Ορισμένοι εμβολιασμένοι και ταυτόχρονα μολυσμένοι με COVID φέρεται να διαγιγνώσκονται με έναν νέο τύπο ασθένειας που ονομάζεται σύνδρομο VEXAS – μια αυτοφλεγμονώδη ασθένεια που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2020 και απο τότε βρίσκεται σε άνοδο.
Οι σωματικές μεταλλάξεις δεν μπορούν να κληρονομηθούν, που σημαίνει ότι τα άτομα αποκτούν αυτή τη νόσο αργότερα απο άγνωστο λόγο στη ζωή τους.
Αξίζει εδώ να προσθέσουμε πως πολλές νέες η παλιές αρρώστιες εμφανίστηκαν την περίοδο 2020/21, όπως οι νέου τύπου turbo καρκίνοι, κάτι που αποτυπώνεται και στα στατιστικά κατακόρυφης αύξησης στα αντικαρκινικά φάρμακα απο τις αρχές του 2021.
Η μετάλλαξη UBA1 που προκαλεί το σύνδρομο VEXAS, επηρεάζει τα βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών. Τα κύτταρα ωριμάζουν σε εξειδικευμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού και παιρνούν στην κυκλοφορία του αίματος.
Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που φέρουν τη μετάλλαξη UBA1 είναι εξαιρετικά φλεγμονώδη και μόλις συσσωρευτούν αρκετά από αυτά, οι ασθενείς αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα.
Τον Απρίλιο του 2023, μια γαλλική εφημερίδα ανέφερε για έναν 76χρονο άνδρα που διαγνώστηκε με σύνδρομο VEXAS μετά από τον εμβολιασμό κατά του COVID.
Τρεις ημέρες μετά τη λήψη του εμβολίου Pfizer για τον COVID, ο άνδρας εμφάνισε εξογκώματα κάτω από το δέρμα και εξανθήματα και μωβ κηλίδες στα άκρα του. Δερματικά προβλήματα αναφέρονται συχνά σε ασθενείς με VEXAS.
«Η σπάνια επίπτωση του συνδρόμου VEXAS και η σύντομη καθυστέρηση 3 ημερών μεταξύ του εμβολιασμού και της εμφάνισης των συμπτωμάτων ήταν πολύ ενδεικτικά του ρόλου του εμβολίου ως έναυσμα της νόσου», έγραψαν συγγραφείς από τα Νοσοκομεία Drôme Nord. Μια άλλη διάγνωση του συνδρόμου VEXAS εμφανίστηκε σε έναν ασθενή 72 ετών . Ανέπτυξε πυρετό, κόπωση, φλεβική θρόμβωση και βήχα μετά από λοίμωξη COVID-19.
Για μήνες, οι κλινικοί γιατροί του διέγνωσαν λανθασμένα ότι είχε μακροχρόνιο COVID. Ωστόσο, ο ασθενής διαγνώστηκε με σύνδρομο VEXAS όταν ανιχνευθηκε η μετάλλαξη UBA1.
Μερικοί γιατροί λένε ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση έμμεση σύνδεση με τους εμβολιασμούς.
«Σύμφωνα με την εμπειρία μου, είναι απίθανο το σύνδρομο VEXAS να προκλήθηκε από λοίμωξη ή εμβολιασμό κατά του COVID-19», δήλωσε στους The Epoch Times ο δρ Σίνισα Σάβιτς, ανοσολόγος και αναπληρωτής κλινικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λιντς.
«Γνωρίζουμε ότι καθώς οι άνθρωποι γερνούν, αναπτύσσουν κάθε είδους μεταλλάξεις στο μυελό των οστών… Γι’ αυτό το VEXAS βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στον ηλικιωμένο πληθυσμό», πρόσθεσε.
Ωστόσο, οι λοιμώξεις και οι εμβολιασμοί μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα σε άτομα που βρίσκονται ήδη σε στάδιο να αναπτύξουν το σύνδρομο VEXAS, είπε ο Δρ Savic.
«Οτιδήποτε πυροδοτεί μια ανοσολογική απόκριση μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των συμπτωμάτων. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο επιχείρημα για αυτό».
Μια ιταλική μελέτη ωστόσο, ανέφερε έναν ασθενή με σύνδρομο VEXAS που ανέπτυξε θρόμβους αίματος μετά τον εμβολιασμό του κατά του Covid. Οι θρόμβοι αίματος είναι συνηθισμένοι τόσο στο σύνδρομο VEXAS όσο και στο COVID-19.
Οι ανοσολογικές αντιδράσεις επιδεινώνουν τις αυτοφλεγμονώδεις ασθένειες
Ο Δρ Savic είπε ότι είναι πιθανό τα προσαρμοστικά ανοσοκύτταρα -Τ και Β-λεμφοκύτταρα- να μην μπορούν να επιβιώσουν αρκετά εάν φέρουν τη μετάλλαξη UBA1, ενώ τα έμφυτα κυτταρα του ανοσοποιητικού φαίνεται να επηρεάζονται λιγότερο από τη μετάλλαξη UBA1.
Όλες οι λοιμώξεις και οι εμβολιασμοί πυροδοτούν ανοσοαποκρίσεις που είναι απαραίτητες για να αντιδράσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να σχηματίσει ανοσολογική μνήμη στο παθογόνο.
Ωστόσο, για τους ασθενείς που πάσχουν από αυτοφλεγμονώδεις ασθένειες, οποιαδήποτε ανοσολογική αντίδραση μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία σε ένα ήδη επισφαλές περιβάλλον, επιδεινώνοντας δυνητικά την κατάσταση του ασθενούς, είπε ο Δρ Savic.
«Αυτό συμβαίνει με οποιαδήποτε αυτοάνοση ή φλεγμονώδη κατάσταση, επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να ελέγξει τον εαυτό του, αλλά αν στη συνέχεια επηρεάζεται από κάτι άλλο, τότε αυτό το επίπεδο ελέγχου μειώνεται», είπε.
Κατά τη διάρκεια μιας ανοσολογικής απόκρισης, το σώμα παράγει περισσότερα ανοσοκύτταρα. σε ασθενείς με σύνδρομο VEXAS, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερα μεταλλαγμένα έμφυτα κύτταρα.
Τα έμφυτα κύτταρα του ανοσοποιητικού είναι επίσης η πρώτη γραμμή άμυνας. είναι τα πρώτα κύτταρα του ανοσοποιητικού που ενεργοποιούνται. «Τα κύτταρα που φέρουν τη μετάλλαξη είναι πολύ πιο εύκολο να πυροδοτήσουν μια φλεγμονώδη απόκριση», πρόσθεσε ο Δρ Σάβιτς.
Τα συμπτώματα είναι εξαιρετικά μεταβλητά, θα μπορούσαν δυνητικά να «προκαλέσουν ζημιά σε όλα τα όργανα»
Το σύνδρομο VEXAS εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2020. Ερευνητές από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) στρατολόγησαν πάνω από 2.500 ασθενείς που έπασχαν από διάφορες φλεγμονώδεις ασθένειες και μελέτησαν τα γονίδιά τους για κοινή μετάλλαξη.
Μόλις τρεις ασθενείς βρέθηκαν να έχουν το σύνδρομο VEXAS . Από τότε όμως, εκατοντάδες άτομα με σύνδρομο VEXAS έχουν εντοπιστεί από το NIH και σε όλο τον κόσμο.
Τα συμπτώματα του συνδρόμου VEXAS είναι πολύ μεταβλητά και μη ειδικά, είπε ο Δρ Savic.
Οι ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν απώλεια βάρους, πυρετό, κακουχία, δερματικά εξανθήματα και φλεγμονή των αρθρώσεων και των ιστών. Δεδομένου ότι η ασθένεια επηρεάζει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο αίμα, πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν αναιμία και ανεπαρκή κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στην κυκλοφορία.
Στον μυελό των οστών, τα μεταλλαγμένα βλαστοκύτταρα παράγουν εξειδικευμένα αλλά μεταλλαγμένα ανοσοκύτταρα με κενοτόπια που φαίνονται «εντελώς αποδιοργανωμένα» στο μικροσκόπιο. Επίσης, «παράγουν αρκετά σημαντικές ποσότητες φλεγμονωδών χημικών ουσιών», είπε ο Δρ Savic.
Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, διάφορα όργανα εξασθενούν και μπορεί να αρχίσουν να υπολειτουργούν, προκαλώντας ακόμα και θάνατο.
Δεν έχει αποδειχθεί με βεβαιότητα, είπε ο Δρ Σάβιτς, αλλά «υπάρχει σίγουρα μια σύνδεση στην άποψη ότι το μεγαλύτερο μέρος της φλεγμονής των οργάνων προκαλείται από αυτά τα μεταλλαγμένα κύτταρα που διεισδύουν στο όργανο και προκαλούν βλάβη σε όλα».
Πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν επίσης προοδευτική ανεπάρκεια μυελού των οστών, η οποία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε θάνατο εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Ωστόσο, η πρόγνωση των ασθενών ποικίλλει. μερικά μειώνονται γρήγορα, ενώ άλλα με παρόμοια βιομετρικά στοιχεία μπορεί να επιβιώσουν για πολλά χρόνια.
Περιορισμένη θεραπεία για το σύνδρομο VEXAS
Δεδομένου ότι η ασθένεια ανακαλύφθηκε μόλις πρόσφατα, οι ερευνητές δεν έχουν βρει πολλές βιώσιμες μακροπρόθεσμες θεραπείες.
Οι ασθενείς συνήθως ανταποκρίνονται καλά στα αντιφλεγμονώδη στεροειδή, αλλά τα στεροειδή είναι επιβλαβή εάν χρησιμοποιούνται για παρατεταμένες περιόδους.
Ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας μυελού των οστών μπορεί να ληφθούν υπόψη για αλλογενή μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων. Σε αυτή τη διαδικασία, τα βλαστοκύτταρα του σώματος καταστρέφονται χρησιμοποιώντας χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία και αντικαθίστανται από βλαστοκύτταρα άλλου ατόμου.
Οι αυτόλογες μεταμοσχεύσεις, που σημαίνει μεταμόσχευση των υγιών βλαστοκυττάρων του ίδιου του ατόμου, συχνά δεν θεωρούνται ότι ενδέχεται να μεταμοσχευσουν μεταλλαγμένα κύτταρα.
Ενώ οι κλινικοί γιατροί δεν έχουν βρει καλύτερες θεραπείες για τους ασθενείς τους, έχουν τουλάχιστον μια πιο ξεκάθαρη ιδέα για το τι δεν πρέπει να τους χορηγούν.
«Στο παρελθόν, πολλοί από αυτούς τους ασθενείς θα υποβάλλονταν σε θεραπείες που είναι τα λεγόμενα παραδοσιακά DMARDs (αντιρευματικά φάρμακα που τροποποιούν τη νόσο), τα οποία είναι τοξικά για τον μυελό των οστών, και υπό αυτές τις συνθήκες σίγουρα δεν θα ήταν το καλύτερο που θα ήθελα να χρησιμοποιήσω», εξήγησε ο Δρ Σάβιτς.
Πολλοί ασθενείς διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν τη μετάλλαξη UBA1 αλλά εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα που μοιάζουν πολύ με εκείνα του συνδρόμου VEXAS.
Πηγή epochealth
anazitiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου