Πρόκειται για ένα νέο φορετό έμπλαστρο που χορηγεί, όπως αναφέρεται, “ανώδυνα”, διαφορετικά φάρμακα μέσω του δέρματος όταν ενεργοποιείται από ένα smartphone.
Ονομάζεται Spatiotemporal On-Demand Patch (SOP), η πειραματική συσκευή δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας από μια ομάδα με επικεφαλής τους καθηγητές Wubin Bai και Juan Song. Είναι μια παραλλαγή ενός υπάρχοντος τύπου gadget που είναι γνωστό ως έμπλαστρο μικροβελόνας .
Τι αναφέρεται σε πρόσφατο δημοσίευμα (δείτε ΕΔΩ), για τα Spatiotemporal On-Demand Patch (SOP)
Συνήθως, αυτά τα έμπλαστρα έχουν τη μορφή μικρών φύλλων πολυμερούς με μια σειρά από μικροσκοπικά, αιχμηρά καρφιά με φάρμακα (γνωστά και ως μικροβελόνες) στην κάτω πλευρά τους. Όταν το έμπλαστρο πιέζεται πάνω στο σώμα, οι βελόνες διεισδύουν ανώδυνα στο ανώτερο στρώμα του δέρματος. Στη συνέχεια διαλύονται ακίνδυνα και απελευθερώνουν το φαρμακευτικό τους ωφέλιμο φορτίο στο σώμα.
Το SOC είναι λίγο διαφορετικό, καθώς διαθέτει ένα ηλεκτρικό κύκλωμα στην επάνω επιφάνεια του, οι βελόνες του μπορούν να φορτωθούν ξεχωριστά με διαφορετικά φάρμακα και όλες οι βελόνες καλύπτονται με μια λεπτή επίστρωση χρυσού. Όταν το έμπλαστρο εφαρμόζεται αρχικά στο δέρμα, αυτή η επικάλυψη εμποδίζει τη διάλυση των βελόνων.
Ωστόσο, όταν ενεργοποιείται από ένα ασύρματο σήμα από ένα κοντινό smartphone (ή υπολογιστή), το SOC θερμαίνει μία ή περισσότερες από τις μικροβελόνες, προκαλώντας τη διάσπαση του χρυσού πάνω τους. Η ίδια η βελόνα στη συνέχεια εκτίθεται απευθείας στο δέρμα, διαλύοντας και απελευθερώνοντας το ωφέλιμο φορτίο της σε διάστημα 30 δευτερολέπτων. Όπως συμβαίνει με άλλα επιθέματα μικροβελόνων, το φάρμακο εισέρχεται πρώτα στο διάμεσο υγρό μεταξύ των κυττάρων του δέρματος και στη συνέχεια μεταφέρεται στην κυκλοφορία του αίματος.
Σε εργαστηριακές δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, το SOP έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για τη χορήγηση πολλαπλών δόσεων μελατονίνης σε ποντίκια. Ελπίζεται ότι η τεχνολογία θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία χρόνιων ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, με τη χορήγηση διαφορετικών φαρμάκων κατά τη διάρκεια της ημέρας μετά από ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα.
«Η ομορφιά αυτής της συσκευής είναι ότι μπορεί να φιλοξενήσει δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, συμπυκνωμένα φάρμακα και μπορεί να προγραμματίσει τη διαδοχική απελευθέρωσή τους αυτόματα», είπε ο Σονγκ.
Μια εργασία σχετικά με την έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature Communications.
(photo: freepik).el.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου