Όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ:
Οι άνθρωποι στους οποίους έγινε ένεση με «εμβόλια» για τον κορωνοϊό (COVID-19) και ίσως και άλλοι φέρονται να διαγιγνώσκονται όλο και περισσότερο με έναν νέο τύπο ασθένειας που αποκαλούν σύνδρομο VEXAS, μια αυτοφλεγμονώδη ασθένεια που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2020.
Το σύνδρομο VEXAS (ένζυμο Ε1, Χ-συνδεδεμένο, αυτοφλεγμονώδες, σωματικό σύνδρομο) λέγεται ότι προκαλείται από μεταλλάξεις στα έμφυτα κύτταρα του ανοσοποιητικού, καθώς και από σωματική μετάλλαξη στο γονίδιο UBA1 που βρίσκεται στο χρωμόσωμα Χ. Οι περισσότερες φλεγμονώδεις ασθένειες, παρεμπιπτόντως, προκαλούνται από δυσλειτουργία που προκύπτει στα προσαρμοστικά κύτταρα του ανοσοποιητικού.
«Οι σωματικές μεταλλάξεις δεν μπορούν να κληρονομηθούν, πράγμα που σημαίνει ότι τα άτομα αποκτούν αυτή τημ μετάλλαξη αργότερα στη ζωή τους», εξηγούν οι The Epoch Times για την ασθένεια. «Η μετάλλαξη επηρεάζει τα βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών. Τα κύτταρα ωριμάζουν σε εξειδικευμένα ανοσοκύτταρα που κυκλοφορούν στην κυκλοφορία του αίματος».
«Τα ανοσοκύτταρα που φέρουν τη μετάλλαξη UBA1 είναι εξαιρετικά φλεγμονώδη και μόλις συσσωρευτούν αρκετά από αυτά, οι ασθενείς αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα».
Αυτοφλεγμονή που προκαλείται από τα εμβόλια COVID;
Τον Απρίλιο, Γάλλοι επιστήμονες ανέφεραν την περίπτωση ενός 76χρονου άνδρα ο οποίος σχεδόν αμέσως μετά τον εμβόλιο για COVID διαγνώστηκε με σύνδρομο VEXAS. Τα συμπτώματά του περιελάμβαναν τρυφερά εξογκώματα κάτω από το δέρμα, εξανθήματα και μωβ κηλίδες στα άκρα του.
Δερματικά προβλήματα αναφέρονται συχνά στους ασθενείς με VEXAS και ο άνδρας δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Αργότερα προσδιορίστηκε από ειδικούς ότι είχε τη μετάλλαξη UBA1 εγγενή στη νόσο.
«Η σπάνια επίπτωση του συνδρόμου VEXAS και η σύντομη καθυστέρηση 3 ημερών μεταξύ του εμβολιασμού και της εμφάνισης των συμπτωμάτων ήταν πολύ ενδεικτικά του ρόλου του εμβολίου ως έναυσμα», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης, από τα Νοσοκομεία Drôme Nord.
Ένας άλλος ασθενής, 72 ετών, εμφάνισε παρόμοια συμπτώματα, καθώς και πυρετό, κόπωση, βήχα και εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Αρχικά διαγνώστηκε λανθασμένα με «μακροχρόνιο COVID», για να δείξει αργότερα επίσης στοιχεία για την ίδια μετάλλαξη UBA1 με τον πρώτο ασθενή.
Μερικοί γιατροί λένε ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση αλλά έμμεση
«Σύμφωνα με την εμπειρία μου, είναι απίθανο το σύνδρομο VEXAS να προκλήθηκε από λοίμωξη ή εμβολιασμό κατά του COVID-19», δήλωσε στους The Epoch Times ο δρ Σίνισα Σάβιτς, ανοσολόγος και αναπληρωτής κλινικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λιντς.
«Γνωρίζουμε ότι καθώς οι άνθρωποι γερνούν, αναπτύσσουν κάθε είδους μεταλλάξεις στο μυελό των οστών… Γι’ αυτό το VEXAS βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στον ηλικιωμένο πληθυσμό», πρόσθεσε.
Το σύνδρομο VEXAS τείνει να εκδηλώνεται σε ηλικιωμένους άνδρες άνω των 50 ετών.
Ωστόσο, οι λοιμώξεις και οι εμβολιασμοί μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα σε άτομα που βρίσκονται ήδη σε καλό δρόμο για να αναπτύξουν το σύνδρομο VEXAS, είπε ο Δρ Savic.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου