Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Τα οφέλη της βαριατρικής επέμβασης στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2


 Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους ή αλλιώς βαριατρική επέμβαση οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και λιγότερη μακροχρόνια χρήση φαρμάκων σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, από την αντιμετώπιση με φάρμακα όπως η ινσουλίνη και η μετφορμίνη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες, Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, στο περιοδικό JAMA, συνέκρινε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα 262 ατόμων που τυχαία υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους ή μη χειρουργική ιατρική αντιμετώπιση όπως φαρμακευτική αγωγή και αλλαγές στον τρόπο ζωής, για διαβήτη τύπου 2 μετά από επτά έως 12 ετών, αναφέρει δημοσίευμα του CNN.

Οι συμμετέχοντες που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και έπαιρναν λιγότερα φάρμακα για τον διαβήτη από εκείνους που δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση, έγραψαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και άλλα ιδρύματα.

Είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν ύφεση του διαβήτη, η οποία ορίζεται ως να έχουν μη διαβητικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα για τουλάχιστον τρεις μήνες χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Αυτή η έρευνα «παρέχει τα πιο ισχυρά δεδομένα μέχρι σήμερα, για τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της βαριατρικής χειρουργικής για τη βελτίωση του ελέγχου του διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο Δρ Thomas A. Wadden, καθηγητής ψυχολογίας και πρώην διευθυντής του Κέντρου για Διαταραχές Βάρους και Διατροφής στο Perelman School of Medicine στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, έγραψε σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε μαζί με την έρευνα.

Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους είναι μια διαδικασία κατά την οποία ο πεπτικός σωλήνας μεταβάλλεται – συνήθως, το μέγεθος του στομάχου μειώνεται – για να βοηθήσει ένα άτομο να χάσει βάρος, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφροπαθειών.

Οι περισσότεροι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης δεν συνιστούν επί του παρόντος χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους για διαβήτη τύπου 2, εκτός εάν ένα άτομο έχει δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 35 ή υψηλότερο και λιγότερο από το 1% αυτών των ατόμων καταλήγουν να ακολουθούν χειρουργική θεραπεία, σύμφωνα με μελέτη.

Ωστόσο, ο Δρ. Wadden εκτιμά ότι τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν την εκτεταμένη χρήση της βαριατρικής χειρουργικής σε άτομα με ΔΜΣ κάτω από 35 που έχουν πρόβλημα να ελέγξουν το σάκχαρό τους μόνο με ιατρική αντιμετώπιση.

«Ελπίζω ότι αυτά τα αποτελέσματα θα ενθαρρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία να καλύψουν τη βαριατρική χειρουργική για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και ΔΜΣ από 30 έως 34,9», είπε. «Είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική, μακροχρόνια θεραπεία για αυτά τα άτομα».

Η μη χειρουργική ιατρική αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων και αύξηση της άσκησης, και χρήση φαρμάκων όπως η μετφορμίνη και περιστασιακά ινσουλίνη. Ο στόχος είναι να μειωθεί η αιμοσφαιρίνη A1c, το μέτρο των μέσων επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε διάστημα τριών μηνών, κάτω από το 7%.

Η απώλεια βάρους που έχουν οι άνθρωποι μετά την επέμβαση είναι το κλειδί για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων του διαβήτη καθώς και της υγείας της καρδιάς. Η απώλεια βάρους βελτιώνει την ανταπόκριση του οργανισμού στην ινσουλίνη, μειώνει τη φλεγμονή και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την αρθρίτιδα, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ασκούνται περισσότερο, πρόσθεσε.

Ευρηματα

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 51% των συμμετεχόντων που υποβλήθηκαν σε χειρουργική θεραπεία πέτυχαν πλήρη ύφεση του διαβήτη τύπου 2 ένα χρόνο αργότερα, αλλά μόνο το 18% διατήρησε την ύφεση στα επτά χρόνια. Αυτή η μείωση της ύφεσης μετά από χειρουργική επέμβαση, η οποία έχει παρατηρηθεί σε προηγούμενες έρευνες, πιθανότατα οφείλεται σε συνδυασμό ανάκτησης βάρους και απώλειας κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με το άρθρο.

Ακόμη και η βραχυπρόθεσμη ύφεση του διαβήτη έχει οφέλη όσον αφορά τη μείωση των επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη, όπως των ματιών, των νεφρών και των περιφερειακών αιμοφόρων αγγείων, αναφέρει το άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις