Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Πριν λίγες μέρες Γάλλοι μελισσοκόμοι σταμάτησαν ένα φορτηγό από την Ουκρανία με 15 τόνους μελιού, παραγγελία της μεγαλύτερης (?) εταιρείας μελιού παγκοσμίως, τη Famille Michaud (εξάγει σε 77 χώρες)



 Πριν λίγες μέρες Γάλλοι μελισσοκόμοι σταμάτησαν ένα φορτηγό από την Ουκρανία με 15 τόνους μελιού, παραγγελία της μεγαλύτερης (?) εταιρείας μελιού παγκοσμίως, τη Famille Michaud (εξάγει σε 77 χώρες), η οποία στο site της υπερηφανεύεται για το 100% "made in France" μέλι της (link στο πρώτο σχόλιο).

Για το ουκρανικό μέλι ιδέα δεν έχουμε περί ποιότητος. Πάντως το ως άνω "γαλλικό" πωλείται στη λιανική 37€/κιλό. 

Η Ουκρανία εξάγει ετησίως περί τους 50.000 τόνους μελιού (H Κίνα 150.000, η Ελλάδα 10.000 και η Τουρκία επίσης 10.000). Εξυπακούεται πως από τα φθηνότερα όλων είναι το κινεζικό [και το ουκρανικό] με τιμή εργοστασίου/χονδρικής περίπου 2€/κιλό - στη μισή τιμή του ελληνικού, ενώ το τουρκικό είναι κάπου ανάμεσα. Συνεπώς από τα 2€ μέχρι τα... 37€ δεν είναι διόλου άσχημα για τη γαλλική "φίρμα"...

Aν αυτά γίνονται στη Γαλλία, φανταστείτε τι γίνεται εδώ. Βασικά δεν χρειάζεται φαντασία, διότι κάθε τρεις και λίγο ο ΕΦΕΤ ανακαλεί και από ένα... βουλγαρικό ή κινεζικό (?) "μέλι ανθέων", που συμπτωματικά συνεχίζει κανονικά να πωλείται στα supermarket, συχνά με την ίδια ετικέτα (μην ξανατυπώνουμε και κοστίζει...)

(Στις φωτό βλέπουμε συνολικά περίπου 50 βαρέλια, καθένα από τα οποία περιέχει 295 κιλά μέλι - χωρίς να διευκρινίζει πευκόμελο, ελάτης, θυμαρίσιο, κλπ. - αν αυτό μας "λέει" κάτι για την ποιότητά του...)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις