξησες τα ειδοποιητήρια κατά 70%... είναι εξωπραγματικό να προσπαθείς να αποδείξεις ότι στην οικονομία σου διαθέτεις το δυναμικό εκείνο που θα σε οδηγήσει στην ανάπτυξη.
Όταν έχεις οικονομία που σχεδόν έχει ξεχάσει τι σημαίνει παραγωγή, το πώς γίνεται νέα εκβιομηχάνιση και πώς η αναβάθμιση των μικρών, τι περιμένεις σε επενδύσεις από την ντόπια σου παραγωγή. Και πώς θα κρατήσεις τις πολυεθνικές σου. Τις χρήσιμες τουλάχιστον αν δεν προσδιορίσεις το προφίλ της οικονομικής πολιτικής και των πιστεύω της χώρας σου, ας πούμε μέχρι και το 2030. Έχεις στοιχεία να δείχνουν πορεία ανάπτυξης εκτός από 5-6 ξενοδοχεία που θα στηθούν στα νησιά σου (αν τα αφήσουν οι Δήμαρχοι) ή τα τυχόν νέα σουβλατζίδικα, στα μεγάλα αστικά κέντρα..., αν και εδώ τα αφήσουν οι αναρχοαυτόνομοι, που κανακεύεις όχι μόνο έξω από τα Πανεπιστήμιά σου αλλά και μέσα στις υπηρεσίες τους...;
Όταν με πρόσχημα το κυνήγι της φοροδιαφυγής εφαρμόζεις τις φόρμουλες εκείνες που διώχνουν το επιχειρείν και δεν εξυπηρετούν τις συγχωνεύσεις και τις μεγεθύνσεις των μικρών και μεσαίων που διαθέτεις δεν είναι δυνατόν να προκαλέσεις (τώρα που το έχεις ανάγκη) επιχειρηματικό ρυθμό δράσεων για την ανάπτυξη την οποία κάνεις καραμέλα στις τοποθετήσεις αλλά και τις εξαγγελίες σου.
Κυβέρνηση που συνεχίζει να βλέπει τον επιχειρηματικό κόσμο ως "αγελάδες, μόνο για άρμεγμα...” είναι σαφώς στη λάθος πλευρά της οικονομίας. Ρίξτε λοιπόν μια ματιά και στους λόγους σχηματοποίησης των χρεών. Δείτε πόσες ευθύνες είχαν οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων από τη χρεοκοπία του 2008 μέχρι σήμερα. Και τέλος-τέλος κατανοείστε ότι μόνο τα λεφτά της Ε.Ε και τα ΕΣΠΑ έχουμε για ανάπτυξη. Δεν τα έχουμε για κάθε πικραμένο...
george.kraloglou@capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου