Τι αποκαλύπτουν οι νεότερες εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC).
Χιλιάδες Ευρωπαίοι – μεταξύ των οποίων αρκετά άτομα στη χώρα μας – εκδηλώνουν κάθε χρόνο λαμβλίαση, μία παρασιτική λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει έντονα γαστρεντερικά προβλήματα.
Μέσα σε δύο χρονιές (το 2018 και το 2019) καταγράφηκαν συνολικά περισσότερα από 39.000 περιστατικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Τα περισσότερα παρατηρήθηκαν σε μικρά παιδιά (ηλικίες έως 4 ετών), κυρίως δε στα αγόρια.
Βέλγιο και Βουλγαρία ήταν οι χώρες όπου αναφέρθηκαν τα περισσότερα κρούσματα, αναλογικά με τον πληθυσμό τους. Σε απόλυτους αριθμούς όμως Βρετανία και Γερμανία είχαν τα περισσότερα (ανήλθαν σε 10.615 και 6.691 αντιστοίχως τις δύο χρονιές). Στην Ελλάδα καταγράφηκαν συνολικώς 112.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τις νεότερες εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC). Η πιο πρόσφατη αφορά τα δεδομένα του 2018 και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτήν, το 2018 λαμβλίαση ανιχνεύθηκε σε 21.049 άτομα (αναλογία 5,6 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού).
Τα περισσότερα, αναλογικά με τον πληθυσμό τους, είχαν Βέλγιο και Βουλγαρία. Έφτασαν στα 20,8 ανά 100.000 πληθυσμού και 15 ανά 100.000, αντίστοιχα. Στην Ελλάδα είχαν 61 κρούσματα (ή 0,6 ανά 100.000 πληθυσμού).
Αντίστοιχα το 2019 υπήρξαν 18.004 κρούσματα (ή 5,2 ανά 100.000 πληθυσμού). Και πάλι τα περισσότερα είχαν Βέλγιο και Βουλγαρία, ενώ η Ελλάδα είχε 51.
Και τις δύο χρονιές τα μικρά παιδιά, ιδίως τα αγόρια, είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν.
Τι είναι η λαμβλίαση
Η λαμβλίαση (στα λατινικά λέγεται giardiasis – γιαρδίαση) είναι μία συχνή παρασιτική λοίμωξη. Προκαλείται από ένα πρωτόζωο που λέγεται giardia lamblia (εξ ου και η διπλή ονομασία). Το παράσιτο αυτό συνήθως μολύνει ένα άτομο όταν καταναλώσει νερό ή τροφή μολυσμένα με τις κύστεις του. Ωστόσο μπορεί να μεταδοθεί και με την άμεση επαφή με έναν πάσχοντα (π.χ. μέσω σεξουαλικής επαφής), σύμφωνα με το ECDC.
Το νερό που μπορεί να γίνει πηγή μετάδοσης μπορεί να είναι πόσιμο ή νερό σε πισίνες ή σε υδάτινα πάρκα.
Η λαμβλίαση μπορεί να είναι ασυμπτωματική και να υποχωρήσει μόνη της. Μπορεί όμως να προκαλέσει και συμπτώματα, όπως:
- Κόπωση
- Τυμπανισμό
- Οξεία διάρροια
- Κράμπες στο στομάχι
- Άλλα χρόνια γαστρεντερικά συμπτώματα
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), η λαμβλίαση είναι κατά βάση τροφιμογενές νόσημα. Τα συμπτώματά της μπορεί να εκδηλωθούν 1-2 εβδομάδες μετά την έκθεση στις κύστεις του πρωτόζωου. Η λοίμωξη μπορεί να διαρκέσει επί ημέρες έως εβδομάδες.
Iatropedia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου