Ένα μικροσκοπικό ρομπότ αποκάλυψε νέα, αδιανόητα μυστικά από το εσωτερικό της Πυραμίδας του Χέοπα, που είναι η αρχαιότερη και η μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες της Νεκρόπολης της Γκίζας.
Χτισμένες πριν από περίπου 4.500 χρόνια, λίγες κατασκευές είναι τόσο εμβληματικές όσο οι πυραμίδες της Γκίζας. Και όμως, υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε γι’ αυτές, τουλάχιστον μέχρι τώρα. Η σύγχρονη τεχνολογία έχει βοηθήσει στην αποκάλυψη περισσότερων πληροφοριών για την Πυραμίδα του Χέοπα, (επίσης γνωστή ως η Μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας ή Μεγάλη Πυραμίδα), με ένα ρομπότ να εξερευνά περιοχές της που δεν είχαν δει ποτέ πριν το φως της δημοσιότητας.
Το ρομπότ καταγράφει πλάνα από ένα στενό φρεάτιο, ανεβαίνοντας υπό γωνία 40 μοιρών στην πυραμίδα. Αυτό το φρεάτιο δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ πριν. Ήταν κρυμμένο πίσω από έναν ψεύτικο τοίχο, στην αίθουσα της Βασίλισσας, και προηγούμενες εξερευνήσεις το είχαν καταστρέψει, οπότε δεν είχε υπάρξει πρόσβαση σε αυτό.
Το 2010, ο Ρομπ Ρίτσαρντσον, καθηγητής ρομποτικής στο Λιντς, ηγήθηκε μιας ομάδας που έστειλε ένα ειδικά κατασκευασμένο ρομπότ για να ερευνήσει το φρεάτιο – χωρίς να προκαλέσει ζημιά στην πυραμίδα. Αυτό δεν ήταν εύκολο κατόρθωμα. Μόνον η κατασκευή του ρομπότ χρειάστηκε πέντε χρόνια, καθώς έπρεπε να ταξιδέψει σε έναν χώρο 20 εκατοστών επί 20 εκατοστά.
“Αυτός ο σχεδιασμός ήταν σίγουρα μια πρόκληση. Το ρομπότ έπρεπε να είναι εξαιρετικά ελαφρύ – και στο τέλος το καταφέραμε να μειωθεί στα 5 κιλά. Επειδή ήταν τόσο ελαφρύ, δεν απαιτούσε πολλή ενέργεια. Στο τέλος, οι προκλήσεις άρχισαν να γίνονται ευκαιρίες”, δήλωσε ο Richardson και πρόσθεσε: “Αναπτύξαμε ένα σύστημα που μετακινούσε το ρομπότ πολύ απαλά μέσα στο διάδρομο”.
Και αυτό λειτούργησε, με το ρομπότ να έχει επιτυχή πρόσβαση σε αυτή την άγνωστη περιοχή, συλλέγοντας συναρπαστικές πληροφορίες. Στο τέλος του φρεατίου βρισκόταν μια πέτρα – και το ρομπότ μπόρεσε να στείλει μια κάμερα δίπλα της.
Ο ψεύτικος τοίχος με τα κρυμμένα μυστικά
Ένας ψεύτικος τοίχος, ένα κρυμμένο φρεάτιο, διακοσμημένο με παράξενα σημάδια, και μια πέτρα που μπλοκάρει το τέλος – είναι όλα αρκετά συναρπαστικά πράγματα. Αλλά τι ήθελαν τόσο πολύ να κρύψουν οι Αιγύπτιοι;
Η κάμερα “αποκάλυψε έναν μικρό θάλαμο με περίπλοκα σύμβολα ζωγραφισμένα στο πάτωμα”, δήλωσε ο Richardson – αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά άγνωστα. Όπως είπε: “Δεδομένων των έργων τέχνης, είναι πιθανό το φρεάτιο να εξυπηρετούσε έναν μεγαλύτερο σκοπό από το να λειτουργεί ως αεραγωγός. Αλλά ποιος ήταν αυτός ο μεγαλύτερος σκοπός παραμένει ένα μυστήριο.”
Και υπάρχουν ακόμη πολλά ακόμη να εξερευνηθούν, ιδίως καθώς η τεχνολογία βελτιώνεται. Το ρομπότ βρήκε μια άλλη πέτρα να του εμποδίζει το δρόμο και δεν μπορούσε να στείλει μια κάμερα ούτε να την περάσει.
Ο Ρίτσαρσον πρόσθεσε: “Το μυστήριο της Μεγάλης Πυραμίδας συνεχίζεται”. Το 2020 κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με το έργο, με τίτλο “Το ρομπότ, ο οδοντίατρος και η πυραμίδα” – το όνομα παραπέμπει στον οδοντίατρο από το Χονγκ Κονγκ, και εφευρέτη, Δρ Tze Chuen Ng, ο οποίος είχε την αρχική ιδέα να κατασκευαστεί και να σταλεί μέσα στην πυραμίδα το συγκεκριμένο ρομπότ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου