Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Για αυτό το IPAN κατέλαβε το Eλληνικών συμφερόντων πλοίο - Τι αναφέρουν οι πληροφορίες...


 Όπως διαβάσατε νωρίτερα, το Ιράν με ανακοίνωσή του, ανέλαβε την ευθύνη για την κατάληψη του δεξαμενόπλοιου ελληνικών συμφερόντων στον Κόλπο του Ομάν, τονίζοντας πως προέβη στην κίνηση αυτή επειδή το «St. Nikolas», «δούλευε υπέρ των ΗΠΑ».

Πρόκειται για το τάνκερ «St. Nikolas» (πρώην Suez Rajan), σημαίας νησιών Μάρσαλ, το οποίο είναι συνδεδεμένο με ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία!

Τι έχει συμβεί επακριβώς;

Στις 20 Σεπτεμβρίου, το πετρελαιοφόρο “Suez Rajan” κατασχέθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο! Έπειτα μετονομάστηκε σε “St Nikolas”. Φέρεται να μετέφερε περισσότερα από 980.000 βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου με αποτέλεσμα να κατασχεθεί από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο κυρώσεων!

Αφού, λοιπόν πέρασαν 4 μήνες στις 11 Ιανουαρίου του 2024, το πετρελαιοφόρο St. Nikolas, με σημαία Νήσων Μάρσαλ, συνδεδεμένο με ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία βρίσκεται υπό ομηρία από τους Φρουρούς της Επανάστασης, της γνωστής παραστρατιωτικής ομάδας του Ιράν.

Το ζήτημα δεν είναι εύκολο και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, ειδικά από την στιγμή που η κυβέρνηση της Ελλάδας συμμαχεί με τις ΗΠΑ και έχει σκεφτεί ακόμα και την αποστολή φρεγάτας στην Μέση Ανατολή κατά των Χούθι που στηρίζονται από την Τεχεράνη!

Για την ώρα τα νερά του Κόλπου δεν είναι φιλικά για Έλληνες!

Το θέμα αφορά, κατά τα φαινόμενα, την κόντρα ΗΠΑ-Ιράν, καθώς οι ΗΠΑ, μετά την μεταφορά ιρανικού πετρελαίου από την εταιρεία, φέρονται να συμφώνησαν με το πλοίο να συνεργαστεί μαζί τους!

Το Ιράν προφανώς έμαθε τι συμβαίνει και στα ύδατα μεταξύ Ομάν και Ιράν στην είσοδο – έξοδο των στενών του Ορμούζ, από όπου διέρχεται το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορικού στόλου, συνέλαβε το ελληνικό, πλοίο, στο οποίο υπάρχει και ένας Έλληνας στο πλήρωμα!

photo freepik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις