Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

14 πράγματα στα οποία πρέπει να πείτε «όχι» για να βάλετε υγιή όρια σε μία σχέση


 Ένας τομέας της ζωής όπου πρέπει να μπορείτε να λέτε «όχι» και να το εννοείτε είναι οι σχέσεις. Δυστυχώς, ακόμη και με εκείνους που αγαπούμε πολύ, όπως τον σύντροφο μας, χρειάζεται να θέσουμε υγιή όρια. Γι’ αυτό υπάρχουν πράγματα τα οποία θα πρέπει να μάθουμε να αρνούμαστε να δεχτούμε σε μία σχέση.

Η κωμωδία με τίτλο «Yes Man» με πρωταγωνιστή τον Τζιμ Κάρεϊ δείχνει έναν αρνητικό τύπο που αρχίζει να εστιάζει στα θετικά και να είναι ανοιχτός σε κάθε εμπειρία που έρχεται στο δρόμο του. Γι’ αυτό μαθαίνει να λέει «ναι» σε όλα.

Η ταινία δείχνει την αποδοχή και το άνοιγμα στη ζωή. Ωστόσο στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές καταστάσεις που το «όχι» έχει πιο θετική επίδραση από το «ναι». Για να έχετε υγιείς και δυναμικές σχέσεις πρέπει να μάθετε να βάζετε τα όρια σας.

Παρακάτω θα διαβάσετε 14 πράγματα στα οποία πρέπει να πείτε «όχι» εάν θέλετε να έχετε υγιή όρια σε μία σχέση.

14 πράγματα στα οποία πρέπει να πείτε «όχι» για να βάλετε υγιή όρια σε μία σχέση

  • Στην ανάληψη πολλών ευθυνών
  • Στις παράλογες απαιτήσεις που σας θέτουν άλλοι
  • Στο να δίνετε και να μην παίρνετε
  • Στην υποβάθμιση των αναγκών σας
  • Στην πίεση να αγνοήσετε τους στόχους σας
  • Στις μονόπλευρες προσπάθειες
  • Όταν σας ζητούν να αγνοήσετε το ένστικτό σας
  • Στην απόρριψη ή την υποβάθμιση των συναισθημάτων σας
  • Στο να σας λένε να αποφεύγετε ορισμένα θέματα ή συζητήσεις
  • Στην συμπεριφορά που δείχνει ασέβεια
  • Στην παραβίαση της ιδιωτικής ζωής σας
  • Όταν δεν σας εκτιμούν σε μία σχέση
  • Στην συναισθηματική χειραγώγηση και τον εκβιασμό
  • Να παίζουν με το μυαλό σας

Στην ανάληψη πολλών ευθυνών

Είναι εύκολο να καταλήξετε σε μια σχέση όπου σας ζητούν να αναλαμβάνετε πάρα πολλά. Είτε πρόκειται για οικονομικά, συναισθηματικά ζητήματα ή οτιδήποτε άλλο δεν υπάρχει κανένας λόγος να είστε αυτοί που θα κάνετε τα πάντα μόνοι σας σε μία σχέση. Αρχίστε να λέτε «όχι» στην ανάληψη υπερβολικών ευθυνών ή καθηκόντων που υπερβαίνουν τις δυνατότητές σας. Με αυτό δείχνετε ότι τα όρια σας έχουν σημασία.

Στις παράλογες απαιτήσεις που σας θέτουν άλλοι

Η αγάπη που μοιράζεστε εσείς και ο σύντροφος δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για να σας θέτει παράλογες απαιτήσεις. Για παράδειγμα να σας ζητάει χρήματα που δεν σκοπεύει να σας επιστρέψει ή να σας φέρεται με ασέβεια επειδή είχε μια κακή μέρα ή να απαιτεί να παραιτηθείτε από την δουλειά σας επειδή εκείνος θέλει να μετακομίσει σε άλλη πόλη.

Πρέπει να έχετε όρια για το τι θα κάνετε ως απάντηση στις απαιτήσεις του συντρόφου σας. Πείτε «όχι» στη συμμόρφωση με παράλογες απαιτήσεις ή αιτήματα που θέτουν σε κίνδυνο τις αξίες ή την ακεραιότητά σας. Δεν είστε μόνοι σε μία σχέση. Έχει ρόλο και ο σύντροφος σας και χρειάζεται να τον αναλάβει.

Στο να δίνετε και να μην παίρνετε

Οι σχέσεις συχνά αναδεικνύουν τον καλύτερο και τον χειρότερο εαυτό μας. Αποκαλύπτουν ανασφάλειες και δυνάμεις που δεν γνωρίζαμε ότι είχαμε. Όταν έχετε τάση να αμφισβητείτε τον εαυτό σας ή προβλήματα αυτοεκτίμησης, μια σχέση μπορεί να σας προσφέρει ικανοποίηση.

Έτσι δίνετε συνέχεια τα πάντα αλλά δεν περιμένετε τίποτα σε αντάλλαγμα. Φοβάστε ότι ο σύντροφός σας θα σας εγκαταλείψει αν γίνετε πολύ «απαιτητικοί» και ζητήσετε να παίρνετε και εσείς από την σχέση. Είναι ζωτικής σημασίας να αρχίσετε να λέτε «όχι» στο να θυσιάζετε υπερβολικά τις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες για χάρη της σχέσης.

Στην υποβάθμιση των αναγκών σας

Όταν φοβάστε ότι ο σύντροφός σας θα σας εγκαταλείψει ή αμφιβάλλετε για τη δική σας αξία, συχνά θα επιτρέψετε στον εαυτό σας να περάσει σε δεύτερη μοίρα μέσα στη σχέση.

Αφήνετε τον σύντροφό σας να αγνοεί τις ανάγκες σας και να σας αντιμετωπίζει ως τον τελευταίο τροχό της άμαξας. Αυτό δεν είναι μια καλή ένδειξη και είναι σημαντικό να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Πείτε «όχι» στην παραμέληση της σωματικής, συναισθηματικής και πνευματικής σας ευεξίας για χάρη της σχέσης.

Στην πίεση να αγνοήσετε τους στόχους σας

Το να αγαπάς κάποιον συνεπάγεται ένα ορισμένο επίπεδο δέσμευσης. Υπάρχουν φορές που πρέπει να σταθμίσετε τους βραχυπρόθεσμους στόχους σας με εκείνους του συντρόφου σας και να καταλήξετε σε έναν συμβιβασμό.

Αλλά εάν σας πιέζει να «παγώνετε» ή να ακυρώνετε τα δικά σας όνειρα εξαιτίας της σχέσης σας θα πρέπει να εισπράξει ένα μεγάλο «όχι». Οι στόχοι και η αποστολή σας αποτελούν βασικό κομμάτι του εαυτού σας και δεν πρέπει να τίθενται προς συζήτηση ή να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα λόγω των απαιτήσεων του συντρόφου σας. Πείτε «όχι» στην παραμέληση των προσωπικών σας στόχων, φιλοδοξιών και ενδιαφερόντων για χάρη της σχέσης.

Στις μονόπλευρες προσπάθειες

Κάθε άτομο σε μια σχέση έχει τα δικά του δυνατά και αδύνατα σημεία. Το «κλειδί» είναι να τα βάλετε να λειτουργούν μαζί με έναν σωστό τρόπο. Εάν είστε ο σύντροφος που επενδύει ενέργεια, πόρους και αγάπη στη σχέση αλλά δεν παίρνετε πολλά σε αντάλλαγμα τότε ήρθε η ώρα να πατήσετε πόδι.

Πείτε «όχι» στο να επενδύετε όλο το χρόνο, την ενέργεια και τους πόρους σας στη σχέση χωρίς να λαμβάνετε την ίδια προσπάθεια και δέσμευση από τον σύντροφό σας.

Όταν σας ζητούν να αγνοήσετε το ένστικτό σας

Ο σύντροφός σας μπορεί να έχει πολύ διαφορετικούς φίλους και ενδιαφέροντα από εσάς. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι κοινωνικός, ενώ εσείς να προτιμάτε να μένετε σπίτι. Ωστόσο δεν χρειάζεται να κάνετε πράγματα που δεν θέλετε μόνο και μόνο επειδή αγαπάτε κάποιον.

Αποκτήστε άνεση στο να θέτετε τα δικά σας όρια, ακόμη και όταν σας πιέζει ο σύντροφός σας. Πείτε «όχι» σε καταστάσεις ή ανθρώπους που σας κάνουν να αισθάνεστε άβολα ή αμήχανα.

Στην απόρριψη ή την υποβάθμιση των συναισθημάτων σας

Τα συναισθήματά σας έχουν σημασία. Το ίδιο και τα συναισθήματα του συντρόφου σας. Δεν επιτρέπονται ψεύτικα χαμόγελα. Έχετε το δικαίωμα να ζητάτε τον σεβασμό του συντρόφου σας. Είναι δικαίωμα σας να θέλετε να σας ακούει όταν μοιράζεστε τα συναισθήματα σας.

Επειδή ο σύντροφός σας αισθάνεται διαφορετικά ή μπορεί να μην καταλαβαίνει πλήρως κάτι που περνάτε (ή το αντίστροφο), δεν σημαίνει ότι πρέπει να κρύψετε το πώς αισθάνεστε ή να δεχτείτε να το παραμερίσετε. Πείτε «όχι» στο να επιτρέπετε στον σύντροφό σας να απορρίπτει ή να υποτιμά τα συναισθήματα και τις εμπειρίες σας.

Στο να σας λένε να αποφεύγετε ορισμένα θέματα ή συζητήσεις

Πάρα πολλές σχέσεις καταλήγουν να έχουν θέματα που δεν πρέπει να συζητηθούν ή να τα αγγίζει κάποιος. Όταν θέλετε πραγματικά να μιλήσετε για κάτι ή έχετε ένα θέμα που σας απασχολεί, θα πρέπει να μπορείτε να ρωτήσετε τον σύντροφό σας.

Δεν θα πρέπει να υπάρχουν τομείς της σχέσης σας ή θέματα που είναι αποκλεισμένα. Δεν πρέπει να κλείνεστε στο καβούκι σας. Πείτε «όχι» στην αποφυγή σημαντικών συζητήσεων ή στην καταπίεση των σκέψεων και των συναισθημάτων σας για να αποφύγετε τη σύγκρουση.

Στην συμπεριφορά που δείχνει ασέβεια

Κάθε σχέση έχει δύσκολες στιγμές ή περιόδους που μπορεί να τσακώνεστε ή να είστε ενοχλητικοί για τον σύντροφό σας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εντάξει να είστε αγενείς ή να πληγώνετε ο ένας τον άλλον.

Αν έχετε έναν σύντροφο που τείνει να ξεσπάει πάνω σας, είναι ζωτικής σημασίας να του δώσετε να καταλάβει ότι δεν θα το ανεχτείτε. Πείτε «όχι» στην ανοχή της ασέβειας, είτε πρόκειται για λεκτική κακοποίηση, είτε για χειραγώγηση, είτε για περιφρόνηση των ορίων σας.

Στην παραβίαση της ιδιωτικής ζωής σας

Πείτε «όχι» σε επεμβατική ή ελεγκτική συμπεριφορά του συντρόφου σας. Είναι λάθος να κατασκοπεύει τα προσωπικά σας δεδομένα και τις συσκευές σας χωρίς την συγκατάθεσή σας. Δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε μια συσκευή εντοπισμού στο smartphone σας για να ενημερώνετε τον σύντροφό σας για το πού βρίσκεστε ανά πάσα ώρα και στιγμή. Δεν χρειάζεται να αναλύετε λεπτομερώς το πόσο καλοί φίλοι είστε με κάποιον. Δεν χρειάζεται να αποδέχεστε και να επικυρώνετε την κτητικότητα του συντρόφου σας. Οι σχέσεις απαιτούν εμπιστοσύνη.

Όταν δεν σας εκτιμούν σε μία σχέση

Για οποιονδήποτε λόγο, πολλοί σύντροφοι καταλήγουν να θεωρούνται δεδομένοι σε μία σχέση. Αν αυτό σας συμβαίνει είναι ζωτικής σημασίας να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Έχετε επιλογές. Ο σύντροφός σας πρέπει να καταλάβει ότι δεν είστε απλώς ένα στήριγμα ή ένα άτομο που είναι πάντα κοντά σας ό,τι κι αν συμβεί. Έχετε το δικαίωμα να σας εκτιμούν και να σας αγαπούν. Πείτε «όχι» στο να σας θεωρούν δεδομένους ή να μην υπάρχει εκτίμηση στην συνεισφορά και τις προσπάθειές σας.

Στην συναισθηματική χειραγώγηση και τον εκβιασμό

Πείτε «όχι» στις τακτικές χειραγώγησης που αποσκοπούν στο να σας προκαλέσουν ενοχές ή να ελέγξουν τις πράξεις και τις αποφάσεις σας. Φράσεις όπως «αν με αγαπούσες πραγματικά θα..» δείχνουν ότι ο σύντροφος σας προσπαθεί να σας ελέγξει.

Αν ο σύντροφός σας καταφεύγει σε τέτοιες τακτικές τότε ο ίδιος πρέπει να δουλέψει πολλά πράγματα με τον εαυτό του. Δεν θα γίνετε ο συναισθηματικός σάκος του μποξ ή το θύμα της χειραγώγησής του. Μην υποβάλλετε τον εαυτό σας σε τέτοιου είδους τακτικές.

Να παίζουν με το μυαλό σας

Μπορεί ο σύντροφος σας να προσπαθεί να σας κάνει να αμφισβητήσετε την λογική και την κρίση σας. Σας λένε ότι αυτό που παρατηρείτε και αυτό που σκέφτεστε ή αισθάνεστε είναι λανθασμένο ή αδικαιολόγητο. Απλά πείτε «όχι» σε κάθε μορφή πνευματική χειραγώγησης σας.

Χρειάζεται δράση τώρα

Εάν παρατηρήσατε ότι αντιμετωπίζετε κάποια ή αρκετές από τις παραπάνω συμπεριφορές στην σχέση σας είναι σημαντικό να θέσετε εδώ και τώρα τα όρια σας. Χρειάζεται να κάνετε μία σημαντική και σε βάθος συζήτηση με το σύντροφο σας για το τι είστε διατεθειμένοι να δεχτείτε και τι όχι. Συμπεριφορές που σας κάνουν να αισθάνεστε άσχημα, αμήχανα ή να επιδιώκουν να σας δημιουργήσουν τύψεις θα πρέπει να τις απορρίψετε δια ροπάλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις