Σε μια σπουδαία ανακάλυψη προχώρησαν ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), καθώς ανέπτυξαν με καινοτόμο τρόπο εισπνεύσιμους αισθητήρες νανοσωματιδίων με δυνατότητα εντοπισμού του καρκίνου του πνεύμονα!
«Σε όλο τον κόσμο, ο καρκίνος γίνεται όλο και πιο διαδεδομένος σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Η επιδημιολογία του καρκίνου του πνεύμονα σε παγκόσμιο επίπεδο οφείλεται στη ρύπανση και το κάπνισμα, οπότε γνωρίζουμε ότι πρόκειται για περιβάλλοντα όπου η προσβασιμότητα σε αυτού του είδους την τεχνολογία θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο», δήλωσε η Σαντζίτα Μπάτια, καθηγήτρια Επιστημών και Τεχνολογίας Υγείας και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών στο ΜΙΤ.
Πώς λειτουργεί
Αυτή η πρωτοποριακή τεχνολογία χρησιμοποιεί νανοαισθητήρες που χορηγούνται μέσω εισπνευστήρων ή νεφελοποιητών, παρουσιάζοντας μια δυνητικά πιο αποδοτική και αποτελεσματική εναλλακτική λύση σε σχέση με τις τρέχουσες διαγνωστικές τεχνικές.
Οι νανοαισθητήρες αποσκοπούν στον εντοπισμό πρωτεϊνών που συνδέονται με τον καρκίνο του πνεύμονα.
Κατασκευασμένοι από πολυμερή νανοσωματίδια επικαλυμμένα με έναν αναμεταδότη, όπως ένας γραμμωτός κώδικας DNA, οι αισθητήρες αυτοί υφίστανται διάσπαση από το σωματίδιο όταν συναντούν ένζυμα πρωτεάσης, που συνήθως υπερδραστηριοποιούνται στους όγκους. Τελικά, αυτοί οι μεταφορείς συσσωρεύονται στα ούρα και αποβάλλονται από το σώμα.
Οι ερευνητές επινόησαν μια δοκιμασία πλευρικής ροής σε μια χάρτινη λωρίδα για την ανίχνευση αυτών των γραμμωτών κωδικών.
Κατά την ταυτοποίηση αυτών των πρωτεϊνών, οι αισθητήρες εκπέμπουν ένα ξεχωριστό σήμα που συσσωρεύεται στα ούρα, εύκολα ανιχνεύσιμο με τη χρήση μιας απλής χάρτινης λωρίδας, μεταδίδει το Interesting Engineering.
Αποτελέσματα σε 20 λεπτά
Τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι διαθέσιμα περίπου 20 λεπτά μετά τη συλλογή του δείγματος ούρων.
Σε δοκιμές σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια με όγκους στους πνεύμονες που έμοιαζαν με εκείνους των ανθρώπων, αυτή η νέα διαγνωστική μέθοδος ανίχνευσε με επιτυχία τον καρκίνο του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο.
Τα επόμενα βήματα της ομάδας περιλαμβάνουν την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των αισθητήρων με τη χρήση ανθρώπινων δειγμάτων βιοψίας και την έναρξη κλινικών μελετών σε ανθρώπους.
Οι ερευνητές αναμένουν ότι η μέθοδός τους θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα, παρέχοντας γρήγορα αποτελέσματα σε μία μόνο επίσκεψη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου