Οι ΗΠΑ, ανακοίνωσαν ότι νωρίτερα σήμερα Σάββατο (13/1), πραγματοποίησαν μια νέα -δεύτερη- επίθεση εναντίον στόχου των Χούθι στην Υεμένη, τονίζοντας ότι το τελευταίο τους χτύπημα ήταν μια «επακόλουθη δράση» με στόχο τα ραντάρ.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν στείλει ένα «ιδιωτικό μήνυμα» στο Ιράν σχετικά με τους Χούθι.
«Το παραδώσαμε ιδιωτικά και είμαστε σίγουροι ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι», είπε ο Τζο Μπάιντεν χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Το Ιράν αρνείται ότι εμπλέκεται σε επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ωστόσο, η Τεχεράνη είναι ύποπτη ότι προμηθεύει τους Χούθι με όπλα, και οι ΗΠΑ λένε ότι οι ιρανικές πληροφορίες είναι κρίσιμες για να μπορέσουν να στοχοποιήσουν πλοία.
Κοινές αεροπορικές επιδρομές Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ στόχευσαν σχεδόν 30 θέσεις των Χούθι τα ξημερώματα της Παρασκευής με την υποστήριξη δυτικών συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας και του Καναδά.
Μια ημέρα αργότερα, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε το τελευταίο χτύπημα σε τοποθεσία ραντάρ των Χούθι στην Υεμένη χρησιμοποιώντας πυραύλους cruise επίθεσης Tomahawk.
Ένας εκπρόσωπος των Χούθι είπε στο Reuters ότι τα χτυπήματα δεν είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα της οργάνωσης.
Οι Χούθι είναι μια ένοπλη ομάδα από μια υπο-ομάδα της σιιτικής μουσουλμανικής μειονότητας της Υεμένης, των Ζαϊντί.
Οι περισσότεροι Υεμενίτες ζουν σε περιοχές υπό τον έλεγχο των Χούθι. Εκτός από τη Σαναά και τα βόρεια της Υεμένης, οι Χούθι ελέγχουν την ακτογραμμή της Ερυθράς Θάλασσας.
Η επίσημη γραμμή της δυτικής κυβέρνησης είναι ότι οι συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές στους στόχους των Χούθι είναι εντελώς ξεχωριστές από τον πόλεμο στη Γάζα. Αποτελούν «μια αναγκαία και ανάλογη απάντηση» στις απρόκλητες και απαράδεκτες επιθέσεις των Χούθι στην εμπορική ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, λένε.
Στην Υεμένη και στον ευρύτερο αραβικό κόσμο αντιμετωπίζονται μάλλον διαφορετικά.
Εκεί, θεωρούνται ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχουν στον πόλεμο της Γάζας στο πλευρό του Ισραήλ, αφού οι Χούθι έχουν δηλώσει ότι οι ενέργειές τους είναι αλληλεγγύη με τη Χαμάς και τον λαό της Γάζας. Μια θεωρία μάλιστα λέει ότι «η Δύση κάνει την προσφορά του Νετανιάχου».
Είναι ακόμη πιθανό αυτές οι αεροπορικές επιδρομές να έχουν ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στους Χούθι. Σίγουρα θα υποβαθμίσουν την ικανότητά τους να επιτίθενται σε πλοία βραχυπρόθεσμα.
Όμως, όσο περισσότερο διαρκούν αυτές οι αεροπορικές επιδρομές, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να παρασυρθούν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια άλλη σύγκρουση στην Υεμένη.
Οι Σαουδάραβες χρειάστηκαν περισσότερα από οκτώ χρόνια για να απεγκλωβιστούν από εκεί μετά την παρέμβασή τους στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας – και οι Χούθι είναι τώρα πιο εδραιωμένοι από ποτέ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου